miranda
Samfund

Nu er der flere kvindelige chefer, end der er chefer, som hedder John. Ja, du læste rigtigt

17. maj 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: "tm And © 2006 Twentieth Century Fox. All Rights Reserve/Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix
En ny undersøgelse viser, at amerikanske kvinder ikke længere er underrepræsenterede i forhold til John eller noget andet enkelt mandligt navn, når det kommer til de administrerende direktørstillinger.

Hvis du er administrerende direktør i USA, har det indtil nu været mere sandsynligt, at du hed John, end at du var kvinde.

Men nu er tallene vendt.

Det skriver Bloomberg på baggrund af en ny undersøgelse foretaget af en ph.d.-studerende i økonomi ved Stanford Universitet.

Hun hedder Lauren Harris, og hun husker, hvordan hun tilbage i high school hørte historierne om navnet “John” og den skæve repræsentation. Hun har derfor lavet undersøgelsen ud fra en “sygelig nysgerrighed” på, om det virkelig stadig kan stå sådan til.

Hendes resultater viser, at amerikanske kvinder ikke længere er underrepræsenterede i forhold til John eller noget andet enkelt mandligt navn, når det kommer til de administrerende direktørstillinger.

Undersøgelsen viser også, at der er flere unikke, ikkevestlige navne, der optræder på listen over de amerikanske direktører, end i 2015.

Momentum

Men selv om de amerikanske kvinder har overhalet John’erne, er der stadig langt fra lige mange mænd og kvinder i direktørstillingerne.

- Vi har stadig lang vej endnu, sagde Jennifer Rumsey, en engelsk administerende direktør, der sidste år blev den første kvindelige administrerende direktør i sin virksomheds 104-årige historie til Bloomberg.

– Man kan som kvinde stille sig selv spørgsmålet, om folk tror, man har fået stillingen, fordi man er kvinde.

Jennifer Rumsey understreger dog, at hun godt ved, at hun har fået jobbet, fordi hun er den bedst kvalificerede, men tilføjer, at kvinder er mere tilbøjelige til at stille spørgsmålstegn ved, om de hører hjemme i lederrollen.

– Det kan være intimiderende, hvis du kigger dig omkring og ikke ser nogen, der ligner dig, siger hun til Bloomberg.

Deborah Bell, professor emerita ved Boston Universitet og ekspert i kønsroller, forklarer, at vi ofte tænker på administrerende direktører som mænd, og at de ting, vi associerer med ledere, er klassiske heteroseksuelle, mandlige karaktertræk.

– Det er en interessant historisk tid lige nu, hvor vi får flere kvinder på de her poster. Måske skaber det et momentum, fordi vi får flere billeder af, hvordan en direktør kan se ud, siger hun til Bloomberg.

Det er ikke kun i USA, at et enkelt mandligt navn har været mere dominerende på direktørgange end kvinder tilsammen.

Den danske pendant til John er nemlig Lars.

Kigger du på statistikkerne over administrerende direktører i Danmark, kan du nemlig finde flere, der hedder Lars, end du kan finde kvinder. Det viste en opgørelse fra Berlingske i 2020.

Du kan også lytte til podcasten i Apples podcast-app eller på Spotify.

Læs også