Forbud mod abort på vej i store dele af USA
Abort

Medie: Forbud mod abort på vej i store dele af USA

3. maj 2022
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Stefani Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix
Dommere i den amerikanske højesteret har i en indledende afstemning stemt for, at den landsdækkende ret til abort skal fjernes, viser et lækket dokument.

Abort vil blive forbudt i store dele af USA, hvis et lækket dokument fra den amerikanske højesteret står til troende.

Et flertal af dommere i den amerikanske højesteret har nemlig stemt for at afskaffe den landsdækkende konstitutionelle ret til abort, ifølge et lækket dokument.

Det skriver det amerikanske medie Politico.

Det lækkede dokument er ifølge Politico skrevet af en af de længst siddende og mest konservative højesteretsdommere Samuel Alito.

Dokumentet er en stålfast afvisning af den såkaldte Roe vs Wade dom, der i 1973 sikrede alle amerikanske kvinder retten til abort.

"Roe-dommen var åbenlyst forkert fra begyndelsen", skriver Alito i dokumentet.

"Det er tid til at efterleve forfatningen og igen overlade abortspørgsmålet til de folkevalgte politikere", fortsætter Alito i dokumentet med titlen "Rettens holdning", som Politico har lagt ud i sin helhed på sin hjemmeside.

Ikke en endelig afgørelse

Selve dokumentet er et første udkast, og beslutningen om at afskaffe den landsdækkende ret til abort er derfor ikke endelig.

Dommerne kan nå at ændre holdning, indtil højesteret selv offentliggør en afgørelse. Den afgørelse falder formentlig i løbet af de næste to måneder.

Fem dommere ud af i alt ni politisk udpegede dommere i højesteretten vil ifølge Politico annullere abortretten.

De fem dommere, der stemmer for det første udkast til afgørelsen er republikansk udpegede, mens de tre demokratisk udpegede dommere har stemt imod afgørelsen.

Den sidste dommer er den republikansk udpegede chefdommer John Roberts, og det er stadig uvist, hvad han mener om beslutningen.

Hvad vil det betyde?

Hvis det nuværende flertal blandt højesteretsdommerne for at afskaffe abortretten holder ved, vil afgørelsen få omfattende konsekvenser for flere millioner amerikanske kvinders ret til abort.

I 13 republikanske stater er der allerede vedtaget love, der vil gøre alle eller næsten alle aborter ulovlige, lige så snart den konstitutionelle Roe vs Wade- dom annulleres.

Det drejer sig om delstaterne Idaho, Utah, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Oklahoma, Texas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Tennessee og Kentucky.

Modsat er abortretten sikret i 16 stater, der har vedtaget love, der sikrer retten til abort, uanset hvad højesteret afgør.

Hvorfor nu?

Det er i sig selv højst usædvanligt, at dokumenter bliver lækket fra højesteret, inden dommerne har præsenteret en officiel afgørelse.

Selve sagen om at omstøde den såkaldte Roe vs Wade- dom er havnet hos højesteret, fordi Mississippi har indført en ny lovgivning, der forbyder abort efter 15. graviditetsuge.

Med Roe vs Wade-dommen, der har eksisteret i 50 år, har amerikanske kvinder ret til abort indtil 20. eller 24. graviditetsuge.

Den nye lov fra Mississippi har ledt højesteret til at revurdere den 50 år gamle dom igen.

Holder flertallet blandt højesteretsdommerne kan dommen se ud til at blive annulleret helt.

I det lækkede dokument afviser Alito, ideen om at et abortforbud afspejler undertrykkelse af kvinder i det amerikanske samfund.

"Kvinder er ikke uden stemmeindflydelse eller politisk magt", skriver Alito.

Læs også