sophie
Fødegangen

Nu sætter overborgmesteren ord på sin tid i regionen: Nogle gange kan man kun standse blødningen

29. september 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Mathilde Schmidt
Hun stod med ansvaret for fødeområdet i Region Hovedstaden, da jordemødrene igen protesterede mod deres arbejdsforhold, og kvinderne fortalte om utrygge oplevelser. Hun erkender, at hun kun kunne stoppe blødningen.

Sophie Hæstorp Andersen sad hjemme på sofa i den lille stue på Vesterbro og så det på sit fjernsyn.

Det var en efterårsaften i 2020, og MeToo havde for alvor fået fat i Danmark - i en sådan grad, at kvinder fra Socialdemokratiet havde fortalt offentligheden, at daværende overborgmester Frank Jensen havde misbrugt sin magt og krænket dem seksuelt.

Det kom frem, at han i løbet af sine år i politik blandt andet har lagt hånden på kvinders lår, kysset dem på halsen og slikket dem i ørerne.

Derfor trådte han denne aften frem i rådhussalen i Københavns Rådhus til et pressemøde, hvor han berettede om det krisemøde, den socialdemokratiske gruppe netop havde haft på grund af de historier, der var kommet frem om ham.

- Da jeg så det, tænkte jeg, at det ikke lød som et møde, der var fuldstændigt afsluttet. Som om alt var i orden, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Næste formiddag stod Frank Jensen på Islands Brygge og afholdt endnu et pressemøde, omgærdet af journalister og fotografer.

Det overraskede ikke Sophie Hæstorp Andersen.

- Jeg tænkte på, hvad det ville få af konsekvenser for den socialdemokratiske gruppe på Rådhuset og på de store personlige omkostninger, der følger med i politik.

Og som nu ramte Frank Jensen.

Når han ikke længere skulle fortsætte som overborgmester, skulle Socialdemokratiet stille med en ny kandidat med kun et år til næste kommunalvalg. Og der gik ikke længe, før de første personer i baglandet begyndte at spørge Sophie Hæstorp Andersen, om det ikke skulle være hende.

- Det sætter alle mulige tanker i gang, siger hun.

sophie

I sit hoved har hun billeder af, at hun står med hele den socialdemokratiske gruppe fra regionen, der bliver holdt taler, og hun har fået blomster. De fejrer, at hun netop er blevet genvalgt som spidskandidat til posten som regionsrådsformand.

- Og så skal jeg træffe den her beslutning om, hvorvidt jeg skal opgive alt det, jeg har brugt de seneste syv år på, og kaste mig ud på dybt vand. Jeg har en masse dage, hvor jeg tænker, taler med familie og venner - og græder.

På den ene side står noget helt nyt: Måske kan hun blive øverst ansvarlig for landets største kommune, som nyder beundrende blikke fra hele verden. Hun tror på, hun kan bidrage med noget nyt til den.

På den anden side er der regionen og det sundhedsvæsen, hun har fulgt og brændt for, siden hun var socialdemokratisk ordfører på området i Folketinget i 00’erne. Et job, hun er glad for.

Men også et job, hvor hun er øverst ansvarlig for flere omdiskuterede områder – for eksempel psykiatrien og ikke mindst fødeområdet, der løbende har været sat under lup i medierne.

I vinteren 2020 sker det igen, og denne gang er opråbet ført an af de fødende kvinder, som fortæller om uværdige og utrygge oplevelser.

En erkendelse

Sophie Hæstorp Andersen fortæller, at hun har besøgt regionens forskellige fødesteder flere gange. Faktisk fik hun engang lov til at overvære en fødsel, og selvom hun selv har født to gange, en datter og en søn, var det en helt ”magisk” oplevelse.

- Børn er håbet. De er fremtiden, siger hun.

Men dengang som nu var det svært at rekruttere og fastholde jordemødre. Også dengang var jordemødrene bekymrede for forholdene.

Derfor blev Sophie Hæstorp Andersen som formand jævnligt forsøgt stillet til ansvar. Og på spørgsmålet om, hvorvidt, hun gjorde nok, lyder svaret i dag:

- Jeg synes, jeg gjorde alt, hvad der stod i min magt på det tidspunkt, siger hun.

Regionsrådet besluttede blandt andet at bygge et nyt fødested på Bispebjerg Hospital, og de oprettede fødeklinikker på hospitalerne – stuer, der føles mindre som et hospital end normale fødestuer.

Region Hovedstaden oplyser, at området inklusiv neonatologi, altså afdeling for for tidligt fødte børn, samlet er tilført 98 mio. kroner årligt i forhold til niveauet i 2014.

- Men hvis jeg skal komme med én erkendelse, var det dengang, vi følte os nødtvunget til at lukke barselshospitalet på Rigshospitalet. Bagefter var det en besparelse, jeg gerne ville have været forundt. Det lukkede de i 2017.

Men når det handler om at tilføre området ressourcer løbende og være i dialog, mener Sophie Hæstorp Andersen, de gjorde rigtig meget. Også taget i betragtning af, at de samtidig skulle prioritere andre sundhedsområder som eksempelvis psykiatrien.

Årelang kritik

I 2014 fortalte jordemoder og talsperson for en gruppe på 70 jordemødre fra Hvidovre Hospital, Trine Aakjær, at de var så pressede, at ”der kommer til at ske fejl, som i yderste konsekvens kan blive fatale”.

Samtidig fortalte jordemødre på Rigshospitalet, at de frygtede for de fødendes sikkerhed.

I 2015 delte 50 jordemødre en video, hvor de fortalte om deres vagter på fødegangen: planlagte fødsler, som måtte udskydes, fødende i smerter, som de ikke havde tid til at tage sig af. Om at gå på kompromis med fagligheden på grund af travlhed.

I 2016 sagde cheflægen på Rigshospitalets fødeafdeling Morten Hedegaard sin stilling op i protest mod forholdene.

I 2018 skrev Rigshospitalets jordemødre et brev, blandt andet stillet til Sophie Hæstorp Andersen, hvor de skrev, at man med besparelserne ladte de ressourcesvage familier i stikken, mens dem, der havde råd, købte ydelser hos privatpraktiserende jordemødre, fordi det offentlige tilbud var blevet så begrænset.

I foråret 2021 skrev over 1000 jordemødre under på ikke at lade sig ansætte i offentlige stillinger, før de fik bedre løn, og det fik vikarmarkedet til at boome.

Imens fortalte fødende igen og igen om utrygge oplevelser.

Og samme efterår skrev 105 jordemødre fra Hvidovre Hospital i et brev, at de var bekymrede for, at et barn ville dø på grund af travlhed. Samme bekymring lød fra afdelingsjordemødrene på Herlev Hospital.

Synes du, du har gjort nok, når vi står ved, hvad der føles som et fuldstændigt kollaps?

- Jeg synes, vi gjorde alt, hvad vi kunne, men jeg anerkender, at det ikke var noget, der kunne løses med et knipstag. Jeg anerkender fuldt ud, at vi ikke var i mål, da jeg slap tøjlerne.

Nogle problemer er så store, at man som politiker kan kaste sig ind i dem og nå en vis grad af løsning. Man kan standse blødningen, men det er ikke altid, man kan løse det til alles tilfredshed.

Men Sophie Hæstorp Andersen oplevede også, at faglige uenigheder på området, gjorde det svært for dem at vide, hvor hjælpen skulle sendes hen. Ville man have stor eller små fødesteder, flere igangsættelser af fødsler eller ej?

- Nogle problemer er så store, at man som politiker kan kaste sig ind i dem og nå en vis grad af løsning. Man kan standse blødningen, men det er ikke altid, man kan løse det til alles tilfredshed. Det må man jo bare konstatere nogle gange.

Men kan du forstå, hvis der sidder nogle borgere og tænker: Hvis ikke I kan løse det her, hvem kan så løse?

- Der er flere forskellige ting, der skal tages fat på, og nogle af de ressourcer, der kom fra Folketinget, foreslog jo som en skrædder i helvede for at være ærlig, og derfor var det hele tiden sundhedsvæsnet selv, der skulle prioritere området højere.

sophie

Men kan du forstå, hvis borgerne tænker, at hvis ikke du som politiker kan løse det, hvis du kun kan stoppe blødningen, hvem kan så løse det?

- Jeg tror, det er politikerne i regionen sammen med politikerne i Folketinget. Noget af det, man kan gøre som kommune, er at sikre, at man er bedre rustet til at klæde nogle af de mest udsatte forældre på, men også at stå på den anden side og tage imod, så det, der sker efter fødslen, også er en god oplevelse. Det er desværre ikke ét politisk område, der kan løse problemet alene. Det kan vi gøre i fællesskab.

Hører jeg dig sige, at der ikke kom nok midler fra Christiansborg til regionen?

- Jeg tror ikke altid, det handlede om midler. Det handlede også om andre ting: Organisering, faglige retningslinjer og arbejdsmiljø mere generelt.

Men synes du, du gjorde nok, når du ser tilbage på det og ser, hvordan det står til i dag?

- Jamen det var ikke mig alene, der skulle tilføre et bestemt område midler..

… Men du var øverst ansvarlig?

- Det er jo en beslutning, vi tager med andre. Jeg synes, jeg gjorde alt, hvad der stod i min magt på det tidspunkt.

Aldrig være for fin

Sophie Hæstorp Andersen endte med at melde sit kandidatur til overborgmesterposten, og ved kommunalvalget i november 2021 blev hun valgt ind med 11.039 personlige stemmer. Socialdemokratiet gik tilbage, men hun blev overborgmester.

Inden hun forlod regionen i sommeren 2021, nåede hun at være med til at afsætte 24 mio. kroner årligt til fødeafdelingerne ved en aftale, der blev indgået i marts 2021.

På det tidspunkt havde femina dækket området intensivt, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde lovet nationale rettigheder til gravide og fødende i et interview med femina.

Sophie Hæstorp Andersen nævner mediernes dækningen i et opslag, hvor hun skriver om aftalen om de 24 mio. kroner på sin Facebook:

”Jeg vil gerne takke de mange kvinder, både gravide, fødende og fagfolk, der har råbt op. Som politiker skal man aldrig være for fin til at anerkende et områdes mangler og udfordringer. Jeg har lyttet og gør det fortsat. Nu gør vi noget.”

Hun har vedhæftet et foto af sig selv, yngre, og med et lille, lyserødt tørklæde bundet om halsen. Foran sig holder hun et af sine to børn, dengang barnet var baby. Sophie Hæstorp Andersen smiler.

Læs også