https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/januar/psykopat-prim.jpg
Kærlighed og sex

Er du faldet for en psykopat?

3. januar 2013
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Kender du de typer, man bare ikke kan lade være med at blive tiltrukket af? Som er lækre, charmerende og slet ikke til at slå ud af hovedet… Så er der måske tale om en person med psykopatiske træk, viser ny forskning.

"Hvorfor falder kvinder altid for bad boys og ikke for de søde mænd, der vil gøre alt for dem?". Spørgsmålet vejrer i luften og er aldrig rigtig blevet besvaret… Men noget sandhed er der jo i det. Det farlige, det uudgrundelige, det utæmmelige og uforudsigelige har det med at gøre mere indtryk end det joviale, venlige og hjælpsomme væsen.

Psykopater er mere tiltrækkende
Måske er det derfor at ny, amerikansk forskning kan påvise, at folk med psykopatiske træk ofte opfattes som mere tiltrækkende end andre mennesker. De er simpelthen bedre til at klæde sig, style sig og sætte håret end vi andre er, og ifølge forskerne bag, er det ikke så mærkeligt. Ét af de karakteristiske træk ved folk med psykopatisk adfærd er netop deres evne til at manipulere med folk i deres omgivelser, og det går jo fint i tråd med, at de åbenbart også har en evne til at gøre sig selv tiltrækkende over for andre mennesker.

Testet for sammenhæng

Er du selv faldet for en psykopat?

En psykopat kan være svær at have med at gøre. Føler du, at du ikke duer til noget, ingenting kan, at du er forkert og at du hele tiden - lige meget hvad du gør - bliver set ned på og at det, du gør, ikke bliver taget alvorligt. Så kan du faktisk være udsat for en psykopat (en person med dyssocial personlighedsstruktur).

Det kan både være chefen, kæresten/ægtefællen eller vennen, der er psykopater.
Kilde: Psykolog Lise Seidelin, Lisegaarden.dk

Se mere på Lisegaarden.dk

I testen, som blev foretaget af forskerne Nicholas Holtzman og Michael Strube på Washington University i St. Louis, USA, blev i alt 111 studerende bedt om at tage en personlighedstest, som kunne give forskerne svar på, om forsøgspersoner besad nogle af de typisk psykopatiske træk, som f.eks. mangel på empati, mangel på skyld, et stort mål af egoisme, manipulativ adfærd og overfladiskhed. Herefter blev der taget billeder af alle de studerende iført deres normale tøj, frisure, makeup osv. og en ny gruppe studerende skulle så vælge dem, som de fandt mest attraktive. Og det var altså dem, som samtidig besad de psykopatiske træk, skriver det amerikanske site Huffington Post.

Ikke pænere end andre, men…
Efterfølgende blev prøvepersonerne fotograferet i et neutralt joggingsæt uden makeup og med evt. langt hår sat op i en hestehale, og hér var der ikke nogen sammenhæng mellem personlighed og tiltrækningskraft.
"Resultatet skal ikke forstås som at mennesker med psykopatiske træk har et bedre udseende end andre. de er bare bedre til at udnytte dét, de har, til at få andre mennesker til at finde dem attraktive", summerer Julie Beck fra videnskabssitet Popsci.com.

Du kan hente hele undersøgelsen her (på engelsk)

***

LÆS OGSÅ: Hvad afslører din stemme om dig?

FORSKERE: Sådan bliver du lykkelig

HUSK OGSÅ: Er du særligt sensitiv?

Læs også