Mew_Anna
Brevkasse

Jeg mistede alt, da jeg forelskede mig i en svensk kollega

5. juli 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: mew
"En kræftdiagnose, en mand, der ikke vil mig længere, to børn på 17 og 18, der helst ville vende mig ryggen, har knækket mig." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

En eller anden har sagt, at livet ikke er for de knækkede. Det har jeg nu selv erfaret. En kræftdiagnose, en mand, der ikke vil mig længere, to børn på 17 og 18, der helst ville vende mig ryggen, har knækket mig.

Jeg har ikke gjort mig tanker om selvmord, det skal du vide. Men jeg ser ikke meget glæde ved tilværelsen, mens jeg kæmper med kemobehandlinger, bor i en lille toværelses og kun ser mine børn hver anden weekend, og de kommer kun, fordi deres far har bedt dem om det.

Jeg mistede alt, da jeg på et seminar for et år siden forelskede mig i en svensk kollega. Da havde jeg lige fået at vide, at jeg havde kræft.

Jeg ville leve, mens jeg stadig havde livet og flyttede sammen med ham i Malmø og fik også arbejde dér. Et halvt år senere var det forbi.

Jeg rejste hjem. Og her er jeg nu og kan ikke se meningen med noget. Anna, hvor finder jeg lys i mørket?

Kærlig hilsen Ingrid, 46

Kære Ingrid

Hvis livet kun var for personer, der holder sig ranke i al slags uvejr, var der ikke mange mennesker tilbage på jordkloden. Vi slår os jo undervejs, når modvinden er stærkest.

Men at knække i stormen betyder ikke, at man så aldrig kan blive sat sammen igen. Det, du går igennem nu, er en vanvittig svær fase af dit liv, men den er ikke HELE dit liv.

Når vi er røget i kulkælderen, er det svært at se, hvordan man kommer op derfra. Især fordi fortvivlelse har den sideeffekt, at den får os til at lede efter lyset, hvor det ikke er.

Lige nu lyder det, som om du af alle kræfter hamrer dig selv i hovedet med alt det, du har gjort forkert. Men du skal jo bruge din energi på at blive rask. Ikke på at hade dig selv!

At genvinde livsgejsten er en knapt så bumlet rejse, når den foretages med et menneske, man har tillid til.

Selv om andre ikke kan bære lidelsen for os, kan de hjælpe os med at dreje blikket i den retning, hvor lyset rent faktisk kommer fra. Det behøver ikke at være nogen, du har kendt i mange år. Bare det er nogen, du kan lide at være sammen med.

Kræftens Bekæmpelse tilbyder professionel rådgivning samt mulighed for at møde andre i samme livssituation. Hvis ikke du allerede har prøvet at kontakte dem, var det måske en idé nu?

Du bliver nødt til at fokusere på dét, du har i dit liv – frem for det, du IKKE har. De mørke huller i dit liv tætnes ikke af, at du hopper i dem. Tværtimod virker desperation således, at den forhindrer os i at navigere i det mørke, der omslutter os.

Ligesom når vi står og ser op i himlen en frostklar nat, men først kan få øje på stjernerne i det øjeblik, vores syn har accepteret, at lyset kommer et andet sted fra end om dagen.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også