https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/sexliv-prim.jpg
Kærlighed og sex

Hvor avanceret behøver sex at være?

21. marts 2014
af Malene Fich Weischer / Tidens Kvinder
foto: All Over
Føler du dig helt kedelig, når du læser om alle de ting, man kan krydre sit sexliv med? Vil du hellere bare have et helt almindeligt hyggeput en gang imellem? Så er du ikke alene. Og det er helt okay.

Hvad er et godt sexliv?

Svaret på det spørgsmål kan groft sagt variere lige så meget, som der er mennesker i verden. Alligevel får sexolog Vivi Hollænder tit den samme type svar, når hun i sin konsultation stiller folk spørgsmål om, hvilke ønsker, de har for deres sexliv: "Åh, vi er bare til helt almindelig kedelig sex. Vi er slet ikke til alle de avancerede former", kommer svaret ofte i et lidt beklagende og undskyldende tonefald.

"Selv om der kommer en del klienter, der ønsker rådgivning med hensyn til at udleve mere kinky lyster, så drømmer flertallet faktisk blot om det, der efterhånden har fået en lidt nedsættende klang: nemlig et helt almindeligt sexliv, der indeholder intimitet, forspil, samleje, forløsning og nærhed", siger Vivi Hollænder til Tidens Kvinder.

Onsdagsknald er også ok!
Kald det husmandssex, vaniljesex eller onsdagsknald - det bliver ikke dårligere af den grund. Hvis det er dét, man trives med, er hendes pointe. Alle mennesker har i større eller mindre grad en trang til at sammenligne sig med andre. På de fleste områder er det forholdsvis nemt. Vi kan se, hvordan andre går klædt, hvad de arbejder med, og hvad de køber ind til spisebordet.

"Når vi er på besøg hos andre, kan vi studere deres boligindretning, vi observerer deres børneopdragelse og indbyrdes omgangstone. Men vi får sjældent et reelt indblik i deres sexvaner. Hvor hyppigt, hvor spændende og lystfyldt er deres sexliv mon? På overfladen kan alt se idyllisk ud, men det behøver ikke at være sandheden. Enkelte er så heldige, at de har venner og veninder, som de er fortrolige med, men det er langt fra alle", siger Vivi Hollænder.

Sex er overalt
De fleste af os danner os altså et indtryk af andre menneskers sexliv ud fra mediernes omtale. Sex "sælger", og der er sex alle vegne; i reklamer, film, bøger, ugeblade og aviser. Og det er historierne om det vilde og avancerede sexliv, der får mest opmærksomhed.
I dameblade og i TVs bedste sendetid er der gode råd og anvisninger til, hvordan du pepper dit sexliv op,
og man kan hurtigt få den tanke, at man er forkert og kedelig, hvis man egentlig er godt tilfreds med sit stilfærdige hyggeput hver anden uge.

Seksuelt mindreværd
Måske mærker du en gnist af mindreværdsfølelse eller dårlig samvittighed over, at du endnu ikke har fået
taget dig sammen til at fylde natbordet med spændende legetøj, har lyst til besøge swingerklubber eller deltage i vilde sexorgier.
Du læser måske "opskrifter" på, hvordan du får analsex til at fungere, og hvordan du opnår sprøjteorgasmer, og du mærker måske ikke den fjerneste lyst til at afprøve noget af det.
Det gør dig ikke forkert eller kedelig. Du er ikke alene om at have det sådan. Og du skal ikke tro, at alle dine naboer, kolleger og venner har et sjovere og vildere sexliv end dig.

LÆS OGSÅ: Lad os få hverdagsknaldet tilbage!

Sex som underholdning
Når det handler om madlavning, ved du jo også godt, at der står spaghetti med kødsovs på menuen i mange hjem, selv om reolen er fyldt med farvestrålende kogebøger.
"Vi skal ikke se bort fra, at der vitterligt er mange, der ønsker mere kulør og spænding i soveværelset og derfor har stor glæde af at lade sig inspirere af al den tilgængelige information, som medierne tilbyder. Men lige så mange tager det til sig af ren og skær nysgerrighed og for underholdningens skyld", siger
Vivi Hollænder.

Nyd jeres samliv
Statistikker over folks hyppighed af samlejer og andre seksuelle aktiviteter kan man heller ikke bruge til noget, hvis man vil sammenligne sig selv med andre, mener hun. Statistikker fremkommer nemlig ved gennemsnitstal, der dækker fra den ene yderlighed til den anden, og de færreste mennesker følger
gennemsnittet hele livet.
"I de fleste forhold er der perioder, hvor sexlivet går i dvale - og perioder, hvor det blomstrer op. Dette er helt normalt og noget, de fleste kender til. Og nogle gange har man altså brug for lidt ekstra inspiration for at komme ud af dødvandet igen", siger Vivi Hollænder.

Boost din seksuelle selvtilid - læs her hvordan

Er I begge tilfredse?
"Når man er nyforelsket, er der sjældent problemer med at holde blusset ved lige, men når hverdagen
indtræder, vil der være ups and downs, og i et stabilt og godt forhold kan kærligheden også rumme
perioder med afsavn og nedsat sexlyst", forklarer Vivi Hollænder.
Hun pointerer, at hvis vi skal tale om "det perfekte sexliv", må det være det, hvor begge parter i det store og hele er tilfredse.

Tre gange om året - eller om ugen
Hvis du og din partner har det godt og trives med et helt almindeligt ind-og-ud-samleje tre gange om året, så er det sådan, det skal være for jer. At andre har brug for andet og mere, gør ikke jeres sexliv ringere.
"Hvis man ustandselig sammenligner sig selv med andre og fejlagtig tror, at alle andre har det bedre end en selv, risikerer man, at den negative selvopfattelse ødelægger noget, som i virkeligheden er godt. Se på dig
selv og din eventuelle partner. Er I glade og tilfredse, og nyder I jeres samliv? Det er dét, der skal være målestokken for jeres lykke", siger Vivi Hollænder.

Læs også