Anna_Mejlhede
Brevkasse

Min kæreste er så glad for beslutningen. Men jeg bliver mere og mere i tvivl

26. januar 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg kan bare heller ikke nænne at skyde den drøm ned, som min kæreste er så optændt af." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

I løbet af efteråret havde min kæreste og jeg nogle dybe, eksistentielle samtaler om, hvordan vi har lyst til, at det nye år skal adskille sig fra de forrige år.

Vi har kendt hinanden i 10 år, er begge i starten af 50’erne, har gode jobs, gode venner, sammenbragte børn, der nu alle er fløjet fra reden, og er økonomisk velfunderede.

Vi nåede i rørende enighed frem til, at vi fra sommeren 2024 skal rive et år ud af kalenderen og sejle ud på verdenshavene. Vi har båd og har begge duelighedsbevis og er erfarne sejlere.

Min kæreste er simpelthen blevet så glad efter den snak og gik straks i gang med de første forberedelser. Men for hver dag der går, bliver jeg mere og mere i tvivl, om jeg helt oprigtig har mod på den tur. Jeg har tabt min Ja-hat.

Jeg kan bare heller ikke nænne at skyde den drøm ned, som min kæreste er så optændt af. Åh, jeg har rodet mig ud i noget værre rod og har brug for dit råd.

Kærlig hilsen Jette M.

Kære Jette M.

Kan det tænkes, at du bare er gået lidt i panik? Det er bestemt ikke usædvanligt, at så omfattende en rejse pisker den slags op til overfladen.

Men bare fordi panikken stikker fjæset frem, betyder det ikke, at du nu blindt skal følge dens anvisninger.

Vores mod er sjældent en statisk størrelse. De fleste mennesker svinger lidt frem og tilbage imellem at være modige og bange. Vi kan såmænd også sagtens være begge dele på én gang, og det gør os ikke til feje svæklinge.

Livet leves som regel lidt i midten af det hele. Midt imellem det eventyrlige og det ensformige. Det behøver ikke engang at være en sejlads rundt om jorden, der hamrer næverne i vores ”tryghedsregister”.

Jeg kender flere, der dagen før en ellers glædelig ventet 14-dages ferierejse, pludselig ikke kan overskue at få hverken kuffert eller fødder ud ad døren. For hvad nu, hvis noget går galt?

Enhver forrykning af vores dagligdag kan sagtens afføde fornemmelsen af at være på vej ud over afgrunden. Men det er vi nu sjældent.

Spørg dig selv, hvad du vil få ud af at gennemføre rejsen her – og hvad du vil få ud af at skyde drømmen ned. Måske vender modet i dig tilbage, mens I planlægger rejsen i nærmere detaljer?

Prøv, om du kan undersøge, hvad din panik næres af. Kan du tale med din kæreste om, hvordan I sammen undgår at trigge den alt for meget?

Jeg håber, I får en fantastisk rejse sammen – og god vind.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også