https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1340_derfor_forlader_kvinder_oftere_et_forhold.jpg
Kærlighed og sex

Derfor forlader kvinder oftere et parforhold

28. januar 2014
af Rikke Lund
En forelskelse varer 12-24 måneder. Så melder virkeligheden sig for mange, og pludselig ser det hele ikke så rosenrødt ud mere. Forfatteren Martin Ucik forsøger i sin nye bog at forklare, hvorfor så mange kvinder tilsyneladende vælger at forlade det ”perfekte parforhold”

Hvem har ikke oplevet at blive forelsket, alt er perfekt, og man har helt sikkert fundet sin soulmate! Men så forsvinder kærligheden, måske uventet, og det gør virkelig ondt, og man dykker ned i et sort hul?

Forfatteren Martin Ucik HAR oplevet at blive forladt. Selvom han havde lært at elske betingelsesløst, kommunikere medfølende, være følelsesmæssigt tilgængelig, dyrke tantrisk elskov, afklare konflikter, gøre sin del af husarbejdet og slå toiletsædet ned, skred kvinden, han havde været gift med i 14 år.

Men hvorfor? Martin Ucik satte sig for at finde ud af, hvorfor så mange kvinder forlader det ellers tilsyneladende perfekte parforhold. Det blev til bogen ”Kvinder! En manual for mænd”.

LÆS OGSÅ: Psykologen: Drop den pæne pige og få et bedre sexliv

Selv siger Martin Ucik om bogen:

- Når du bliver forelsket er det lidt ligesom at gå en tur og bare nyde alt, du oplever. Et kort er hjælpsomt, hvis du vil planlægge turen, eller hvis du farer vild. Bogen skal ses som kortet, du kan bruge til at navigere i forholdet.

KVINDER HAR HØJE FORVENTNINGER

Og noget tyder på, at et kort er brugbart. Cirka 30 % af danskerne lever som singler, og mange af dem, der lever i parforhold, har svært ved at få det til at fungere. Martin Ucik forklarer blandt andet i bogen, hvordan mænd og kvinder kan blive mere bevidste om, hvad deres udgangspunkt er:

- Mænd og kvinder er drevet af primærfantasien. Mænd vil have sexobjekter og føler sig fra et evolutionært perspektiv tiltrukket af kvinder, der kan bære sunde børn. Specielle karaktertræk som hud, hår, former osv. spiller en rolle. Kvinder er også tiltrukket af fysisk flotte mænd, men de går hurtigt efter succesobjekter – er han en god beskytter og forsørger?

Og noget tyder på at kvinder har meget høje forventninger til deres partner. Undersøgelser viser, at hvis mænd bliver spurgt, om de vil gifte sig med en kvinde, der har 80 % af det, de leder efter, så siger de ja. Mens kvinder, der bliver spurgt om det samme, afslår. De vil ikke gå på kompromis.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse - 10 gode råd til dig, der har børn

KVINDERNE SØGER OM SKILSMISSE

Og flere og flere kvinder vil hellere leve som singler end at gå på kompromis. Ifølge Martin Ucik er det logisk, da det er mændene, der får mest ud af at være i et forhold, både sundhedsmæssigt, økonomisk og livsmæssigt, mens kvinder kun får noget ud af forholdet, hvis det er godt. Det viser sig også i skilsmissestatikkerne. Kvinderne er oftest den part, der søger om skilsmisse, mens mændene er dem, der tager skilsmissen hårdest. Martin Ucik mener, at en af grundene til, at et forhold går i stykker er frygt/skam dynamikken:

- Forholdsstress kommer ofte fra kvinden. Hun bliver bange for at blive forladt, ikke elsket og ikke blive taget af. Mens mændenes primærreaktion er skam. Jeg er ikke god nok, jeg kan ikke gøre hende lykkelig, og jeg kan ikke tilfredsstille hende. Det er standard forholdsstof, men det er utroligt, hvor mange mennesker der falder i fælden. Kvinderne forstår ikke mændenes skam, og mændene forstår ikke, hvorfor kvinderne er bange.

Når først processen er gået i gang er den meget svær at komme ud af. En ting, du kan gøre for at undgå at blive suget ind i den onde spiral, er at finde frem til din partners kærlighedssprog. Der findes fem forskellige ”sprog”, hvoraf ét af dem er den primære måde, vores partner ”føler” kærlighed på:

  1. Ved at få verbale bekræftelser, som ”Jeg elsker dig”, hyppige opringninger og sms’er
  2. Ved at have kvalitetstid, som fx at gå i biografen, madlavning eller rejser.
  3. Ved at få gaver, som chokolade, blomster, smykker osv.
  4. Ved at gøre tjenester, som at lave mad, gøre rent, reparere ting, ordne ærinder
  5. Ved fysisk berøring, som at holde i hånd, kysse, gå i bad sammen, have sex osv.

Alle mennesker har et primært og et sekundært kærlighedssprog. Hvis du ikke er klar over din partners kærlighedssprog, kan der opstå fejlkommunikation. Fx hvis han vasker din bil og giver dig chokolade, men du egentlig hellere vil have et kærligt brev og et put sammen. Det har Martin Ucik en løsning på:

- Hvis du gerne vil identificere din partners kærlighedssprog, så bed ham om at lave en liste med ti eller flere ting, der får ham til at føle sig elsket, og så lav et par stykker hver dag. Det giver virkelig parforholdet et boost.

https://imgix.femina.dk/1340_derfor_forlader_kvinder_oftere_et_forhold_bog.jpg

Bogen ”Kvinder! En guide til mænd” udkommer på dansk d. 23. september på ID Academy Media.

Læs også