Pernille Aalund
Liv

Det næste år vil hun gå i den samme kjole. Hver eneste dag

6. februar 2024
af Heidi Kirkeby Mogensen
Foto: Privatfoto
Pernille Aalund er færdig med bare at snakke og klar til at handle. Derfor bliver hendes eneste stykke tøj i 2024 en mørkeblå silkekjole.

Pernille Aalund har taget en beslutning. Det næste år vil hun kun gå i én kjole.

- Det er et oprør. Det er som at løfte et skilt over hovedet og sige, nu er det nok. Jeg har fået nok, siger Pernille Aalund, der er iværksætter, forfatter og foredragsholder.

Hun har fået nok af den sæsonprægede modeindustri, vores køb og smid væk-kultur og mener hverken, at lykken findes i Ikea eller Ilva.

- Kjolen er for mig et symbol på noget større, siger Pernille.

Nemlig på en adfærdsændring.

Det er svært for hende at sige lige præcis hvor og hvornår, ideen om kjolen opstod. Den er kommet snigende.

- Det er ikke længere et spørgsmål om udelukkende at tale om at købe mere økologisk, plantebaseret eller generelt mindske sit forbrug. Der skal også handling bag ordene, og det viser kjolen mig hver dag, siger Pernille.

Men hvornår skal kjolen vaskes, bliver det ikke varmt til sommer, og er det overhovedet realistisk?

Spørgsmål der popper op, når Pernille fortæller, at hun skal have den samme kjole på i et helt år.

Hun fortæller, at kjolen er skabt af designeren Stasia, er lavet af silke, og ikke behøver blive vasket hver dag. Den skal derimod luftes. Hun tilføjer desuden, at hun førhen tit har vasket noget af sit yndlingstøj fra dag til dag, så det ser hun ikke som et problem.

- I virkeligheden er det jo den ultimative frihed. Jeg sparer penge, tid på at vaske, og så kommer jeg ikke til at have tøjkrise det næste års tid, siger Pernille Aalund.

Hun understreger, at hun godt ved, at hun er privilegeret, fordi hun har fået speciallavet kjolen, så den passer helt perfekt til hende.

Kjolens materiale, silke, betyder, at den ikke bliver varm at have på til sommer.

Når Pernille bliver spurgt, om det er realistisk at gå i den samme kjole hele året, så tøver hun ikke. Selvfølgelig er det det. Når hun sætter sig noget for, så gennemfører hun det.

Hun satte sig engang for at svømme en time om dagen hver dag det følgende år. At svømmehallerne holdt lukket var ingen hindring for hende, hun ringede bare og lavede en aftale med dem. Og en times svømning om dagen i et år, det gjorde hun.

- Jeg synes, det er sjovt at udfordre, hvad jeg føler. Kommer jeg om to måneder til at glæde mig til at have noget andet på? Og hvad skal jeg tilbage til, når det her år er gået? Jeg tror aldrig, at jeg skal tilbage til den måde, jeg gjorde det på før, men det er jo også hensigten, siger Pernille Aalund.

Læs også