Kære brevkasse
Brevkasse

Alt skal foregå på min venindes præmisser, når vi ses. Hvordan siger jeg fra?

2. november 2023
Af redaktionen
Illustration: Thit Thyrring
femina updates skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!

Kære brevkasse

Jeg er en ung pige på 21 år, der til tider synes, det kan være svært at bryde den gode stemning blandt veninder.

Jeg oplever, at jeg sagtens kan sige fra og stå op for mig selv i relation til min familie, min kæreste og i mine andre venskaber, men jeg har især én veninde, hvor det er svært.

Vi har været veninder siden folkeskolen og er meget tætte, men jeg får tit følelsen af, at alt skal være på hendes præmisser. Det handler især om, hvad vi skal lave, hvad vi skal spise, og hvor tit vi skal ses.

Hvis det var min kæreste, havde jeg sagt fra og været ærlig – men kan man det med veninder? Jeg ønsker ikke at virke kontrollerende eller ændre på hende, men samtidig føler jeg mig en anelse falsk, når jeg bare lader hende få sin vilje.

Hvad gør jeg?

Kh
En læser

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære læser

Det er aldrig rart at være den, der bryder lydmuren og italesætter svære ting. Specielt ikke, når man ikke ved, om det kan ende med en konflikt eller en ubehagelig stemning.

Min 24-års lange erfaring som veninde har lært mig, at hvis man er gode nok veninder, er det ikke et problem at italesætte, hvordan man har det. Faktisk skylder man hinanden at gøre det.

Ofte kan veninder mærke på hinanden, når noget er off. Hvis du mærker en falskhed i dig selv, når du hopper med på hendes præmis, skal du helt klart agere, for ellers tror jeg, at du vil få mindre og mindre lyst til at være sammen med din veninde - og så kommer jeres venskab for alvor på prøve.

Du er fuldt ud berettiget til at føle det, du føler. Såvel som at sige det højt. Når du gør det, skal du også være god til at holde fast i, hvordan du har det og stå op for dig selv - ligesom du gør i andre relationer. Du kan sagtens få det formuleret på en fin og god måde.

Er hun en god veninde over for dig, så lytter hun og prøver at forstå. Måske får du tilmed en forklaring på, hvorfor hun er kontrollerende over for dig og jeres aftaler.

Det kan være, hun egentlig bare savner dig og dit initiativ til aftaler. Hvis du prøver at lave en aftale hos dig næste gang, kan du se, om hun bliver lige så kontrollerende. Hvis hun er, kan det være der, du bryder lydmuren.

Held og lykke!

Hilsen Silje Qvist

Journalist, som er træt af samfundets kasser. Kan de fleste Suspekt-numre udenad. Får personlig optur over at gå viralt på TikTok, men græder når Timothée Chalamet får en ny kæreste, og det ikke er mig.

Svar 2

Kære læser

Det lyder, som om jeg nogle gange minder om din veninde. Jeg er tit den, der spørger mine veninder, om vi skal ses, og jeg har også altid et bud på, hvad vi skal lave – og hvad vi skal spise, for den sags skyld, for jeg elsker (at lave) mad.

Det bunder blandt andet i, at jeg godt kan lide at have kontrol, og at jeg tror, jeg skal tage ansvar for alt for mange ting. Men jeg ved også, at mine gode intentioner kan opleves, som om jeg trumfer.

Det er noget, jeg øver mig i at være opmærksom på. Men det kan jeg kun, fordi netop mine veninder har hjulpet mig med at blive opmærksom på det.

Derfor synes jeg selvfølgelig, du skal sige fra og tale med din veninde, selv om du har helt ret i, at det måske vil ødelægge den gode stemning – bare husk på alle de gode ting, der er kommet ud af, at nogen har ødelagt den gode stemning.

Din veninde vil måske opleve det som kritik og gå i forsvarsposition. Derfor skal du pakke dit budskab ind i en kærlighedserklæring. Fortæl din veninde, hvor meget du holder af hende og jeres venskab. Og sig, at det er derfor, du også er ked af, at du sommetider har lidt svært ved at sige fra over for hende, når hun for 117. gang vil bestemme, at I skal spise scorepasta og gense ”Mona Lisa Smile”.

Klassikeren ”bliv på din egen banehalvdel” skal køre på repeat i dit hoved imens, men vær samtidig nysgerrig på hende: Hvordan oplever hun jeres ”bestemme”-dynamik?

Hvis hun er ligesom mig, vil det være en lettelse for hende, hvis du nogle gange bare sagde: Nu bestemmer jeg.

Hvis ikke hun tager godt imod snakken, skal du blive ved med at lytte til dig selv: Kan du være dig selv, når du er sammen med hende?

Hvis ikke, så sæt hende et par løgringe ud. Ja, her skal du se dig selv som kernen af et løg og dine relationer som løgringe. Hvis hun er helt tæt inde ved din kerne nu, kan det måske hjælpe at rykke hende lidt længere ude.

Gode venner har det nemlig med at bevæge sig tættere på igen.

Hilsen Katrine Rosenbæk

Nyhedsredaktør, der drømmer om lidt mindre breaking generelt. Elsker at svømme langt og se langsomme madprogrammer, for tiden "Nak & Æd". Taler alt for ofte om, at jeg har boet i Paris.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også