https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Hvornår må barnet sidde foran i bilen?

21. maj 2004
af Ulla Nielsen
Hvor gammelt skal et barn være for, at det er tilladt og forsvarligt for det at sidde i autostol på forsædet (passagersædet), hvor der er airbag?

Hvor gammelt skal et barn være for, at det er tilladt og forsvarligt for det at sidde i autostol på forsædet (passagersædet), hvor der er airbag? Pia


Kære Pia

Jeg har ladet dit spørgsmål gå videre til Rådet for Større Færdselssikkerhed. De anbefaler, at børn under 140 cm ikke sidder på forsædet, hvis der er airbags i bilen. Det er fordi, at mindre børn kan blive alvorligt kvæstet af airbags. En airbag bliver pustet op med stor kraft og kan ramme barnet i ansigtet. I øvrigt er reglerne for fastspænding af børn sådan, at børn under tre år skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt - det er vigtigere end til alderen. Barnestole, der kan bagudvendes giver den bedste beskyttelse. Men husk, at barnestolen aldrig må placeres ved en airbag. Børn over tre år er ofte blevet for store til at sidde i en barnestol og kan i stedet sidde på en selepude suppleret med et ryglæn. Alle barnestole skal have et godkendelsesmærke: E, T eller DS. E er en fælleseuropæisk godkendelse, T er den svenske godkendelse, der i øvrigt kun gives til bagudvendte stole, og DS, der er Dansk Standards godkendelsesmærke. Tag både dit barn og bilen med hen til forretningen, når du skal købe barnestol. Og vælg den, som dit barn sidder godt i, og som passer til bilen. For at udstyret skal virke efter hensigten, er det vigtigt, at det monteres korrekt. Forkert monteret sikkerhedsudstyr kan være årsag til alvorlige kvæstelser. Tjek derfor at monteringsvejledningen er til at læse og forstå, inden du køber. Montér stolen, så den bliver spændt fast så stramt som muligt. Men husk også at justere selen, når du spænder dit barn fast. Selen skal være spændt så stramt, at du kun kan få din flade hånd ind imellem selen og barnet. Vil du have flere oplysninger om børn og barnestole, så foreslår jeg, at du anskaffer pjecen "Børn i bilen" fra Rådet for Større Færdselssikkerhed. Du finder den på rådets hjemmeside www.rfsf.dk , eller du kan bestille den samme sted.

Annelise Bunch, forbrugerrådgiver


Læs også:
Kend reglerne, når baby er med i bilen

Læs også