Kærlighed og sex
5. marts 2012

HPV rammer også kvinder i forhold

Mange kvinder tror, at de i et fast forhold er beskyttet mod HPV. Det passer dog ikke.
Af: Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
https://imgix.femina.dk/media/bb9273a2698c4546a6cb98ad7ba2c0e4.jpg

Foto: All Over Press

Det er ikke kun unge single-kvinder med flere sexpartnere, der kan få HPV. Faktisk får 80 pct. af danskerne HPV, som er en seksuelt overført virus, der i værste fald kan udvikle sig til celleforandringer og livmoderhalskræft hos kvinder.

Fakta om HPV

  • HPV er en betegnelse for 100 forskellige typer vira, og det står for Human Papilloma Virus.
  • Flere af HPV-typerne kan f.eks. give kræft i livmoderhalsen, kønsdelene eller hoved- og halsområdet samt kønsvorter.
  • HPV smitter ved sex, men man kan som regel ikke mærke, at man er smittet.
  • 30 pct. af kvinderne under 30 år bliver smittet med en HPV-type, der kan forårsage kræft.
  • Danmark har en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft i EU, og vi har desværre også flest, der dør af sygdommen.
  • 175 danske kvinder dør årligt af livsmoderhalskræft.

En ny undersøgelse viser nu, at mange kvinder ikke ved, at de kan få HPV, selvom de lever i et fast parforhold. 29 pct. af 1.141 adspurgte kvinder under 45 år svarede således, at de ikke er vaccineret mod HPV, fordi de netop er i et parforhold.

- HPV rammer ikke kun unge single-kvinder. Kvinder i fast forhold og single-kvinder i 30'erne og 40'erne kan også få HPV. Kræft er noget, vi alle frygter, og det er ret unikt, at man kan forebygge HPV-forårsaget kræft - som f.eks. livmoderhalskræft - med en vaccine. Derfor er det relevant for alle seksuelt aktive kvinder at overveje deres risiko og eventuelt tale med deres læge om det, siger Rikke Esbjerg, der er læge og direktør hos Netdoktor.

HPV kan komme igen
15.000 kvinder oplever hvert år at få celleforandringer, og 400 får livmoderhalskræft. Og smitten kan sagtens ske i et parforhold, hvor ingen er utro.

- Virus kan blusse op igen efter at have gemt sig i kroppen. I værste fald kan det udvikle sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. I parforhold risikerer man f.eks. at smitte hinanden, hvis HPV kommer igen hos manden eller kvinden, siger Jan Blaakær, der er professor og overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Undersøgelsen viste desuden, at 38 pct. af kvinderne under 45 år mente, at de er blevet for gamle til at få vaccinen. Og det er på trods af, at sygdommen sagtens kan ramme kvinderne i 30'erne og 40'erne.
Undersøgelsen er lavet for Netdoktor.dk's informationskampagne hpvkundskab.dk.

Læs også