Samfund
1. september 2022

Medicinstuderende skal passe sygeplejerskernes job – og det er meget dyrere

På Rigshospitalet har man ansat medicinstuderende til at erstatte de manglende operationssygeplejersker. Ifølge Dansk Sygeplejeråd er det en kortsigtet løsning, som underkender sygeplejerskernes arbejde.
Af: Aja Nøhr Larsen
sygeplejerske

Foto: Ritzau Scanpix

Præcisering: I den tidligere rubrik skrev vi, at de medicinstuderende fik en meget højere løn. Det der menes er, at den timesats det koster hospitalet for en studerende er meget højere, da beløbet inkluderer gebyr til det vikarbureau, der leverer arbejdskraften. Det fremgår af rubrikken nu.

Det er ikke noget nyt, at der mangler sygeplejersker i Danmark.

Nye tal viser, at der er lige knap 5000 ledige sygeplejerskestillinger.

Sygeplejerskerne strejker, flere flytter til Norge for at arbejde, og i år havde 28 procent færre søgt ind på uddannelsen end i 2021.

De råber højt for at få bedre lønninger og arbejdsvilkår.

Senest har femina fortalt historien om en overlæge, der må udskyde operationer og sætte patienter på venteliste, fordi der mangler sygeplejersker.

Nu har Rigshospitalet følt sig nødsaget til at løse problemet med de manglende sygeplejersker, ved at ansætte medicinstuderende som vikarer i stedet. Det skriver Sundhedsmonitor.

Cheflæge på afdelingen for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi Mads Klokker, som har taget initiativet, fortæller at alternativet er lange ventelister, eller at sende patienter til privathospitaler som følge af det store pres.

– Vi bliver nødt til at provokere systemet en lille smule og spørge os selv, om ikke vi kan gøre tingene på en anden måde, uden at det går ud over vores patienter, siger Mads Klokker til Sundhedsmonitor.

Men næstformand i Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd, Nicklas Vagner Forsman, mener, at ansættelsen af medicinstuderende, vil være med til at devaluere sygeplejerskernes arbejde.

- Hvis ikke man værner om sygeplejen som fag og har respekt for fagligheden – også selv om det kan være svært at rekruttere – så risikerer man, at det skaber utilfredshed blandt afdelingens sygeplejersker, siger han blandt andet til Sundhedsmonitor.

Højere løn

Derudover er udgifterne til en medicinstuderende langt højere, end lønnen til en almindelig sygeplejerske. Det viser en aktindsigt, som Sundhedsmonitor har fået, i kontrakten mellem hospitalet og virksomheden, som står for at levere arbejdskraften.

Her står der, at en medicinstuderende koster hospitalet 375 kr. i timen, hvor en operationssygeplejerske på samme afdeling i gennemsnit får 209 kr. i timen, fraregnet pension og tillæg.

Derfor påpeger Nicklas Vagner Forsman, at den nye løsning sender et signal til sygeplejerske om, at man på Rigshospitalet hellere bruger penge på dyre studerende i stedet for at investere i langsigtede løsninger til gavn for sygeplejerskerne.

Det er ikke første gang, at der er blevet tyet til dyre vikarløsninger på de danske hospitaler.

For et år siden skrev femina om chefkonsulenten Dicte Noel Toft, der blev spurgt om at tage vagter på fødegangen over sommeren. Hun var stoppet som jordemoder ti år forinden, fordi hun mente, arbejdsvilkårene var urimelige.

Hun sagde ja til jordemodervikarjobbet, og fik sin chefkonsulent-løn med sig, som lå på det dobbelte af, hvad en jordemoder tjener.

Dicte Noel Toft kaldte dengang løsningen for en falliterklæring fra Region Hovedstaden i et opslag på LinkdIn.

Politisk løsning?

For nylig åbnede Mette Frederiksen i et Instagram-opslag for første gang op for, at der er brug for højere løn og bedre arbejdsvilkår, hvis der skal tiltrækkes nok arbejdskraft til de offentlige velfærdsfag.

Hun anerkender også, at politikerne bliver nødt til at være en aktiv faktor i de beslutninger.

I den forbindelse snakkede femina med Susanne Both, som er en del af bevægelsen #slutMed1969, som ønsker et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969. Hun beskrev statsministerens udmelding som en anerkendelse af deres kamp, men venter med at fejre noget endeligt.

– Vi håber, det ikke kun er valgflæsk, og at regeringen er klar til at tage arbejdshandskerne på og finde pengene til at få løst rekrutteringskrisen. Vi skal se handling og økonomi bag udtalelsen, sagde hun.

Læs mere om:

Læs også