jas
Samfund

Hun er den eneste kvindelige astronaut på Den Internationale Rumstation. Mød Jasmin Moghbeli

28. august 2023
Af Silje Qvist
Foto: Cristobal Herrera-Ulashkevich/EPA/Ritzau Scanpix
Lige nu befinder hun sig på Den Internationale Rumstation sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen. Her skal hun være et halvt år.

“Astronaut”.

Sådan skrev hun i sin årbog fra sjette klasse, da hun skulle udfylde feltet for, hvad hun ville være, når hun blev stor.
Det fortæller 40-årige Jasmin Moghbeli til CBS News.

Og nu er hendes drøm for alvor blevet virkelighed. Lørdag kl. 3.27 amerikansk tid satte hun sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen kursen mod rummet som kommandør på rumskibet “Endurance” på Huginn-missionen.

De ankom over 30 timer senere til Den Internationale Rumstation ISS, hvor de skal arbejde det næste halve år.

Jasmin Moghbeli - eller “Jaws” som hun har af tilnavn - var med til at lede Crew-7 fra SpaceX, bestående af fire mennesker, sikkert frem til den internationale rumstation ISS. Hun er den eneste kvinde i crewet, og så er det hendes første gang i rummet.

Hun er født i byen Bad Nauheim i Vesttyskland i 1983. Hendes forældre er kurdisk-iranske og kommer oprindeligt fra byen Mahabad i det nordvestlige Iran. De flygtede til USA grundet den iranske revolution i 1979, hvor de bosatte sig i Baldwin, New York.

Da Jasmin Moghbeli var teenager, kom hun ind på en astronaut-camp, hvorefter hun fik en bacheloruddannelse i rumfartsteknik og informationsteknologi fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). Her spillede hun også volleyball, lacrosse og basketball.

Efterfølgende blev hun pilot inden for USA's marinekorps. Hun har været med på over 150 kampmissioner, blandt andet på missioner i Afghanistan. Frem til 2019 blev det beregnet, at Jasmin Moghbeli havde brugt mere end 2.000 timer i luften.

– Jeg har aldrig villet lukke døren til at blive astronaut, og militæret var helt sikkert ikke at lukke døren, fortæller Jasmin Moghbeli til CBS News.

NASA astronaut Jasmin Moghbeli, European Space Agency astronaut Andreas Mogensen and Roscosmos cosmonaut Konstantin Borisov depart their crew quarters for the launch pad before their mission to the International Space Station as Crew-7 on the SpaceX Crew Dragon spacecraft at Cape Canaveral, Florida, U.S. August 26, 2023. REUTERS/Joe Skipper REFILE - CORRECTING DATE
Joe Skipper/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Jasmin Moghbeli blev i juni 2017 optaget som medlem af NASA’s Astronaut Gruppe 22, hvorefter hun begyndte den to-årige træning, der fulgte med.

I januar 2020 blev hun færdiguddannet sammen med 13 andre. Uddannelsen gjorde hende flyveklar til missioner ude i rummet som at flyve til Den Internationale Rumstation, men også at skulle på missioner til månen og senere missioner til planeten Mars.

Hun glæder sig til at se udsigten fra rummet, fortæller hun til CBS News. Alle astronauter, hun har talt med op til sin mission, har fortalt hende, at hele deres perspektiv på livet har ændret sig efter, de har set jorden udefra.

– Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det bliver at se for første gang. Jeg kan huske første gang, jeg så Grand Canyon, og det var fantastisk, men at se tilbage på vores planet fra rummet. Det kan jeg slet ikke forestille mig.

Hendes personlige mission består også i at være et inspirerende forbillede for den næste generation af kvinder som hendes egne to tvillingedøtre Zelda og Estelle, fortæller hun til CBS News.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også