n nordjysk mand i incel-miljøet er tiltalt for at planlægge masseskyderi: “Det er også en trussel, vi har på radaren i Danmark”
Incels

En dansk mand har skrevet tusindvis af kvindehadske beskeder. Nu er han tiltalt for at planlægge masseskyderi

21. december 2021
af Signe Bertram
Foto: Unsplash
Incels har været et kendt fænomen i hele verden, siden den 22-årige incel Elliot Rodger slog seks mennesker ihjel i USA i 2014. Nu er en dansk mand med forbindelser til incel-fora på nettet tiltalt for at have planlagt masseskyderier herhjemme.

– Kvinder er nogle hykleriske, utaknemmelige sluts, og jeg fucking hader dem.

– Det er ligegyldigt, hvor uskyldig du synes, en lille pige er – i løbet af 10 års tid vil hun alligevel være en slut.

Ordene stammer fra den 27-årige nordjyske mand, som i sidste uge blev tiltalt for at have planlagt og forberedt skoleskyderier i Nord- og Østjylland.

DR har fundet en række af mandens opslag på kvindehadske internetfora, hvor han har været meget aktiv.

I særligt ét forum har manden skrevet næsten 6.000 opslag, hvor ovenstående er eksempler fra 2018.

Den nordjyske mand, som nu sidder varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling, havde både skrevet et manifest og planlagt et eller flere masseskyderier mod skoler.

Ifølge anklageskriftet havde han bestilt våben på det mørke internet og foretaget rekognoscering på skoler og uddannelsesinstitutioner i Aarhus-området.

Han havde også indsamlet information om skolernes ringetider, antal elever og undervisningsskemaer.

Ikke overraskende

Det internetforum, som manden lavede opslagene i, er et fællesskab for såkaldte incels.

Ordet incel er en sammentrækning af "involuntary celibate" – eller ufrivilligt cølibat på dansk.

Betegnelsen opstod i USA og bruges nu internationalt af en gruppe drenge og mænd, som er vrede og frustrerede, fordi de ikke får seksuel opmærksomhed fra kvinder.

I 2014 dræbte den 22-årige incel Elliot Rodger seks mennesker og sårede 14 i byen Santa Barbara i USA. Han blev dermed det første eksempel på en drabsmand, der identificerede sig med incel-fællesskabet.

Siden har Elliot Rodger inspireret til flere angreb, blandt andet den 25-årige Alek Minassian, som i 2018 kørte en varevogn ind i en menneskemængde i Toronto i Canada. Han dræbte 10 og sårede 15.

Maia Kahlke Lorentzen er rådgiver i Cybernauterne og har specialiseret sig i online had-fællesskaber.

Hun er ikke overrasket over, at man nu også har set det første eksempel på en incel med konkrete planer om masseskyderier i Danmark.

Hun har observeret, at det ofte tager tre til fem år, før amerikanske internetfænomener kommer til Europa og bliver adopteret i en lokal version.

– I Danmark er incel-fænomenet blevet omtalt enormt meget, inden det reelt har nået at lande herhjemme. Det betyder også, at rigtig mange har hørt om det og måske er blevet inspireret til at gå ind og tjekke det ud.

En tilfældig terrorist

Ifølge Maia Kahlke Lorentzen, er det svært at forhindre den slags angreb, vi har set fra incels, fordi det er enkeltpersoner, der står bag.

– Det er stokastiske terrorister. Det vil sige, at det opstår pludseligt, fordi en af dem har fået nok, er voldsparat og har adgang til våben.

Det er også en trussel, vi har på radaren i Danmark, men det er meget svært at gå ud og forhindre, med mindre nogen direkte skriver på nettet, at de har lyst til at skyde folk, ligesom vi så i sagen med manden fra Nordjylland.

– Det er også en trussel, vi har på radaren i Danmark, men det er meget svært at gå ud og forhindre, med mindre nogen direkte skriver på nettet, at de har lyst til at skyde folk, ligesom vi så i sagen med manden fra Nordjylland.

Center for terroranalyse udgav i marts i år en vurdering af terrortruslen mod Danmark, hvor der også indgik en vurdering af truslen fra incels.

Her fremgik det, at det er særdeles svært for myndigheder at forudsige, hvem og hvor incels vil angribe, fordi tidligere angreb har været rettet mod både mænd og kvinder.

Det er også beskrevet, at det er svært at danne et billede af, hvor mange danske, radikaliserede brugere der er på incel-fora, fordi fællesskaberne er internationale og anonyme.

Center for Digital Pædagogik udgav i november sidste år en rapport, der anslog, at op til 850 nordiske mænd havde produceret misogynt indhold i kvindefjendske grupper på nettet, og at endnu flere læste med.

I rapporten lød vurderingen også, at risikoen for et fysisk angreb begået af en nordisk, kvindehadsk bruger var meget lille.

Drabsmænd bliver hyldet

Maia Kahlke Lorentzen har undersøgt online hadfællesskaber på nettet de seneste 13 år.

Hun understreger, at langt de fleste, som sidder bag skærmen på incel-fora, skriver hadefuldt om sig selv, fordi de føler, at de er havnet på bunden af samfundshierarkiet.

– Det er som oftest mænd, som gerne vil have en kæreste eller sex, men ikke kan få det. Det kan være på grund af udseende, eller fordi man er socialt akavet. Men man har ligesom ikke held med kvinderne, og så finder man de her fora på nettet, hvor man kan dyrke et fælles had.

– Nogle tager afstand fra dem, som griber til vold. Men der er også nogle, som hylder dem for at skabe opmærksomhed om deres budskab og problemer.

At de incels, som griber til vold, bliver hyldet på nettet, kan ifølge Maia Kahlke Lorentzen betyde, at endnu flere bliver voldsparate.

– Heldigvis har vi ikke samme adgang til våben og den samme type politisk ekstremisme og radikalisering i Danmark, som man har i USA.

Hun peger også på, at det er nogle andre ting, der rører sig i den danske manosfære.

Manosfæren er det danske version af det engelske "Manosphere", som er betegnelsen for de dele af internettet, hvor mænd mødes og taler køn, maskulinitet og ligestilling og organiserer sig imod feminismen.

– Der kan godt være nogle af de samme sympatier og talepunkter, men den er meget mere direkte politisk og antifeministisk i sin essens og i mindre grad personligt motiveret af fravær af sex og kærlighed.

– Det er det, jeg har set, i det dansksprogede indhold, men jeg kan ikke holde øje med alt, hvad danske mænd foretager sig på internettet. Især ikke på internationale fora, hvor brugerne er anonyme.

Den nordjyske mands forsvarsadvokat oplyser til DR, at hans klient nægter sig skyldig og ikke vil kommentere den tiltaltes tilknytning til incel-bevægelsen.

Der bliver afsagt dom i sagen ved Retten i Aalborg fra 17. januar næste år.

Læs også