Børn
Familieliv

Derfor er det godt, når dit barn lyver

15. januar 2016
af Anne Romanelli
Når dit barn lyver og fortæller røverhistorier, er det blot et tegn på, at barnet er fremmeligt og har en sund udvikling, viser ny forskning.

Forskere fra University of Toronto konkluderer i en ny undersøgelse, at børn, som har det med at bøje sandheden, faktisk kan regnes for at være mere fremmelige i deres kognitive udvikling, end børn, der ikke gør.

- At lyve kræver to ingredienser. Børnene skal for det første forstå, hvad der foregår i andres hoveder, så de kan vide, hvad den anden ved og ikke ved i forvejen. Dernæst skal man evne at føre løgnen til ende, dvs. planlægge hvad løgnen skal bestå af, hvordan den skal forklares, og hvordan man viger udenom eventuelle modspørgsmål. Kan man det, er det tegn på, at man har en vis form for sofistikeret tankegang. Det kræver jo også en del mådehold af barnet at modstå fristelsen til at fortælle sandheden og stå ved sin løgn, siger forskningsleder Kang Lee til Parents.com

Læs også: Derfor er det godt, når baby ikke sover igennem

Han forklarer, at børn, der tidligt er i besiddelse af disse evner, typisk også klarer sig bedre i skolen og i deres sociale omgang med andre børn på legepladsen.

Jo tidligere børn lyver, jo mere fremmelige er de

Ifølge Kang Lee starter løgnene på forskellige tidspunkter i små børns liv – og hos de særligt fremmelige starter de særdeles tidligt.

Blandt 2-årige prøver ca. 30 procent løgnen af på et eller andet tidspunkt. I 3-årsalderen lyver ca. halvdelen jævnligt. I 4-årsalderen er det 80 procent af børn, der lyver fra tid til anden, og når børn er mellem 5 og 7 år, er det stort set alle, der stikker en løgn.

Jo tidligere børn starter med at lyve, jo længere fremme i deres kognitive udvikling er de altså.

- Så den første gang, dit barn fortæller en løgn, bør det ikke være anledning til bekymring, men derimod til fejring, mener Kang Lee.

Læs også:

Lyvende børn er bedre til at...

Kan man være FOR ærlig over for sit barn?

Dét sker i hovedet på dit 3-6-årige barn

20 børn der IKKE gemmer sig:

20 børn der IKKE gemmer sig!

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også