Isabella Hindkjær
Leder

Vi skal tale om, at det overvejende er mænd, der dræber kvinder

12. maj 2021
Af Isabella Hindkjær
Foto: Nellie Møberg
LEDER: Vi har brug for en ambitiøs, national handleplan til bekæmpelse af kvindedrab og vold mod kvinder.

Nu skal du møde tre meget modige kvinder:

Michaela, Matilde og Rebekka har alle været i et voldeligt parforhold, hvor de frygtede for deres liv. De overlevede. Det er der årligt 12 kvinder, der ikke gør.

Siden 2018 har femina i samarbejde med Danner sat fokus på vold mod kvinder. Vi har talt om fysisk og psykisk vold. I den tid er der blevet gjort fremskridt – det politiske fokus er blevet større, og der er eksempelvis blevet skabt flere krisecenterpladser. Det er godt. Men det er ikke nok.

Vores tema i år hedder ”Red min søster”, og de kommende uger sætter vi i femina og på femina.dk fokus på kvindedrab. Den slags sager, medier i årevis har omtalt som ”familietragedier”.

Red min søster

12 kvinder.

Så mange bliver i gennemsnit slået ihjel om året af deres partner eller tidligere partner i Danmark.

Flertallet af kvinder, der bliver dræbt, bliver dræbt af deres partner eller ekspartner.

I projektet Red Min Søster sætter vi sammen med Danner fokus på kvindedrab.

Vi både kan og skal vi blive bedre til at forebygge disse drab.

For 12 kvindedrab om året er 12 for mange.

Forud for det har de måske skrevet om ”husspektakler”. Den slags ord, der får det til at lyde som enkeltstående uheld. Ting, der foregår ”i privaten”. Noget uundgåeligt. Men vi skal kalde det, hvad det er. Drab. Vold. En forbrydelse med gerningsmand og offer – og et strukturelt problem, et samfundsanliggende, hvor køn betyder noget.

For det er overvejende mænd, der dræber kvinder. Det ved vi – og vi ved også, at kvindedrab kan forebygges. Derfor taler vi de kommende uger også med en række eksperter. Vi undersøger det, som en forsker kalder ”det mest forudsigelige drab” – og vi peger på mulige løsninger. For vi skal bryde tabuet. Men det er heller ikke nok.

Siden 2018 har femina samarbejdet med Danner for at sætte fokus på vold mod kvinder, bryde med tabuer og skabe handling.

Projektet Red Min Søster er blevet til i samarbejde med fotograf Sarah Buthmann og blomsterkunstner Poppykalas, der sammen har skabt billederne.

Vi fortæller historien om en række kvinder, der har været udsat for drabsforsøg eller følt sig truet på livet af deres partner.

I de kommende uger bringer vi flere artikler på femina.dk og i bladet, og efterfølgende skal billederne på turné rundt i landet.

Stemmer som Rebekkas, Matildes og Michaelas – og deres ubegribelige mod, når de fortæller om deres oplevelser – må ikke være forgæves. De fortæller, hvordan de i årevis levede i ensomhed og isolation, for sådan er voldens væsen. De blev bildt ind, at de var alene. Men som Rebekka siger: ”På krisecentrene var historierne ens, min var bare én ud af 1.000.” Derfor er der også brug for politisk handling.

På femina mener vi – på linje med flere organisationer, der arbejder for kvinders rettigheder – at der er behov for en ambitiøs national handlingsplan til bekæmpelse af kvindedrab og vold mod kvinder.

Den skal indeholde konkrete mål for, hvordan vi nedbringer antallet af kvinder, der lever med en voldelig partner, antallet af kvinder, der hvert år må flygte på krisecentre – og antallet af kvinder, der hvert år bliver dræbt, fordi de elskede nogen.

Læs også