https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/sextillid-prim.jpg
Kærlighed og sex

Boost din seksuelle selvtillid

2. november 2012
af Vivi Hollænder/Lene Byriel/Malene Fich Weischer
foto: All Over
Vi hører tit, at mænd ikke tænder på ydre skønhed og den perfekte krop, men på en kvinde, der hviler i sig selv og tør vise sin lyst. Men hvordan lærer man lige at blive så stolt af sine elskovshåndtag? Velkommen til ”Frisk fredag” på Oestrogen.dk!

"Jeg er for fed, min næse er skæv, mine tænder er for gule, mine ben er forkorte, mit hår er for tyndt."
Så står man der foran spejlet og kigger kritisk på sig selv - hiver lidt i maveskindet, løfter op i brysterne og rynker på næsen af sig selv. Vi kvinder er mildest talt ikke særligt gode til at vores stolte af os selv og vores krop, og det emne har vores gode venner på Tidens Kvinder valgt at dykke ned i:

Vi kvinder er generelt alt for dygtige til selvkritik. Vi sammenligner os selv med modeller og med hinanden, og resultatet falder ofte negativt ud til vores egen side. Og det hjælper ikke på sagen, at medierne sjældent viser erotik mellem helt almindelige og gamle mennesker.
Hvis vi ukritisk tager disse budskaber til os, står vi tilbage med en opfattelse af, at sex er forbeholdt de unge og smukke.

Kom fordommene til livs
Den fordom vil sexolog Vivi Hollænder bekæmpe. Som brevkasseredaktør på Tidens Kvinder og privatpraktiserende rådgiver møder hun desværre ofte kvinder, der mangler seksuel selvtillid:
"Alle mennesker er seksuelle væsener, og vi er født med evnen til at yde seksualiteten - uanset alder og udseende. Vi snyder os selv for en af livets største glæder, hvis vi bilder os selv ind, at vi ikke fortjener at nyde sex, blot fordi vores kroppe ikke er perfekte", siger Vivi Hollænder.


LÆS OGSÅ: Derfor tænder kvinder på kvinder

Vis din appelsinhud
Vores krop er et vidunderligt instrument til glæde og nydelse, og Vivi Hollænder råder kvinder til at lære at elske deres krop - med elskovshåndtag, mormorvinger og hvad den ellers byder på.
"Kroppen skal følge os resten af livet, og alene af den grund skal vi give den kærlig omsorg. Selvhad og selvkritik virker nedbrydende for krop og sjæl. Hvis du dagligt skælder dig selv ud for de overflødige kilo og de små bryster, så mister du din selvtillid og din sexlyst", siger hun.

Ramt på sexlysten
Især kvinder bliver hårdt ramt på sexlysten, når de er kronisk utilfredse med deres udseende. Det er en skam, for det har en selvforstærkende effekt.
"Hvis den seksuelle akt hele tiden bliver forstyrret af tanker om, at din partner ikke må se din appelsinhud, og du kun vil sexe i stillinger, der skjuler din krop mest muligt, snyder du også dig selv. Din seksualitet bliver hæmmet og utilfredsstillende, og du bliver en dårlig elskerinde.


MERE FRA TIDENS KVINDER: Længe leve missionærstillingen!

Små bryster giver også søde gys
Det kan være svært at løsrive sig fra de hæmmende tanker, men Vivi Hollænder råder kvinder til i stedet at fokusere på deres fordele og positive fortrin.
"Muligvis er du udstyret med en A-skål og ønsker en D-skål. Men er dine små, søde bryster ikke dejlige alligevel? Er de ikke udstyret med nerveender, der sender søde gys igennem din krop, når de bliver kærtegnet? Er huden ikke blød og følsom, og er brystvorterne ikke levende og modtagelige for kys? Skal de gemmes væk og snydes for opmærksomhed, fordi moden lige nu måske dikterer store bryster?"

Dit eget valg
Vivi Hollænder fortæller, at når du først har lært at værdsætte din krops fortrin, kan du fokusere på at ændre det, du er utilfreds med. Er du for tyk, kan du tabe dig, men det lykkes først for alvor, når du lærer at holde af dig selv.
"At elske sig selv er ikke der samme som at lade stå til, men derimod at få det bedste ud af det, man nu en gang er givet. Det er selvfølgelig sådan, at der er visse ting, du ikke kan ændre - dine ben kan ikke blive længere, og du bliver ikke yngre, end din dåbsattest fortæller. Men det er dit eget valg, om du til stadighed vil græmmes over dine "fejl" - eller åbne øjnene for dine positive potentialer og muligheder.

Læs også