Andrew Tate
Samfund

I juli var han mere googlet end Kim Kardashian og Donald Trump. Nu er han smidt af sociale medier

22. august 2022
Af Josephine Sjelhøj
Foto: Instagram
I juli 2022 var navnet Andrew Tate mere googlet end Kim Kardashian og Donald Trump, og på TikTok har hans videoer fået over 11 milliarder visninger. Nu er han blevet bortvist fra Instagram og Facebook.

Hvis du har scrollet på Instagram eller TikTok i løbet af den seneste måned, er du måske stødt på den 35-årige britisk-amerikanske internetpersonlighed Andrew Tate.

På kort tid er den tidligere kickbokser blevet et fænomen, der har taget internettet med storm. Hans navn er gennem de seneste tre måneder blevet googlet mere end både Kim Kardashian og Donald Trump, og han har fået over 11 milliarder visninger på TikTok.

Nu er Andrew Tate blevet smidt af henholdvis Facebook og Instagram, fordi han har overtrådt retningslinjerne. Det skriver flere medier. Ifølge DR havde han nået at skrabe 4,7 millioner følgere sammen på Instagram.

Men hvem er Andrew Tate?

For $50 om måneden har han lært sine fans, hvordan de angiveligt kan tjene tonsvis af penge på alt fra freelance marketing til kryptovaluta. På Instagram og TikTok har han delt videoer om både iværksætteri og fitness, ligesom han har vist sine dyre biler frem.

På overfladen virker det både harmløst og humoristisk, men hvis man dykker dybere ned i Andrew Tates baggrund, gemmer der sig en mørkere og mere skadelig side. En side, der både inkluderer anklager om vold, overgreb og had mod kvinder. Vi gør dig klogere på internetfænomenet her.

Anklager om menneskesmugling og voldtægt

Det er især Andrew Tates udtalelser om kvinder, der har vakt stor opsigt på sociale medier. Udtalelser, hvor han – hvis man blot skal nævne et fåtal af eksempler – blandt andet fortæller, at mænd skal have autoritet over kvinder, at kvinder selv bærer en del af skylden, hvis de er ofre for voldtægt, og at han kun beskytter kvinder, der kan tilbyde ham seksuelle ydelser.

Han bliver dog ikke kun kritiseret for sine kvindefjendske kommentarer. Flere kritiserer også Tate, fordi han promoverer en giftig maskulinitet, der forsøger at tage patent på, hvad en ”ægte” mand er. Samtidig forsøger han også at overbevise mænd og drenge om, at hvis man ikke følger i hans fodspor og bliver en ”alfa”, så er man mindre værd som mand.

Den kontroversielle personlighed tiltrak også opmærksomhed, da han i 2017 proklamerede, at depression ikke er en ægte lidelse, ligesom han har produceret flere videoer, hvor han fortæller, at personer, der søger hjælp til at håndtere psykiske problemer, er ubrugelige.

Tre af hans Twitterprofiler er gennem årene blevet permanent suspenderet på grund af homofobiske, racistiske og sexistiske udtalelser, og d. 19. august 2022 valgte Meta, som står bag Instagram og Facebook, at suspendere Tates adgang til deres tjenester.

I en YouTube-video, der sidenhen er blevet slettet, har han forklaret, hvordan det er nemmere at blive frikendt for voldtægt i østeuropæiske lande, og at 40 % af årsagen til, han flyttede til Rumænien, er fordi det er mindre sandsynligt at blive efterforsket for seksuelle overgreb end i USA.

– Jeg er ikke voldtægtsforbryder, men jeg kan godt lide tanken om bare at kunne gøre, hvad jeg vil. Jeg kan godt lide at være fri, udtaler han i samme video.

I april 2022 blev hans hus i Rumænien ransaget på grund af anklager og mistanke om menneskesmugling og voldtægt. Under ransagningen er det blevet bekræftet, at både en rumænsk og amerikansk kvinde blev fundet i huset. Sagen er stadig åben, og rumænsk politi bekræftede i august 2022, at de stadig efterforsker den.

Eksperter advarer mod deling af Andrew Tates indhold

Over 127,000 personer – hvor størstedelen er mænd og drenge fra USA og Storbritannien – betaler på nuværende tidspunkt internetpersonligheden for at lære, hvordan de kan blive ligesom ham, så de kan opnå samme succes.

Flere eksperter har i forlængelse af dette udtrykt stor bekymring over, hvordan Tates indhold bliver skubbet frem af TikToks algoritme, fordi den potentielt kan påvirke mænd og drenges synspunkter i et skadeligt omfang.

Det samme gør organisationen White Ribbon, der har en mission om at forebygge vold mod kvinder.

– Dette skaber ikke kun et stort pres på mænd og drenge, som ofte påvirker deres mentale sundhed og selvbillede, det skaber også farlige kulturer og miljøer for kvinder og piger at eksistere i.

Organisationen fortæller samtidig, at de vil have Tate bandlyst fra TikTok, fordi hans indhold kan normalisere kvindehad i sådan en grad, at det kan have alvorlige konsekvenser.

– Sexistiske og nedgørende kommentarer eksisterer på samme spektrum som kontrollerende adfærd og fysisk samt seksuel vold, hvilket skaber et miljø, hvor mænd dræber kvinder, fortæller organisationen.

TikTok har ikke besvaret denne anmodning direkte, men har udtalt, at de er opmærksomme på problematikken.

– Kvindehad og andre hadske ideologier og bevægelser tolereres ikke på TikTok, og vi er i gang med at gennemgå indholdet og tage eventuelle foranstaltninger, hvis det overtræder vores retningslinjer, udtaler en talsmand fra mediet.

Indhold får kærestepar til at slå op

Det er ikke kun eksperter, der udviser bekymring for, hvordan Tates indhold kan påvirke andre.

Flere brugere på TikTok fortæller nemlig nu, at Andrew Tate har haft alvorlige konsekvenser for deres eget liv og forhold.

For eksempel har flere kvinder udtalt, at de er blevet slået op med, fordi deres mandlige kærester begyndte at udvise kvindehad, ligesom deres adfærd ændrede sig. Af samme årsag har andre kvinder valgt at ende deres forhold, fordi de ikke længere kunne genkende deres partnere.

Artiklen blev første gang bragt på Vi Unge. Dette er en redigeret version.

Læs også