Anna_Mejlhede
Brevkasse

Min mand forlod mig ud af det blå. Hvordan får jeg gang i mit liv igen?

22. marts 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: mew
"Han tog direkte fra mig og flyttede ind hos en anden, som han åbenbart havde lært at kende på sit arbejde." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

For halvandet år siden blev jeg alene. Min mand forlod mig. Det var meget voldsomt, for det kom ud af det blå.

Han kom hjem fra arbejde en fredag, hev tøj og ting ud af skabe og skuffer, og ti minutter senere forlod han vores hjem med to fyldte kufferter og sagde bare: ”Jeg kan ikke mere. Det er slut”.

Senere har vi dog skrevet lidt sammen og har også haft nogle telefonsamtaler, men jeg får ham ikke tilbage. Han tog direkte fra mig og flyttede ind hos en anden, som han åbenbart havde lært at kende på sit arbejde.

Jeg ligger stadig og græder om natten og foretager mig intet andet end at arbejde, se tv, sove og så gå på arbejde igen. Jeg har simpelthen ikke lyst til noget som helst, heller ikke til at se andre mennesker. Hvordan får jeg et slags liv i gang igen?

Kærlig hilsen Mia

Kære Mia

Lige så råt og ubarmhjertigt din mand håndterede sit brud med dig, lige så lidt skal det have lov til at definere hele dig og alle dele af dit liv fremover.

Det eneste, der reelt kan hjælpe os ud af den lammelse, en hjertesorg kan foranledige, er ofte det, vi har allermindst lyst til. Det er langt fra altid lysten, der driver værket – men derimod lige omvendt!

For at finde tilbage til din livslyst, skal du nemlig GØRE noget. Tale med nogen. Læse og skrive. Se nogen – og især se dig omkring! Du kan ikke ændre på din mands valg om at gå, men du kan ændre på din måde at forholde dig til det.

Prøv om du kan kaste dig over noget, der plejede at interessere dig, eller noget der kunne komme til det. Det er svært at føle sig dybt engageret og samtidig være suget ned i modløshedens sorte hul. Ligesom det er umuligt at være bitter, mens vi aktivt giver og modtager kærlighed fra skønne mennesker. Og den behøver såmænd ikke kun være af den romantiske slags for at virke.

Nu ved jeg ikke, hvad du godt kan lide at læse, men der findes utallige gode romaner om mennesker i samme situation som dig. Min anbefaling kunne det være ”Sommeren uden mænd” af Siri Hustvedt.

Den handler om en New Yorker-forfatter, der bryder sammen, da manden pludselig ønsker ”en pause” efter 30 års samliv. Men hun kommer på benene igen og indser, at livsgnist, humor og vid ikke forsvinder med alderen.

Sorgen over at blive forladt kan forlede os til at tro, at den indeholder hele sandheden om vores fremtid. Men det gør den ikke. Muligheden for et godt og meningsfyldt liv er ikke smuttet ud ad døren sammen med din eksmand og hans to fyldte kufferter!

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også