Brevkassen
Brevkasse

Jeg kritiserer min kærestes måde at tilberede maden på. Skal jeg bare… holde kæft?

20. oktober 2023
Af redaktionen
Illustration: Thit Thyrring
femina updates skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!

Kære brevkasse

Jeg kommer sommetider til at kritisere min kæreste for åndssvage småting.

Sådan noget med, at han ikke tørrer køkkenbordet ordentligt af, glemmer at lukke en skabslåge – eller tilbereder maden på en anden måde, end jeg selv ville gøre. Dybest set er han bare lidt mere distræt end mig – og så gør han tingene på sin måde, hvilket der jo åbenlyst skal være plads til. Jeg er jo ikke diktator.

Men hvordan bliver jeg bedre til ikke at kritisere ham for det? Og sortere i, hvornår det er fair nok at sige noget til ham (på en pæn måde), og hvornår jeg bare skal, ja, holde min kæft?

Kærlig hilsen hende, der bare gerne vil være en sød kæreste.

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære søde kæreste

Du siger det selv: Du er ikke diktator! Og så længe vi bor i et demokrati og gerne vil have nogenlunde sunde relationer på hjemmefronten, er det vigtigt, at vi forsøger at lade dem, vi godt kan lide, være, som de er.

Jeg kender udmærket trangen til at tørre køkkenbordet over en ekstra gang eller omarrangere alle de rene gryder, efter de er blevet stillet på plads. Men giv agt! Som en der har været i sin del af skænderier om vasketøj og toiletpapirindkøb, det er ikke det værd. Tro mig.

Men nu spørger du jo efter konkrete råd, og selv om det er svært at vejlede i positiv kritik, vil jeg opfordre dig til at gå klassisk til værks og gøre brug af sandwichmodellen:

Start med underbollen og sig i et lidt pludrende tonefald, at det er dejligt, når han tørrer bordet af. Gå derefter til bøffen – kritikken – og vis ham, gerne lidt stålfast, hvordan du selv ville gøre det. Afslut med overbollen, hvor du igen roser hans indsats. Husk at smile konstant(!), mens du udfører sandwichen og afslut gerne med et kys og en invitation til, at han kan få lov til at bestemme, hvad I skal se på Netflix i aften.

Held og lykke med det hele og husk overbærenheden, for hvem ved, måske du en dag kommer til at elske lige netop den måde, han tilbereder maden på.

Hilsen Siri Franceschi

Digital journalist på femina update. Retfærdighedssøgende feminist i kvartlivskrise. Lever p.t. efter mottoet "this too shall pass".

Svar 2

Kære diktator in spe

Jeg vil rådgive dig, og alle andre, til at operere med to kategorier, når det kommer til kærlighed: "Need to have" og "nice to have".

Første kategori dækker over kvaliteter i en partner, man hverken kan eller vil gå på kompromis med: (Han taler pænt om sin mor, bruger håndsæbe, forstår, at feminist ikke er et skældsord).

Anden kategori dækker over forskelle, man kan leve med: (Han mener, at cykeltasker er socialt acceptabelt, du forholder dig mere skeptisk).

Jeg vil vurdere, at dit dilemma handler om mangler i den sidste kategori, så med det på plads, vil jeg besvare dit spørgsmål:

Det scenarie, du beskriver, kender alle. Jeg har været den, der har glemt at tørre køkkenbordet af, men jeg har også observeret min bedre halvdel lave ris i en mikrobølgeovn og et kort øjeblik fantaseret om livet som evighedssingle.

Så vend blikket den anden vej: Hvad med dig? Snoozer du helt sindssygt om morgenen? Glemmer du at gå ned med pant? Fortæller du den samme historie igen og igen?

Det lyder som om, din kæreste er ret sød – lidt distræt – men sød. Hvis åbne skabslåger er det største problem i jeres forhold, spår jeg jer en lykkelig fremtid. Og det kommer fra en person, der er hurtig til at konkludere, at svaret på mine veninders kærlighedsdilemmaer er: dump his ass.

Lev med det, kære søde diktator. Jeg er sikker på, at din kæreste lever med dine mindre flatterende sider.

Hilsen Nanna Niemann

Gen Z’er med et Big Girl Job. Hang til feministisk litteratur og svensk gangsterrap. Klar på at skændes med mænd i alle aldre og på at give jer noget tough love.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også