https://imgix.femina.dk/media/article/1432-saadan-kommer-i-videre-efter-utroskab.jpg
Kærlighed og sex

Sådan kommer I videre efter utroskab

7. august 2014
af redaktionen
Foto: Pantherstock
Utroskab kan være utilgiveligt, men det kan også være en anledning til at give parforholdet et tiltrængt eftersyn. Og ofte kan det faktisk resultere i et bedre forhold, siger en samlivsekspert

Det kan føles uovervindeligt at komme videre, hvis den ene part i forholdet har været utro. Men det, der afgør, om man kan fortsætte forholdet er, i hvor høj grad den utro partner har svigtet. Der er nemlig en hårfin balance mellem utroskab, der kan tilgives, og utroskab, der ikke kan. Det siger Frode Thuen, der er samlivsekspert, psykolog og forfatter til flere bøger om utroskab.

- Det, der er sværest at tilgive, er et dobbeltsvigt. Det kan være, hvis ens partner ud over at være utro, også har løjet og været utro mange gange, eller hvis partneren har været utro med en veninde eller ven. Det, at alle omkring én har kendt til utroskaben, eller man er i en sårbar situation – f.eks. gravid eller lige har født – kan også forstærke oplevelsen af svigt. Så er det vanskeligt at lægge bag sig, siger Frode Thuen.

LÆS OGSÅ: 10 tegn på din partner er utro

Den bedragede bestemmer tempoet

Han mener, at parterne hver især har nogle opgaver, de skal løse for at komme videre.

- Den, der har været utro, må tage ansvar for, han eller hun har gjort, og ikke prøve at bortforklare det. Det er også vigtigt, at den utro part lytter til den anden og ikke fremskynder processen. Det er den bedragede, der bestemmer tempoet. Den bedragede skal på et tidspunkt nå hen til at kunne lægge det bag sig, og være villig til at turde stole på den anden igen. De bliver nødt til at tænke: ”Vi er et team og må komme videre sammen.”

LÆS OGSÅ: Derfor kan en uskyldig flirt skade dit forhold

Ifølge Frode Thuen er processen med at finde tilbage til hinanden hård, mens han erfaring er, at det lykkes for de fleste. Alligevel handler meget om, hvor godt forholdet var før utroskaben. Lægger man kortene på bordet med det samme og er villig til at arbejde for forholdet, er det nemmere.

- Ofte kan sådan en oplevelse faktisk resultere i et bedre forhold. Man opdager, hvor vigtig man er for hinanden, og dermed skabes der større nærhed og tryghed. Men det er dyre lærepenge, siger samlivseksperten.

LÆS OGSÅ: Danske kvinder er de mest maskuline, bedrevidende og usexede i verden

Læs også