Julie_Jeune
Brevkasse

Det er vigtigt, men når jeg vil snakke om det, lukker min kæreste af

9. februar 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Jeg synes, vi mangler nærhed og vigtige snakke om svære ting. Hvad gør jeg?" Læs Julie Jeunes svar om parforhold og følelser.

Spørgsmål

Min kæreste har så svært ved alt det med følelser. Han lukker ned, og det gør alting besværligt, og jeg bliver ked af det og frustreret. Jeg synes, vi mangler nærhed og vigtige snakke om svære ting. Hvad gør jeg?

Svar

Tak for et af de vigtigste parforholdsspørgsmål. En alt for velkendt og så opslidende dans, hvor den ene trækker sig, og den anden løber efter og larmer endnu mere for at få kontakt.

Den onde cirkel er startet. Den, der har brug for kontakt, kræver endnu mere, og den anden flygter endnu mere. Ligesom de fleste par, der kommer til mig, lyder det til, at I er fanget i den dynamik. I har højst sandsynligt to af de utrygge tilknytningsmønstre, nemlig det ambivalente og det undvigende.

Den ambivalente bliver let utryg og usikker på den anden og har brug for at mærke den anden og blive reguleret ved hjælp af den anden.

Den undvigende har fra barndommen dårlige erfaringer med den tætte følelsesmæssige kontakt, som føles farlig og utryg og har derfor lært at regulere sig selv og klare tingene selv. Den ene er ikke bedre end den anden.

Den ambivalente er bedre til at være tæt på den anden, og den undvigende er bedre til at regulere sig selv. Men hvad gør du?

Det første, du skal vide, er, at vi slet ikke kan forestille os, hvor farligt det følelsesmæssige rum kan føles for en undvigende tilknyttet.

Jeg havde engang et par i terapi, hvor manden var undvigende tilknyttet: Han var fysisk stor og stærk, havde en krævende lederstilling og følte nok, at han kunne klare det meste.

Men at sidde i et hyggeligt rum med sin elskede kone og en sød terapeut gjorde ham skrækslagen. Han havde hjertebanken og svedige hænder og prøvede før hver session at forberede sig på, hvad han skulle sige.

Så det, du skal tænke på, er, hvordan du kan gøre den tætte kontakt mindre faretruende for din kæreste. Du kan starte med at være nysgerrig på, hvad der sker i hans verden og spørge ham, hvad han har brug for og hvorfor. Husk, at han er vant til at klare tingene selv.

At han trækker sig, betyder ikke, at du og jeres relation ikke er vigtig for ham, han har bare ikke umiddelbart samme behov for nærhed. Og måske trækker han sig også, indtil den farlige storm har lagt sig og for at brygge på nogle løsninger.

Frem for alt skal du undgå at lade dine behov og følelser komme ud som kritik af ham. Han føler sig sikkert allerede uformående på det punkt og har nok mange gange før hørt, hvor dårlig han er til at snakke om de ting.

Så bliv hjemme hos dig selv, spørg om han har tid til at lytte – fortæl ham, at han ikke behøver at fixe noget, men bare lytte til hvad der sker i dig. Ros ham, og udtryk, hvor dejligt det føles i de øjeblikke, hvor han så faktisk møder dig.

Prøv at tale roligt og langsomt og uden at sige for meget ad gangen, så det ikke bliver for overvældende for ham.

Og så næsten allervigtigst: Læs om det undvigende og ambivalente tilknytningsmønster. Der er masser på nettet og på YouTube, i hvert fald på engelsk, hvor det hedder the avoidant og the anxious.

Har man et utrygt tilknytningsmønster er den første og største hjælp at forstå, hvad det er, der udspiller sig. Han skal jo også forstå dig, og hvad det gør ved dig, når han trækker sig.

Rigtig meget held og lykke med at forstå jer selv og hinanden.

Artiklen blev udgivet i femina uge 5, 2024.

Læs også