Margaret Atwood
Popkultur

82-årig forfatter laver brandsikker udgave af sin roman – og det er der en dyster grund til

30. maj 2022
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Hendes bog "Tjenerindens fortælling" er én af de bøger, der oftest forbydes i amerikanske skoler. Nu svarer Margaret Atwood igen med en brandsikker udgave.

I en kort video er Margaret Atwoods ansigt oplyst af blålilla ild, der spyr ud af en flammekaster, hun holder i hænderne som et maskingevær.

Målet for flammerne er hendes mest berømte roman, "The Handmaid's Tale", "Tjenerindens fortælling" på dansk.

Men bogen går ikke i brand, i stedet slikker flammerne sig op af både omslaget og bogens sider uden at efterlade en eneste skramme. Bogen er umulig at sætte ild til.

I USA bliver skønlitteraturen i disse år brugt som våben i den politiske debat.

Og som en reaktion på konservative kræfters angreb på bøger, der ifølge dem dømmes som upassende for skolebiblioteker, annoncerede forfatteren Margaret Atwood i sidste uge en brandsikker version af "Tjenerindens fortælling". Det skriver The Guardian.

Mødet mellem Atwood, flammekasteren og den brandsikre bog sker i en video, der er lagt på YouTube af Atwoods forlag, Random Penguin House.

Flere og flere bøger bliver bandlyst, nogle decideret brændt, lyder det i en række klip fra diverse nyhedsmedier, der indleder videoen.

"Så vi har skabt en limited edition af en bog, som har været forbudt i årevis", står der i teksten, der toner frem, efter nyhedsværternes stemmer toner ud.

Bogen, der ikke kan brænde, er trykt på brandsikkert papir og omslaget lavet af brandhæmmende materiale, "fordi kraftfulde ord aldrig kan slukkes for", som budskabet lyder i videoen.

Bogen er en særudgave i enkelteksemplar og bliver auktioneret af auktionshuset Sotheby's i New York indtil den 7 juni.

Lige nu står prisen på 90.000 dollars. Alle indtægter vil gå til at støtte Pen America, der arbejder for at støtte ytringsfriheden.

Kvinder tvunget til at bære børn

82-årige Atwood har skrevet over 50 romaner, noveller, digte, essays og fagbøger, hvor "The Handmaid's Tale" er den mest berømte.

Romanen finder sted i en nær fremtid i en alternativ version af USA, hvor en fundamentalistisk, religiøs gruppe har væltet demokratiet, myrdet præsidenten og det meste af Kongressen og frataget kvinder næsten alle rettigheder, herunder retten til at læse.

Kvinderne, der er en del af den fundamentalistiske gruppe, er henvist til at være pligtopfyldende, underdanige hustruer, mens de frugtbare ikketroende kvinder gøres til tjenerinder eller slaver for den religiøse overklasse. Tjenerindernes eneste formål er at føde børn til manden i huset.

Siden romanens udgivelse i 1985 er den solgt i mere end otte millioner eksemplarer og i 2017 lagde den grundlag for den lige så berømte tv-serie med samme navn.

Symboler fra "The Handmaid's Tale" er blevet brugt i offentlige demonstrationer mod blandt andet retten til abort.

"The Handmaid's Tale" har flere gange været at finde på biblioteksforeningen The American Library Associations (ALA) liste over bøger, der oftest er blevet bandlyst.

Og ifølge ALA skyldes bandlysningerne bandeord, vulgaritet og seksuelle overtoner. Den har ligget på top 100-listen over bandlyste bøger i tre årtier. Det skriver Washington Post.

Retten til abort udfordret

Auktionen af den "ubrændbare" udgave af romanen sker efter nyheden om, at den amerikanske højesteret måske vil annullere den landsdækkende ret til abort.

I en ny essaysamling, "Burning Questions" skriver Atwood ifølge The Guardian:

"Kvinder, der ikke kan træffe deres egne beslutninger om, hvorvidt de skal have babyer eller ej, er gjort til slaver, fordi staten hævder ejerskab af deres kroppe og retten til at diktere, hvad deres kroppe skal bruges til."

Læs også