coster
Samfund

"Jeg blev simpelthen så chokeret over, at vi ikke havde det herhjemme"

30. januar 2024
af Nikolaj Kesting
Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Pilou Asbæk og Nikolaj Coster-Waldau går forrest i kampen for at sikre, at børneskuespillere får bedre vilkår, end de har i dag.

Den danske filmbranche får kritik i disse dage, efter at produktionsselskabet bag flere julekalendere er blevet politianmeldt for at have brudt en arbejdstilladelse.

Det er forældre til en 10-årig børneskuespiller, der har anmeldt Cosmo Film, efter at barnet flere gange ifølge forældrene arbejdede langt over de tilladte arbejdstimer.

To af landets mest kendte skuespillere har også bidraget til debatten. Til DR fortæller Pilou Asbæk og Nikolaj Coster-Waldau om deres mindre positive oplevelser med børn i den danske skuespillerbranche.

Hos Nikolaj Coster-Waldau er erfaringerne om børns manglende vilkår kommet fra hjemmets egne fire vægge.

Skuespilleren er far til to døtre, der i 12-13-årsalderen begyndte at medvirke i film og serier. Selv om han kender branchen indefra, kom det bag på ham, at børn ikke var beskyttet af flere regler og love, end det var tilfældet.

– Jeg blev simpelthen så chokeret over, at vi ikke havde det herhjemme. Det var lidt den der med, men sådan har vi jo altid gjort det, og det går godt, siger han til DR.

Pilou Asbæk er for nylig blevet bekendt med problemet om for lange arbejdsdage, da han spillede far i ”Når befrielsen kommer”.

Her gik det op for ham, at han måtte gå til ledelsen og bede om ekstra hensyn til hans yngre kollega, der spillede hans søn.

Krav om en børnepasser, mulighed for psykologhjælp og fokus på arbejdstider, blev derfor aftalt med Nordisk Film.

Pilou Asbæk har allerede valgt at gøre noget ved problemet. Skuespilleren, der er i 2022 meldte sig ind i Socialdemokraterne for at ”tale deres flygtningepolitik imod indefra”, foreslår en lovændring, der ikke er op til fortolkning, som den nuværende lovgivning i høj grad er.

Den opfordring er allerede meldt ind til politikerne på Christiansborg, hvilket betød, at et flertal i november blev enige om, at børneskuespilleres arbejdsforhold skal kigges efter i sømmene.

Det tyder på, at der allerede er konkrete forslag på bordet hos politikerne.

Mandag skriver næstformand for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, på sin X-profil, det vil give mening, at flytte tilladelse og kontrol af børneskuespillere fra politiet til Arbejdstilsynet.

Denne artikel blev første gang bragt af Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også