Se, lyt & oplev

FEMINAs blogakademi: Derfor er blogging så særligt

29. august 2013
af Julia Lahme
På ganske få år er blogs og blogging flyttet ind i vores hverdag som en ganske naturlig del af livet, og vi er mange, der bruger timer på hver uge både at skrive og læse blogs. Men hvorfor? Hvad er det absolut unikke ved blogging?

FEMINAs blog akademi lektion 1

Hvad er en blog?En blog er en åben webbaseret dagbog. Blog er en sammentrækning af ordene web og log, og dækker over det, det skal – nemlig at rigtig mange blogs er åbne dagbøger, der kan læses og kommenteres af hele verden. Man kan hævde, at det første, der skete på internettet, var blogging; nettet var nemlig tænkt som en måde at dele viden, links og informationer på til fælles glæde, og uanset om du i dag klikker ind på en modeblog, en madblog eller en politisk debatterende blog, vil du opleve, at det stadig er det, der driver bloggene frem.

At deleDet unikke ved blogging er, at man som læser har mulighed for at kommentere og diskutere hos og med bloggeren. Til forskel for alle andre medier er bloggen dermed i høj grad læserstyret, og da man hverken skal regne produktionstid og trykketid med ind i offentliggørelsen af et blogindlæg, kan bloggen være umiddelbar. En blog er dermed kendetegnet ved, at du som læser kan svare på bloggerens indlæg og være med til at overveje og erfaringsudveksle. Blandt andet derfor taler man ofte om at ”dele” i bloguniverset – hvad enten det er dine erfaringer som mor, som sygeplejerske eller som kvinde i Danmark i 2013; alt bliver interessant, så længe du deler.

FEMINA Blogawards 2013: Vi hylder de danske blogger - du kan nominere din favorit. Se her, hvordan

Bloggeren styrerBloggeren er i centrum. Ikke blot de ti store modebloggere, der får plads ved modeshows i ind- og udland, men også inden for udvikling af nye madtrends, opdragelsesformer og politiske debatter; det er bloggerne, der driver en udvikling. Det er der mange grunde til: For det første er det at lave en blog ikke svært, for det andet er der kort vej fra tanke til offentliggørelse – men vigtigst af alt er det, at bloggeren er et menneske. Det kan godt være, vi læser på en blog, men det, vi i virkeligheden gør, er at følge et menneske og det menneskes tanker, indskydelser og oplevelser. Derfor er bloggen måske det mest personlige medie, vi i dag har adgang til. Det er et umiddelbart, personligt og individuelt medie, hvis udvikling vi som læsere selv er med til at præge.

Blogging er kommet for at bliveBlogging tog for alvor fart i Danmark og på dansk i 2008, hvor mommyblog-genren var med til at introducere en masse nye bloggere og en masse nye læsere for hinanden. I dag kan du læse og skrive blogs om alt på dansk. Der er genrer i hobetal og dermed også læserskarer, som interesserer sig for alt mellem himmel og jord. I 2011 anslog Danmarks Statistik, at der var 75.000 aktive blogs i Danmark.

Kom godt i gang med at blogge - se her, hvordan

LÆS OGSÅ: FEMINAS blogakademi lektion 2: Blogging i praksis. Tør du? (svaret er ja)

LÆS OGSÅ: FEMINAS blogakademi lektion 3: Genveje til at skrive godt på din blog

LÆS OGSÅ: FEMINAS blogakademi lektion 4: Derfor er der genrer i blogland - og derfor skal du vide det