Elizabeth Warren
Samfund

Amerikansk senator er vred: "Det her vil gå ud over de fattigste kvinder i vores land"

4. maj 2022
Bonna Haagen Pedersen og Sofie Olivia Mørch
En video af den amerikanske senator Elizabeth Warrens reaktion på et muligt abortforbud i USA er gået viralt.

– Jeg er vred på vegne af dem, der skal betale prisen for dette!

Sådan lød reaktionen fra den amerikanske demokratiske senator Elizabeth Warren, da hun i går tilsluttede sig demonstranterne foran højesteret i Washington kort tid efter, at et lækket dokument viste, at et forbud mod abort kan være på vej i USA.

Det lækkede dokument viser, at dommere i den amerikanske højesteret i en indledende afstemning har stemt for, at fjerne den landsdækkende ret til abort.

Dokumentet er en stålfast afvisning af den såkaldte Roe vs Wade-dom, der i 1973 sikrede alle amerikanske kvinder retten til abort.

Selve dokumentet er et første udkast, og beslutningen om at afskaffe den landsdækkende ret til abort er derfor ikke endelig.

Men hvis det nuværende flertal blandt højesteretsdommerne for at afskaffe abortretten holder ved, vil afgørelsen få omfattende konsekvenser for flere millioner amerikanske kvinders ret til abort.

I så fald vil det være de enkelte delstaters egne love om abort, der er gældende. Og i 13 republikanske stater er der allerede vedtaget love, der vil gøre alle eller næsten alle aborter ulovlige, lige så snart den konstitutionelle Roe vs Wade-dom annulleres.

Det lækkede dokument har affødt mange kraftige reaktioner. Elizabeth Warren er en af dem, der kraftigt appellerer imod en afskaffelse af Roe vs Wade- dommen.

Hun er vred, fordi det bliver kvinder, der komme til at betale prisen:

– Det her vil gå ud over de fattigste kvinder i vores land. Det vil gå ud over dem, der er blevet voldtaget, og det vil gå ud over mødre, der allerede kæmper med tre jobs for at forsørge de børn, de har.

Den demokratiske senator fra Massachusetts har også udtrykt sin holdning på twitter, hvor hun kalder Højesteret for ekstremistisk.

– Jeg har set en verden, hvor abort er ulovligt, og vi går ikke tilbage til det. Sig det med mig. Vi går ikke tilbage. aldrig. aldrig nogensinde.

Læs også