https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/stoler-du-prim.jpg
Kærlighed og sex

Stoler du på din partner?

22. november 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over og privat
Julefrokosterne venter lige om hjørnet og med dem en strøm af mistanker, mistillid og – måske - brudte løfter. Men hvad gør man egentlig, hvis man mistænker sin partner for at have været utro? Familiepsykolog Sia Holm kommer med svar.

1. Hvad skal man gøre, hvis man har på fornemmelsen, at ens partner skjuler noget?

"Det er jo altid en god ide at finde ud af, hvorfor du er usikker! Er det fordi noget andet i dit liv er usikkert eller fordi din partner reelt opfører sig anderledes? Nogle gange kan man godt overføre usikkerhed eller uklarheder, som man måske oplever på arbejde, til sit parforhold. Man kan ikke få "afløb" for det i den reelle situation, og så tager man det i stedet med hjem.

Men hvis din partner opfører sig anderledes eller du har den der fornemmelse af, at noget er galt, så er det altid en god ide at spørge. Ellers begynder man hurtigt at skabe historier og gennemanalysere alle situationer - begynder at være på vagt. Så spørg helt åbent: "Jeg har den der underlige fornemmelse af, at du skjuler noget for mig? Er det bare mig eller sker der noget med dig eller for dig, som du ikke fortæller mig om?"

Alle vil opleve at blive usikre og utrygge i deres parforhold på et tidspunkt. Det er helt normalt. Så det, at kunne italesætte det og foreholde sig til det som par, er vigtigt. Det er meget forskellige ting, der gør os usikre og utrygge, og hvis der ikke bliver talt åbent om det i parforholdet, bliver det meget svært at finde en måde at samarbejde omkring det. Ofte føler mange sig dumme ved at føle, som de gør, og holder det derfor for sig selv. Men dette ender ofte med meget dummere situationer og store misforståelser."

OM SIA HOLM

Sia Holm er uddannet cand.psych. med en terapeutisk efteruddannelse som gestaltterapeut.
Autoriseret af psykolognævnet.

Sia har siden 2005 været privat praktiserende psykolog og arbejder med individuel, parterapi, supervision og grupper. Har desuden arbejdet under familiestyrelsen i et forsøgsprojekt med parrådgivning i perioden 2005-09.

2. Er det den rigtige strategi at begynde at kigge sms'er og mails igennem for at finde bevis for noget?

"Nej! Et parforhold er ikke en retssag! Du bliver nødt til at forholde dig til usikkerheden i sig selv - og så droppe forsøget på at finde beviser. Det at prøve at finde beviser skaber som oftest bare mere usikkerhed.

Men hvis du er sammen med en partner, der lyver gang på gang, og der i lang tid har været forskel på dét, du føler og fornemmer og dét, din partner fortæller dig, så kan det at få reelle fakta på bordet give dig en afklaring. Skabe ro i stedet for mere mistillid, fordi du derved får bekræftelse på, at det du har oplevet og følt har været virkeligt. Men så er vi ude i de lidt mere ekstrem tilfælde. Normalt skal man lade være.

Derfor kræver det også, at du, før du bare begynder at tjekke din partners telefon, facebook osv., virkelig tager stilling til, hvorfor du føler, du må tage de midler i brug!!!! For alle - selv i et parforhold - har ret til et privatliv, og det kan opleves som meget krænkende at være den, der bliver holdt øje med.
Det er som regel ikke noget, der ligefrem understøtter tilliden, sikkerheden eller trygheden i et parforhold."


3. Hvordan kan man få ro sindet, hvis man hver dag er nervøs, når partneren går ud af døren. Nervøs for, om han /hun nu skal ud til sin affære?

"Hvis du italesætter sin usikkerhed og uro, skulle det gerne komme dertil, hvor du ikke hver dag er nervøs og usikker.

Men rigtig mange bliver ved med at dyrke usikkerheden, i stedet for at italesætte den i ens parforhold. Derfor ender nogle parforhold med at leve i den usikkerhed hele tiden. Det bliver næsten parforholdes drivkraft… Den kan fylde så meget, at det efterhånden er det eneste, de holder forholdet kørende. Det eneste, man tænker på. Og det er ikke en rar måde at være sammen på - den er meget smertefuld.

Problemet er, at hvis mistilliden først har slået rod, så kan det være svært at komme ud af den. Vælger man ikke at italesætte problemer, så vælger man samtidig at dyrke usikkerheden og tvivlen, og som med alt andet gror den og trives, hvis man plejer den ofte nok.
Så få sat ord på din tvivl fremfor at leve videre i usikkerhed og mistillid."

4. Hvordan tackler man bedst muligt julefrokosterne og al den ekstra nervøsitet, de kan bibringe et forhold, hvor mistilliden allerede har slået rod?

"Hvis du ikke stoler på din partner, så er det vigtigt at indse, at det jo slet ikke handler om julefrokosten - eller hvad det nu kan være. Det er jo hele jeres relation, der er noget galt med. Der er et eller andet i jeres parforhold, som bare ikke fungerer.

Så lad være med at stirre dig blind på lige bestemt den der ene julefrokost eller fest og se i stedet på, hvorfor den usikkerhed er kommet. For hverken usikkerheden eller en konkret affære kommer sådan bare lige. Der er altid en grund til den, og grunden vil som regel ligge i jeres parforhold. Så tag fat i det og arbejd målrettet med at sætte ord på jeres usikkerhed og på de problemer, I oplever i jeres forhold, og så sæt jer for at løse dem. Ikke bare over en weekend, men på den lange bane…"

Læs mere om Sia Holm på hendes website Siaholm.dk

Læs også