hermoso
Samfund

Rubiales gav, hvad der blev sit eget dødskys. Nu går han af som præsident

11. september 2023
Af Silje Qvist
Foto: Hannah McKay/Reuters/Ritzau Scanpix
Pludselig handlede Spaniens VM-triumf ikke længere om fodbold, men et “grænseoverskridende kys”. Rubiales stopper som præsident for Det Spanske Fodboldforbund.

Luis Rubiales trækker sig som præsident for Det Spanske Fodboldforbund (RFEF), efter han de seneste uger har mødt massiv kritik for det kys, han gav fodboldspilleren Jennifer Hermoso, da hun og det spanske landshold netop havde vundet kvindernes fodbold-VM.

Det skriver Berlingske via Ritzau.

I et interview med Piers Morgan, der er britisk journalist, siger Rubiales følgende:

– Ja, jeg vil træde tilbage, for jeg kan ikke fortsætte mit arbejde. Venner og familie har sagt til mig, at jeg skal prøve at bevare min integritet.

Videoen af interviewet kan findes på X, det tidligere Twitter.

Rubiales har ligeledes selv bekræftet på sin egen X-profil, at han går af både som præsident for RFEF og som vicepræsident i Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA).

Han udtaler, at han føler sig uretfærdigt behandlet i sagen, og at han fremover vil fokusere på fremtiden og forsvare sin ære og uskyld.

– Jeg har troen på, at sandheden vil komme frem, og jeg vil gøre alt i min magt for at vinde. Mine døtre og min familie har lidt under det her, siger Rubiales.

Det var den 20. august VM-finalen fandt sted, og kysset udspillede sig.

Jennifer Hermoso, der fik kysset på læberne af Rubiales på podiet, skrev efter episoden på sine sociale medier, at hun ikke havde givet samtykke til kysset og fandt det grænseoverskridende.

Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) suspenderede efterfølgende præsidenten i 90 dage fra alle fodboldrelaterede aktiviteter.

Bagefter meldte de regionale chefer i Det Spanske Fodboldforbund ud, at de ønskede Rubiales fjernet fra sin post.

I onsdags kom det frem, at Jennifer Hermoso har lagt sag an mod Rubiales og anmeldt episoden ifølge Anklagemyndigheden. Han kan derfor blive dømt efter straffeloven.

Rubiales mor, Angeles Bejer, har tidligere kaldt kritikken mod sin søn for en "umenneskelig og blodig jagt", som han ikke fortjener. Hun valgte tilmed at låse sig inde i en kirke og sultestrejke, men endte på hospitalet.

Sagen har også kostet Jorge Vilda jobbet som landstræner i Spanien. I stedet blev Montse Tomé træner, som den første kvinde nogensinde.

Men sagen er #MeToo-bevægelsen også nået til fodboldens verden.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også