Sex og erotik

Sådan ødelægger stress dit sexliv

Stress påvirker en række faktorer, der kan ødelægge dit sexliv. Læs om dem her

Stress påvirker en række faktorer i dit sexliv

I en hverdag med store udfordringer på jobbet, børn, indkøb, tøjvask, madlavning og rengøring, kan det ofte føles som om, der er alt for få timer i døgnet. Og det kan give stress.

Læs også: Stress: Her er faresignalerne du skal tage alvorligt

Stress er meget alvorligt, da den både påvirker os fysisk og psykisk - og dermed går det typisk også ud over parforholdet og den seksuelle intimitet, skriver Huffington Post.

Sexolog Logan Levkoff giver her fem måder, stress kan påvirke dit sexliv på og råd til at forebygge den:

Stress går ud over parforholdet

Er vi stressede, kan det ofte mærkes på følelser og humør. Der skal måske ikke helt så meget til, før man bryder sammen eller råber af sin partner.

Læs også: Grim og sur - det kan din mand mindst lide ved dig

Og det er ikke helt let for partneren at leve sammen med en tikkende bombe. Sørg derfor for at blive ved med at kommunikere med din partner gennem samtale - og ikke med vredesudbrud og bebrejdende øjne.

Stress påvirker lysten
Kortisol er et hormon, der produceres, når vi er stressede. Kroppen har brug for hormonet i små doser, men hvis vi er stressede, og hormonet dermed produceres i større mængder i længere tid, kan det faktisk gå ud over vores sexlyst.

Kortisol går nemlig ind og rammer de hormoner, der har med vores sexlyst at gøre, forklarer Logan Levkoff.

Stress påvirker din selvopfattelse
Når man er stresset, producerer man hormoner, der påvirker stofskiftet. Det kan føre til, at man spiser mere og tager på i vægt, og at man dermed begynder at synes dårligt om sin krop.

Har man det dårligt med sig selv og sin kropsform, er det ikke sikkert, man har lyst til at hoppe i seng med sin partner. For man føler sig simpelthen ikke attraktiv, siger sexologen til Huffington Post.

Læs også: Er sexlysten slukket? Få sexologens handleplan her

Dårligere selvopfattelse er altså typisk lig med knap så meget sex, hvilket er lig med problemer i parforholdet. Tag dig derfor tid til at pleje dit parforhold og tag dig sammen til at bryde den onde cirkel med øget vægt og dårligere selvtillid.

Stress kan give øget lyst til alkohol
De fleste kan have lyst til et stort glas rødvin eller en drink efter en hård arbejdsuge. Men er forbruget af alkohol steget så meget, at du har brug for et par genstande om dagen for at finde ro, bør du nok tjekke dit stressniveau.

Det er værd at være opmærksom på, hvis du forsøger at skjule det for andre, hvis du ikke kan klare dagen uden rødvin til maden og en godnatdrink, eller hvis du er nødt til at drikke tidligere på dagen.

Udover at mænd har sværere ved at få en erektion, når de er alkoholpåvirkede, kan det også påvirke sexlysten hos kvinder og dermed gøre hele sexoplevelsen dårlig. Alkohol dehydrerer også, hvilket heller ikke er det bedste udgangspunkt for en kvinde, når hun skal have sex. Det kan ligefrem gøre det smertefuldt for hende.

Stress påvirker fertiliteten
Stress kan påvirke din lyst til sex, men den kan faktisk også have en effekt i forhold til fertiliteten.

Stress kan nemlig påvirke hypofysen, der styrer skjoldbruskirtlen, binyrerne og æggestokke. Hvis æggestokkene ikke fungerer, som de skal, går det ud over din menstruationscyklus, som kan blive uregelmæssig.

Det er måske især vigtigt at skrue ned for stressen, hvis du forsøger at blive gravid og dermed ikke kan finde rundt i din ægløsning og menstruation.

Sexologens konklusion:
- Du skal motionere, slappe af, tage dig tid til et bad, drikke et glas vin (ikke fire), hygge med dig selv, hygge med din partner og dele ansvaret for en række opgaver ud til andre. Det vil gøre dit 2013 mindre stressende og forhåbentlig mere glædeligt, siger hun.

Kilde: Huffington Post

Læs mere om: