coach
Samfund

Hun sagde op i protest. Nu er hun ny spansk landstræner

6. september 2023
Af Ida Bordorff Arendttorp
Foto: Saeed Khan/AFP/Ritzau Scanpix
Efter de spanske kvinders sejr ved VM i kvindefodbold får holdet nu ny træner. Det er første skridt i en fornyelsesplan.

Fremover vil det ikke længere være Jorge Vilda, der står på sidelinjen, når det spanske kvindelandshold spiller deres kampe.

I stedet vil det være Montse Tomé, som netop er blevet kvindelandsholdets nye træner.

Hun erstatter derfor Jorge Vilda, der tirsdag er blevet fyret efter at have været på posten siden 2015.

Fyringen af Jorge Vilda kommer i kølvandet på den spanske fodboldforbunds præsident Luis Rubiales handlinger ved dette VM.

Han kyssede fodboldspilleren Jenni Hermoso på læberne uden samtykke efter holdets sejr i sidste måned, hvilket kastede lys på sexisme i sporten og satte gang i en national kontrovers i Spanien.

Rubiales afviste, at kysset var uden samtykke og har desuden nægtet at træde tilbage fra sin stilling. Men Hermoso har udtalt, at hun var et "offer for en impulsdrevet, sexistisk, malplaceret handling uden noget samtykke fra min side." Hun har også lagt sag an mod Rubiales.

Senere har Jorge Vilda kaldt forargelsen over kysset for “noget sludder”.

Det fik tilsammen 12 spanske fodboldspillere - inklusive Tomé - til at sige op i protest.

Det spanske landshold var desuden i forvejen ikke særligt tilfredse med Vilda og hans lederskab som træner. Han har bl.a. fået kritik for at benytte forældede metoder og udvise kontrollerende adfærd af spillerne.

Han skulle angiveligt have tvunget spillerne til at holde dørene til deres hotelværelser åbne under træningslejre og sågar inspicerede deres tasker, når de vendte tilbage fra udflugter i deres fritid.

Efter EM i 2022 krævede 15 spanske landsholdsspillere derfor også, at Vilda skulle stoppe som træner, hvis de skulle spille for holdet igen.

Mens FIFA efterforsker hændelsen med Rubiales, er han for nu sat i en 90-dages karantæne. Men hele holdet har nægtet at vende tilbage, hvis ikke der sker et permanent lederskifte.

Som en del af en fornyelsesplan igangsat af den midlertidige fodboldforbunds præsident, Pedro Rocha, er Tomé nu blevet indsat som ny træner for holdet.

Hun bliver dermed den første kvinde til at besidde den stilling i landsholdets 40-årige lange historie.

Tomé har desuden ageret assistenttræner under dette års VM, men får nu sin egen debut som træner i slutningen af september.


Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også