https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/julfamilieprim.jpg
Familieliv

Giv børnene en god jul

12. november 2013
af Ida Brinck Jørgensen
foto: Pantherstock
Julen er børnenes fest. Sådan lyder en gammel talemåde, og det er da på sin vis også rigtigt. Men hvordan giver man de mindste en rigtig god jul? Mama.dk har taget en snak med netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen om småbørn og jul.

De fleste voksne kan huske den magiske følelse i kroppen, og den spændte forventning til hele juleaften med hygge, dejlig mad og ikke mindst gaverne. Den følelse vil man selvfølgelig gerne give videre til sit barn, men det kan være svært at vide, hvad der egentlig er en fantastisk julemåned for de mindste. Mama.dk har spurgt netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen om, hvordan man giver de mindste en hyggelig december.

Husk hyggen til jul

Tips til julehygge

  • Spil både julemusik for børn og voksne, syng med og dans til musikken med børnene.
  • Tag børnene med i køkkenet. Lad dem stikke kager ud med forme, pynte og putte dem i kagedåser.
  • Lav julegaver til familien. For eksempel en fin æske til bedstemors smykker eller bedstefars mønter.

Der er forskel på hvad der er vigtigt, alt efter hvor gammelt dit barn er. Helt små børn under ét år registrerer ikke at det er en anderledes måned end alle andre, og derfor er der ikke den store forskel for dem. Det er dog stadig vigtigt, at man ikke stresser som familie. Jo mere man hygger som forældre, og forsøger at undgå travlhed og julestress, jo bedre er det for børnene.

"Det de helt små mærker er, at her er en ro og en hyggelig stemning. Når forældrene er rolige og signalerer at alt er dejligt, så spejler børnene sig i den ro." siger Helen Lyng Hansen.

Når de bliver ældre, kan man sagtens begynde at lave flere ting med dem. Større børn har for eksempel stor glæde af at komme med i køkkenet til jul, og hjælpe med at trille havregrynskugler eller stikke julekager ud med forme som juletræer eller stjerner. Efterfølgende kan man hygge sig med at pynte dem med glasur og krymmel.

Læs her: Julehygge - også til børn

Det er vigtigt at udnytte at I har december måned til at lave noget hyggeligt sammen som familie.
Man kan sagtens give sin 2-3 årige en æske eller en figur, der skal males og pyntes med glimmer, eller et glas der skal males, og gives til bedsteforældre i julegave. Selvfølgelig så længe man selv sidder der og holder øje med at barnet ikke får puttet noget i munden, der kan komme galt i halsen.

Julemusik er generel en rigtig god måde at skabe hygge for børnene. Sæt en jule-cd på anlægget eller tænd for julemusikken på Spotify. Børn i den aldersgruppe nyder musik meget. Børn elsker sange, hvor man bruger kroppen, for eksempel 'På loftet sidder nissen', hvor man hopper med når nissen i sangen 'med sin krop, gør et hop'.

"Julemusikken er god til hygge i hverdagen, og selv helt små børn, for eksempel en 10 måneders baby, kan sagtens sidde på blenumsen og rokke med til musikken." siger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Styr uden om julestress: Otte råd, der gør julen til en behagelig højtid

Med familien ud af huset

I løbet af december er der masser af kræmmermarkeder og juleudstillinger rundt omkring i landets storcentre. Men man behøver ikke nødvendigvis fare afsted til alle mulige arrangementer. Hvis man har små børn er det langt bedre at prioritere hjemlig hygge.

"Man kan selvfølgelig sagtens tage på besøg i et større butikscenter og se en juleudstilling, for eksempel 1. søndag i advent, for at indlede julen. Det kan være sjovt for børnene at se nisser, der står og nikker, i et nisselandskab, køre i juletoget eller måske møde julemanden, der sidder og deler gaver ud."

Små børn kan nemlig godt lide at sidde i barnevognen og kigge på alle de spændende ting der foregår. Man skal dog helst ikke finde på ting at lave hver dag, da der er masser af hyggelige ting man kan lave derhjemme, som børnene nyder mindst lige så meget, påpeger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Læs også