Annas brevkasse
23. december 2021

Brev til Anna Mejlhede: Hvor er manererne?

"Jeg synes ærligt talt, at det er lidt uforskammet af gæsterne." Læs denne uges brev til Anna.
Af: af Anna Mejlhede
Anna Mejlhede

Foto: Betina Fleron

Hej Anna

Jeg skal holde 60-års fødselsdag og har trods denne corona-suppedas tilladt mig at være håbefuld. Fest skal der være!

Og gæster! Så jeg har inviteret familie, ældre som yngre og venner og gamle og nuværende kollegaer.

Jeg ved, hvad musik der skal spilles (70’er- og 80’er-musik), og hvordan der skal pyntes borde.

Jeg laver selv bordkort, håndmalede. Og så har jeg spurgt gæsterne til, om der er nogle forbehold for maden.

Jeg regnede med, at folk selv godt kunne skelne imellem rimeligt og urimeligt, men jeg skal da ellers lige love for, at jeg har fået ønsker til menuen: Flere har bedt om vegetarisk, ingen gluten, tak, kan det blive vegansk til mig, jeg kan ikke tåle mælk, skaldyr-allergier, og jeg ved ikke hvad!

Jeg tror ikke, at folk tænker over, at det bliver et stort puslespil for mig, og selv om jeg har tænkt mig at købe mad udefra, ved jeg slet ikke, om de kan imødekomme alle de krav.

Og det bliver også dyrt

Jeg synes ærligt talt, at det er lidt uforskammet af gæsterne.

Skal jeg på en pæn måde skrive ud til folk, at de må spise det, der bliver serveret og ellers spise udenom, hvis de ikke spiser hvidt brød eller kød?

Kærlig hilsen

Den snarlige fødselar

Kære snarlige fødselar

Altså … Nu har du jo selv lagt generøst ud med at bede samtlige indbudte melde tilbage angående kost-forbehold.

Det lyder derfor ikke som noget, dine gæster selv har fundet på for at genere dig.

De svarer jo blot på det, du har spurgt om. Der er næppe en sammensværgelse i gang med det formål at gøre planlægningen af din store fest så besværlig for dig som mulig!

Jeg synes derfor, at det er lidt sent at trække i land på din forespørgsel. Det vil være synd således at pifte den gode stemning på forhånd.

Maden kommer alligevel udefra, fortæller du, så sker der noget ved, at du bestiller et antal veganske kuverter?

Den slags kan såvel vegetarer, mælke- og skaldyrsallergikere sagtens spise.

Og hvad glutenallergikerne angår, så kan de vel gå uden om det brød, der følger med.

Vi kan ikke længere per automatik gå ud fra, at kød er det eneste ”normale” at servere.

Hvis jeg skal sætte det helt på spidsen – med fare for at blive lynchet nu! – så kunne du for enkelthedens skyld også vælge at bestille hele din fødselsdagsmenu uden kød

Men så kan det godt være, at du skal bede de gæster, som ikke bryder sig om dén manøvre, gå i en bue uden om grøntsagerne – eller selv medbringe culottestegen!

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk.

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også