https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2014/november/sorg612x325.jpg
Familieliv

Kan man være FOR ærlig over for sit barn?

18. december 2014
af Anne Romanelli
Nej, mener den anerkendte børnekiropraktor Helle Due Hansen, som her forklarer vigtigheden af at være en hudløst ærlig forælder – selv når det gælder alvorlige ting.

Mest læste artikler på MAMA.dk

Vidste du...: Hvorfor har nogle bodyer denne hals?

Blogindlæg: Kæft, trit og drengebørn

Børnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn!

Der kan ske ting i livet, som gør, at vi som forældre ønsker at skærme vores børn fra sandheden og i stedet stikke dem en lille hvid løgn.

Men selv de små løgne kan have store konsekvenser.

Løgn gør dig til en utroværdig forælder

Mister et barn f.eks. af den ene eller anden grund en forælder, så er det vigtigt, at de får den rigtige forklaring på det.

Det understreger børnekiropraktor- og ekspert Helle Due Hansen:

- Hvis far f.eks. pludselig ikke er der mere, fordi han er død, eller I er blevet skilt, så er det også det, du skal fortælle dine børn. Du er jo alligevel nødt til at fortælle det en dag, og så går det ikke, at du først har sagt noget helt andet. Det gør dig til en utroværdig person, som barnet i værste tilfælde helt kan miste tilliden til, siger hun.

Børn kan tåle at høre ALT

Ifølge Helle Due Hansen har forældre ofte en tendens til at gøre deres børn mindre hårdhudede, end de rent faktisk er.

- Jeg oplever ofte, at det mest er de voksne, der tænker, at 'det kan børn ikke tåle at høre', mens børn faktisk bare gerne vil have tingene serveret, som de er, så de ved, hvad de har at forholde sig til. Sådan har vi voksne det jo også. Og børn kan tåle at høre ALT. Det er ikke situationen, der slår dem ud af kurs. Det er, når de føler, at de ikke får sandheden at vide eller oplever at blive løjet over for, siger hun.

Tryghed er det vigtigste

Helle Due Hansen oplever ofte i sin egen kiropraktorklinik, at forældre siger til deres børn inden en behandling, at den ikke gør ondt, men at det jo så netop overrumpler børnene, når de bagefter finder ud af, at det gør den altså.

- Der lader jeg forældrene forstå, at det er en ærgerlig ting at sige, for det skaber en utryghed, som er værre end selve det, at det måske gør fysisk ondt. Hvis jeg i stedet forklarer børnene alt om, hvad der kommer til at ske, så er de meget tapre og siger ofte bare 'det er i orden'. De er mere trygge, når de ved præcist, hvad der skal ske, mens det er utrygheden, der giver dem mest ondt i maven, forklarer hun.

HVORDAN fortæller man så den barske sandhed?

Men hvordan griber man det så an, når man skal fortælle sit barn noget, der måske ikke er behageligt at høre?

- Det handler om at formulere de alvorlige ting uden at røre ved den tryghed, som er så vigtig. Jeg blev selv skilt, da mine børn var 8 og 10 år, hvilket betød, at jeg var alene med dem fra den ene dag til den anden. Jeg valgte en positiv tilgang til det, da jeg fortalte det til mine børn - uden dog at fordreje sandheden: 'Far og jeg er ikke gode til at være kærester længere, så vi har besluttet, at vi skal bo hver for sig. Det er det bedste for os alle'. Og det var de så helt ok med. Det, børn allerhelst vil have, er nemlig glade forældre, siger Helle Due Hansen og fortsætter:

- Så man kan bløde selv en trist nyhed op med glade ord, selvom man siger hele sandheden. Det handler om ordvalg. Hvis et familiemedlem går bort, så sig det, men sørg også for at fortælle, at DU stadig er der til at passe på dem og trøste dem. Så bevarer du deres tryghed, samtidig med at du fortæller dem sandheden, siger Helle Due Hansen.

Lyver du, lærer du også dit barn at lyve

I sin nye bog 'Stærke børn - hele livet' kommer Helle Due Hansen også ind på andre negative konsekvenser ved at lyve over for sit barn: Når barnet tager dig i en løgn - og det er børn rigtigt gode til - så lærer de samtidig, at løgne er ok.

- Mister dit barn tilliden til dig - bare en gang - fordi du fabrikerer løgne, så begynder du lige dér at lære dit eget barn, at løgne er helt i orden, skriver hun.

Forklar dit barn, hvis du bruger ironi

I bogen gør hun også opmærksom på, at man skal være varsom med brugen af ironi og altså fordrejelse af sandheden, da den kan være svær at forstå for børn.

- Når du i din kommunikation fantaserer, joker, laver sjov eller ironi, så fortæl barnet, at det er det, du gør, indtil barnet kender forskel. Det kan i starten være meget svært og til tider umuligt at kende forskel på sandhed, sjov og ironi, og det er derfor meget vigtigt, at de voksne siger og forklarer, når ironien bruges og hvorfor. Hvis barnet ikke får den gode forklaring i disse tilfælde, vil tvivl, mistillid og usandheder begynde at opstå. Dette fostrer stor usikkerhed, lyder det.

Vil du læse mere? Du kan købe Helle Due Hansens bog ´Stærke børn - hele livet' HER >>

Læs også:
5-årige ved, når du lyver
Sådan får du stærke børn
Skab trygge rammer trods skilsmissen
Den svære snak om døden


Artiklen indeholder affiliate-links.

Læs også