Familieliv

Sådan lærer du at putte børn ude til jul

Det er hyggeligt at besøge venner og familie til jul og det gør det væsentlig nemmere, hvis man kan putte sine børn på sofaen. Få netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansens råd til, hvordan du får dit barn til at sove ude.

Når man er på besøg hos familie og venner til jul, og det rækker ud over barnets sengetid, kan man putte børnene

Gode tips til at putte ude

  • Introducer en puttebamse eller putteklud, så barnet får en soverutine, du også kan bruge når du er ude.
  • Skab en rutine omkring barnets søvn. Syng en sang, put bamsen med i seng, og tænd en lille vågelampe. Det hjælper barnet til at vide at det er sovetid.
  • Hav tålmodighed. Soverutinen skal indarbejdes over længere tid, før man kan se resultater.

på sofaen eller i en seng. Barnet har bedst af at blive puttet, og få sin søvn, så mener Helen Lyng Hansen.

Det handler om at forældrene holder sig i nærheden, så barnet ikke føler, at det bliver lagt ind i et rum helt alene, mens de voksne sidder inde ved siden af og hygger sig. Hvis barnet har sine forældre i nærheden, og føler sig tryg, synes de som regel det er okay at falde til ro.

"Børnene kan godt fornemme den gode stemning, og vil gerne være med, når de voksne hygger sig til jul." siger Helen Lyng Hansen.

"De har bedst af at få deres søvn, men man skal selvfølgelig ikke tvinge dem i seng, hvis de bliver fuldstændig ulykkelige. Især med de 2-3 årige vil som regel gerne være med hvor der sker noget, og protesterer voldsomt mod at skulle sove, også selv om de er trætte", siger Helen Lyng Hansen.

Læs også: Sådan undgår du stress i familien op til jul

Det kan være en god idé at tilbyde børnene en madras på gulvet ved siden af mor og far, så falder de ofte i søvn, fordi de er trætte, og har brug for at sove. I stedet for at sige 'Nu skal du altså sove", så sig 'Du behøver ikke sove, men du kan ligge her med lukkede øjne og hvile dig, anbefaler Helen Lyng Hansen.

Genkendelighed giver tryghed
Det kan også være en rigtig god idé at introducere en puttebamse, putteklud og dukke, når dit barn er mellem 12 og 18 måneder gammelt.

"Hvis man giver dem bamsen med i seng når de sover hjemme og i institutioner, bliver det et genkendeligt ritual, der hjælper dem til at forstå, hvornår de skal sove. Barnets egen dyne eller den voksipose de sover i til hverdag, er med til at vise barnets at det er sovetid, også selvom de ikke er derhjemme."

Der er stadig børn, der er meget sensitive, og har svært ved at lære at putte ude, medgiver Helen Lyng Hansen. Men det betyder ikke at man skal give op af den grund.

"Der er masser af børn der sagtens kan lære det, men det kræver også at man giver dem den tryghed de har behov for når man prøver at lære dem det. Det må ikke blive en kamp, det skal forbindes med noget dejligt, trygt og rart at skulle sove, uanset hvor man er. De faste soverutiner er med til at skabe den tryghed og det har sensitive barn ekstra stort behov for." siger Helen Lyng Hansen.

Se her hvordan du giver de mindste en god jul

Læs mere om: