https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/lykke-prim.jpg
Selvudvikling

Forskere: Sådan bliver du lykkelig!

4. oktober 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
En bred samling af amerikanske forskere har gennem de seneste år undersøgt, hvad der egentlig får os til at føle os lykkelige – på trods af kultur, religion og hvad der ellers kan spille ind. Er du enig i de 10 ting, de er nået frem til?

1. Nyd de små øjeblikke i hverdagen
Har du duftet til en blomst i dag? Stået et par minutter og nydt synes af dine børn? Stoppet bilen og are siddet nydt solnedgangen? Sikkert ikke, for ofte har vi alt for travlt til at stoppe op og nyde alle de små ting i livet. - Men det skal vi i gang med. Ifølge de amerikanske forskeres undersøgelser, er det nemlig første punkt på listen over ting, der gør mennesket lykkeligt.

2. Drop sammenligningerne
"Når naboen kan få det til at hænge sammen, så kan vi vel også". Hvor tit bruger du den slags argumenter - enten overfor dig selv eller din partner? Men man kan kun sjældent bruge sammenligningerne til noget, for sjældent ser man hele billedet. Det kan godt være, der altid er rent, pænt og fint ryddet op hos naboen - men ved I egentlig hvordan, der ser ud, når de ikke har gæster på besøg? Som oftest ender sammenligningerne kun med at gøre os frustrerede og irriterede - som oftest endda på et falsk grundlag.

3. Lad være med at fokusere på pengene
Selvfølgelig skal huslejen betales og selvfølgelig skal der være penge til at sætte mad på bordet. Så nej. Medmindre man har en uudtømmelig pengetank, så kan man ikke bare droppe tanken om penge. Men det er en rigtig dårlig idé at gøre penge og andre materialistiske goder til ens eneste mål i livet. Undersøgelserne fra USA viser nemlig, at jo flere materielle goder, vi anskaffer os, jo mindre glade bliver vi. Vi sætter simpelthen mindre og mindre pris på det, vi får, hvilket betyder, at der skal mere og mere til at gøre os glade. En dårlig cirkel, som i hvert fald ikke fører til et lykkeligere liv.

Hvem er forskerne bag undersøgelsen? Tjek hele artiklen på YES! Magazine her

4. Opstil meningsfulde mål for dig selv
Du bliver ikke lykkelig af at gå i stå. Men det bliver du af at udvikle dig. Sæt dig selv et mål om, at du vil lære et nyt sprog, at du vil give dine børn den bedste opdragelse, at du altid vil være åben og fordomsfri… "Lykken ligger i krydsfeltet mellem glæde og mening", som Harvard-professoren Tal Ben-Shahar siger det til yes!Magazine. Find noget, der gør dig glad og som samtidig giver mening for dig selv.

5. Tag initiativ på jobbet
Endnu et af de resultater, som gruppen af forskere er nået frem til, er, at det gør dig lykkeligere i dit liv, hvis du selv tager initiativ på din arbejdsplads. Hvis du deltager aktivt, når der er kurser eller andet. Hjælper de nye med at finde sig til rette. Kommer med forslag til forbedringer, når du har nogen. At påtage sig et ansvar for, at arbejdspladsen bliver et bedre steder for jer alle, scorer rigtigt højt på lykkebarometeret.

6. Dyrk dine gode venner og familien
Nærværet, tætheden og fortroligheden med dem, som vi er tættest på, er utrolig vigtig for vores mentale velvære. Men det er de tætte relationer, det handler om. Det nytter ikke noget at være festens midtpunkt hvis du er omgivet af overfladiske personer, som du reelt ikke har noget forhold til. Så dyrk de gode venner og familien. Dyrk dem, som giver mening i dit liv.

Men hvis det er så nemt at blive lykkelig - hvorfor er vi det så ikke? Læs psykologens bud hér

7. Smil, selvom du ikke altid mener det
Det lyder som banalt, at man næsten kan blive dårlig over det, men ikke desto mindre er forskerne meget enige om, at et smil betyder rigtig, rigtig meget. Både for os selv og de mennesker, vi møder gennem dagen. Jo mere, du smiler, jo gladere bliver du som menneske - og glade mennesker har generelt en tendes til at se lysere på fremtiden. De ser flere muligheder og opnår oftere succes med de ting, de kaster sig ud i.

8. Sig tak til dem, der fortjener det
Mennesker, der forstå at være taknemmeligfor alle de fantastiske ting, livet kanbyde på, lever helt generelt et lykkeligere liv, fortælle et par af forskerne fra undersøgelsen. Helt konkret kan forskeren Martin Seligman bevise, at folk, der har skrevet et brev og sagt tak til én, der virkelig har betydet noget for dem, både scorer højere på lykkebarometeret - og lavere på depressionsbarometeret. Og at effekten holder i ugevis.

9. Kom ud og bevæg dig
Vi ved det jo godt: Motion gør bare én gladere. - Når altså først, man er kommet i gang… Motionen giver både en følelse af, at man har gennemført noget, at man har nåpet sit mål samt rent fysisk sætter det gang i endorfinerne, som også kaldes lykkehormonerne.

10. Hjælp andre
Bag en kage næste gang, der er fest på ungernes skole. Bliv træner i den lokale fodboldklub. Bliv besøgsven på plejehjemmet eller frivillig indsamler. At gøre noget for andre, gør beviseligt mennesker mere lykkelige. Det giver et formål med livet. En følelse af, at man gør en forskel.

Læs også Pernille Aalunds: Hvem vil du leve og dø med?

Eller hvad med artiklen: Hvor ærligt er dit forhold?

Læs også