https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/boern/2011-06-fortael-dit-barn-hva-du-laverprim.jpg
Familieliv

Så tidligt kan børn spotte, om du lyver

24. november 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
En ny undersøgelse viser, at børn helt ned til 5 års alderen nemt kan spotte, om en person lyver over for dem.

Hvis du tror, at du altid kan slippe afsted med en lille hvid løgn, når du taler med dit 5-årige barn, så tro om igen!

5-årige har nemlig en ret så velmodnet kritisk sans, viser en undersøgelse fra Concordia University og University of British Columbia i USA. Her man samlet 96 børn i 4-5 års alderen for at se, om de to aldersgrupper er i stand til at vurdere, hvorvidt en person lyver over for dem - selv når personen virker overbevisende.

Børnene blev i undersøgelsen stillet over for en række videoklip med to forskellige personer: Én, der talte selvsikkert, men hele tiden løj, og én, der talte mere tøvende, men derimod konsekvent sagde sandheden.

I de første klip kom begge personer med nogle udsagn om dyr, som børn i de pågældende aldre kender til, og på den måde kunne børnene straks vide, om personerne løj eller sagde sandheden - uanset det selvsikre eller tøvende toneleje. Den selvsikre sagde f.eks. 'Hvaler bor på landjorden', mens den tøvende sagde 'Jeg tror måske nok, at hvaler lever i vandet?'.

Bagefter kom de samme to personer med udsagn om mere eksotiske dyr, som børnene ikke kender til.

Udpeger løgnere på baggrund af erfaring

I begge tilfælde stod det klart, at børnene - både de 4-årige og de 5-årige - som udgangspunkt foretrak at stole på informationen fra den selvsikre person, men da den selvsikre tidligere havde løjet over for dem, tenderede de 5-årige til alligevel til sidst at udpege den selvsikre som løgneren.

De 4-årige derimod havde sværere ved at lægge to og to sammen, så for dem var det mere en '50/50- chance', de stod over for, når de skulle udpege løgneren.

- Det kan hænge sammen med, at yngre børn lever mere i øjeblikket, så de er ikke i samme grad i stand til at koble den tidligere erfaring med løgneren sammen med de nyeste udsagn. Efterhånden som børn bliver ældre, bliver de også bedre i stand til at overveje alle disse ting på samme tid, siger Dr. Patricia Brosseau-Liard, der er en af undersøgelsens forskere.

Hjælp til barn med at udvikle sin kritiske sans

Hun har i den forbindelse et råd til forældre, som ønsker at fremme deres små børns naturlige kritiske sans:

- Hvis man skal hjælpe børn med at vurdere hvilke 'kilder', de skal og ikke skal stole på, kan man med fordel gøre noget ud af at fortælle dem, at nogle kilder er gode, mens andre er dårlige. Det hjælper børn med at bruge de evner, som de allerede har, slutter hun.


Her kan du finde sjovt legetøj til dit barn - helt uden skadelige stoffer! >>

Læs også:

Kan man være FOR ærlig over for sit barn?

Det SKAL du vide, når du taler med dit barn

Børn er ikke så kræsne, som vi tror

Sådan siger du nej til dit barn - uden at sige nej

Dét sker i hovedet på dit 3-6-årige barn

Artiklen indeholder affiliatelink.

Læs også