pe
Familieliv

Pernille sendte Michelle i sommerhus med en sav. Der tænkte hun over, hvad hun var ved at sige ja til

24. august 2023
Af Stinne Kaasgaard
Foto: Lasse Bak Mejlvang
Michelle Kristensen forelskede sig i Pernille Wass, og på få år skulle hun håndtere en identitetskrise midt i en stormende forelskelse, men også et hårdt fertilitetsforløb og  andre personlige kriser, før de begge var klar til at starte en regnbuefamilie.

Da Michelle Kristensen og Pernille Wass havde været sammen i cirka halvandet år, måtte Pernille sende Michelle i sommerhus med en sav.

Her brugte Michelle nogle dage på at fælde en masse træer, mens hun tænkte over, hvad det lige var, hun var ved at sige ja til.

Var hun lesbisk? Kan man være sammen med en kvinde uden at kalde sig dét? Hvad skulle der ske med hendes familiedrøm, som byggede på talrige far-mor-børn-lege i det traditionsrige Nordjylland, hun var opvokset i? Og hvis hun blev gravid med en kvinde, hvem skulle så være mor i den konstellation?

– Det var sket vildt mange ting i mit liv på meget kort tid: Pludselig lå der en kvinde i min seng. Den kvinde havde allerede en søn. Sønnen havde også to fædre, og nu var jeg på vej til selv at blive mor som en del af en regnbuefamilie. Jeg var jo et voksent menneske, som følte, at jeg stod solidt på jorden, men alt blev meget hurtigt revet væk under mig, fortæller Michelle Kristensen.

Pernille Wass var forelsket op over begge ører, men samtidig pressede hun ikke Michelle Kristensen til at tage en beslutning om, hvorvidt hun ville eller ikke ville starte en familie med hende.

pe

– Du var forvirret, men jeg kunne godt se igennem det. Jeg havde allerede en søn, så jeg vidste, at jeg ikke ville miste det, hvis du ikke ville. Min vigtigste opgave var at passe på Laurits, og så var det op til dig at finde ud af, om du ville være med.

Flirten

Der findes to versioner af, hvordan Michelle Kristensen og Pernille Wass mødtes. De er næsten ens, men alt afhænger som bekendt af øjnene, der ser.

Pernille lægger ud. Ifølge hendes version mødtes de to til julebal på Politikens Forlag i 2019, hvor hun er redaktør, og hvor Michelle udgiver bøger.

– Jeg havde set dig til en bogmesse halvanden måned før, hvor jeg tænkte, at der er fandme fest og farver over hende der. Du havde det virkelig sjovt, og jeg tænkte bare, at jeg ville være med til den fest, siger Pernille Wass.

Michelle Kristensen havde et rødt suit på ligesom Lis Sørensen, som optrådte til juleballet. Og da Michelle i selvsamme røde suit gik i spagat på dansegulvet, fik hun Pernille Wass’ opmærksomhed. De to faldt i snak og havde en sjov aften, ikke mindst på dansegulvet, og på et tidspunkt hev Michelle Kristensens veninde Pernille Wass til side.

– Hun fortalte, at Michelle gik med tanker om at få en baby alene og spurgte, om jeg ikke kunne snakke lidt med hende om min proces med at få min søn i en regnbuefamilie med to fædre.

Om Michelle og Pernille

Michelle Kristensen er 39 år og indehaver af sundhedsuniveret MK, forfatter til en række bøger og sundhedsekspert i bl.a. ”Go’ Morgen Danmark”.

Pernille Wass er 44 år og forlagschef for børnebøger på Politikens Forlag.

Pernille Wass har sønnen Laurits på fem år i en regnbuefamilie med to fædre. Michelle er gravid med parrets fælles barn, som er sat til at komme til verden til oktober.

Michelle og Pernille har været sammen i 3,5 år og blev tidligere på året forlovet.

For Pernille Wass var det helt sobert til at begynde med. Hun vidste jo, at Michelle ikke var til kvinder.

– Men Michelle flirtede som en sindssyg. Du lod, som om du ikke gjorde, men du sendte nok 10 sms’er natten efter den aften? Gør du normalt det til én, du lige har mødt? siger Pernille.

– Skrev jeg virkelig så mange? Jeg synes jo bare, du var interessant, bryder Michelle ind.

Pernille bekræfter og fortæller, hvordan de to efterfølgende mødtes til en lang gåtur i Kastellet i København, hvor de talte om, hvordan hun havde fået sønnen Laurits, og hvordan Michelle kunne gribe processen an, hvis hun ville have et barn alene.

– Inden jeg var nået hjem, havde du skrevet endnu flere beskeder. Jeg læste flere af dem op for mine venner og spurgte, hvad fanden det her handlede om? Det kunne gå alle veje, siger Pernille.

Michelle afbryder igen for at pointere, at der altså også tikkede en del sms’er ind på hendes telefon fra Pernille i den periode.

De aftalte at spise middag hos Michelle ikke længe efter.

– Jeg vidste stadig ikke, hvad vi havde gang i, men så åbnede du døren i festkjole og stiletter og stearinlys i baggrunden, og jeg tænkte bare: Wow! Selv om du siger, at det er helt normalt for dig, siger Pernille Wass.

pe

– Man skifter da tøj, når man får gæster! Det var jo lørdag aften, og måske skulle vi videre i byen! Du havde i øvrigt også taget to flasker champagne med … siger hun.

I Michelle Kristensens version var hun ikke nær så meget “på”, som Pernille Wass fremstiller det.

– Jeg tænkte: “Hun er fandme sjov og sød!” Hende gad jeg godt være venner med. Men jeg tænkte slet ikke, at hende skal jeg helt sikkert score, siger Michelle Kristensen.

Om turen på Kastellet husker Michelle Kristensen, at Pernille Wass spurgte, om de skulle gå ud og spise, hvortil hun svarede, at det kunne hun ikke, fordi hun skulle hjem og løbe.

– Da du kom hjem til mig, havde jeg slet ikke en intention om, at jeg den aften skulle snaves i gulvet af en kvinde for første gang, men så kommer du med de to flasker, og som aftenen skrider frem, bliver du endnu mere interessant. And the rest is history, fortæller Michelle Kristensen.

Erkendelsen

For Pernille Wass var det ikke en ny ting at være sammen med en kvinde, som ikke havde været til kvinder før. Det havde hun prøvet en del gange, siden hun selv sprang ud som 15-årig.

Pernille Wass’ forældre blev skilt, da hun var 14 år og med hel-, halv- og papsøskende på begge sider. Hun voksede op i et kulturradikalt miljø, hvor begge forældre arbejdede i den københavnske kulturbranche.

Som barn blev hun ofte taget med til fester med sine forældres venner, der bl.a. talte en del bøsser, og der var derfor ikke nogen, der hævede et øjenbryn, da hun fortalte, at hun var til piger.

mi

– Jeg har nok vidst det hele mit liv. Jeg har aldrig syntes, at mænd var interessante på den måde, og jeg ville giftes med Madonna, fra jeg var fem år.

Det betød ikke, at Pernille Wass’ teenageår var helt uden udfordringer.

– Jeg brændte da nallerne nogle gange. Blandt andet på piger i gymnasiet, som lige ville prøve at være sammen med mig en aften eller 14 dage, fordi det lige var lidt trendy, siger Pernille Wass.

Der var ikke mange, der skilte sig ud i det Nordjylland, som Michelle Kristensen voksede op i.

Hendes barndom var traditionel med kernefamilie, foreningsliv og parcelhus, og den mest eksotiske i byen var Blomster-Peter, som var til mænd. Og, som Michelle siger, var det nok ikke altid lige let at være ham.

Hvilke tanker gik igennem dit hoved, da du mærkede, at du havde følelser for Pernille?

– Panik. Sygt meget panik. Jeg havde kæmpe identitetskrise, jeg frygtede, hvad mine forældre og min øvrige familie ville sige, og jeg var bange for, om min virksomhed gik nedenom og hjem, siger Michelle Kristensen.

Godt nok havde hun boet i København i mange år, så det var ikke, fordi tanken om at par af samme køn var fremmed for hende, men det kom alligevel bag på hende, at hun selv havde de følelser.

– Jeg kørte jo Pernille rundt i manegen i starten. “Jeg vil godt”, “Jeg vil ikke alligevel”, “Jeg vil ikke helt”. Jeg syntes, det var vildt svært, men omvendt var der også en masse skønt ved det, som overskyggede det, siger Michelle Kristensen.

Selv om Pernille Wass gerne ville holde en lang tale om Michelle Kristensens kvaliteter, er der alligevel én ting, der har været afgørende for, at Michelle ikke endte som endnu et af de kortere forhold, som Pernille har flest af i bagagen.

– Det gjorde en kæmpestor forskel, at jeg havde fået Laurits, inden jeg mødte Michelle. Jeg havde villet have et barn i mange år, og da jeg havde fået opfyldt det helt eksistentielle ønske om at få en baby, gav det mig klart en anden ro, siger Pernille Wass.

pe

Ro mødte hun også i Michelle Kristensen. Bortset fra den første tid, hvor Michelle Kristensen var forvirret på et højere plan, og Pernille Wass var den, der måtte hive hende ned på jorden, er de enige om, at Michelle klart er den mest groundede af de to.

– Du er jo den mest rolige, jeg kender. Du hviler virkelig meget i dig selv. Jeg kan godt være sådan lidt kuk-kuk og flippe ud over alt muligt, men du flipper aldrig nogensinde ud. Du er nordjyde med kæmpe N, og jeg er meget københavner og udadreagerende og synes, vi skal tale om følelser hele tiden. Der har vi nok skullet afrunde nogle kanter, siger Pernille.

Tvivlen

Den største forskel på det at være sammen med en kvinde for Michelle Kristensen og Pernille Wass er formentlig, at Pernille sprang ud, da hun var 15 år, mens Michelle først forelskede sig i en kvinde, da hun var i sidste halvdel af 30’erne.

– Jeg mødte Pernille i en meget sen alder og føler stadig ikke, at jeg er sprunget ud eller kommet ind i et bestemt miljø. Som jeg ser det, kunne Pernille lige så godt være en mand. Kønnet er fuldstændig ligegyldigt for mig. Men det er det ikke nødvendigvis for omverdenen, og det glemmer jeg nogle gange, siger Michelle Kristensen

Derfor er det, måske overraskende, ikke Michelle, der slipper Pernilles hånd, når de to går en tur i skoven eller er ude at rejse i et andet land, men Pernille.

– Der har du nok slået dig på nogle ting, da du var yngre, som jeg slet ikke har. Det sidder så instinktivt i dig, siger Michelle Kristensen.

Hvad handler det om?

– Jeg har nok skammet mig vildt meget over min seksualitet, da jeg var yngre, fordi jeg netop var så ung og bare gerne ville passe ind. Du var jo voksen og meget mere selvstændig, da vi mødtes, og verden er også meget anderledes i dag end dengang. Jeg har stadig et behov for ikke at skille mig for meget ud og er faktisk først begyndt at gå klædt, som jeg har lyst til, efter jeg mødte Michelle, siger Pernille Wass.

Derfor har hun heller ikke været specielt aktivistisk eller politisk omkring sin seksualitet gennem sit liv, og hun har aldrig følt, at den var afgørende for hendes identitet. Alligevel kan Pernille Wass mærke, at den selvopfattelse måske er ved at ændre sig.

Det gjorde f.eks. stort indtryk på hende, at der var så markante protester, da Frederiksberg Bibliotek husede et arrangement med et dragshow inspireret af en børnebog af Renée Toft Simonsen. Planen var at tage sønnen Laurits med, men det endte hun med ikke at gøre.

– Jeg ved godt, at man kan kalde dem, der demonstrerede mod det arrangement, for sølvpapirshatte, men deres protester fik virkelig meget opmærksomhed. Jeg havde ikke lyst til, at Laurits skulle opleve, at nogle mennesker har så meget modstand mod hans måde at være i verden på. Og hvor nogle siger: “Vi skal møde op, for det er en vigtig sag”, tænker jeg: “Ja. Men det er også mit liv” siger Pernille Wass.

Samtidig var det ikke uden fortrydelse, at hun blev hjemme med sin søn.

– Jeg blev helt vildt ked af at have det sådan, for vi går måske og luller os selv ind i, at vi bare er en almindelig familieform, og det går bare skidegodt, men sådan er det bare ikke alle steder. Hverken herhjemme eller i udlandet.

I dag kan Pernille Wass godt se, at der også er et behov for at være mere synlig – også selv om det ikke falder hende naturligt.

pe

– Jeg kan godt mærke nu, hvor der er nogen, der viser så markante holdninger, at jeg også skal huske at være taknemmelig over for dem, der har været aktivistiske og har banet vejen. Måske burde jeg have deltaget lidt mere i den kamp. Jeg har ikke det der behov for at skille mig ud, men nogle gange må man jo tage én for holdet. Og det er svært, når man bare har lyst til at leve sit liv i fred og ro.

– Men vi står på skuldrene af flere generationer, som har kæmpet vores sag og banet vejen, nu er det vores tur til at stå frem, så de næste generationer forhåbentlig mødes af endnu mere rummelighed, siger Pernille Wass.

Reflektioner

Michelle Kristensen er, modsat Pernille Wass, en offentlig kendt person, som ud over sin egen virksomhed, et sundhedsunivers til kvinder, også er kendt som sundhedsekspert i “Go’Morgen Danmark” og medvirken i programmer som “Fede forhold” og “Vild med dans”.

Hvad tænker du om, hvordan du vil bruge den stemme og indflydelse, du har?

– Det har taget noget tid for mig at finde ud af. Jeg brugte først mindst et år på at finde ud af, om jeg overhovedet ville det her. Være sammen med en kvinde og affinde mig med tanken om at blive mor, mor og børn. Det var jeg nødt til at finde ro i. Jeg syntes ikke, at jeg kunne gå ud og slå et kæmpe slag for det, hvis jeg ikke hvilede totalt i det selv, som jeg gør nu, siger Michelle.

Det er blandt andet også derfor, de to har sagt ja til interviewet her. Og hånden på hjertet, så har Michelle Kristensen ingen idé om hvordan, eller OM, det påvirker hendes virksomhed at være synlig omkring sit privatliv på denne måde.

– Vi talte faktisk om det i går, hvor Pernille spurgte mig, om sådan et interview er godt eller dårligt for min forretning. Jeg ved virkelig ikke, om det er skadeligt eller gavnligt, men jeg er et sted, hvor jeg synes, at det er ekstremt vigtigt, at jeg er åben. Vi er dem, vi er, og så må folk jo mene, hvad de vil, siger Michelle Kristensen.

Det handler ikke mindst om Pernilles søn Laurits, som Michelle blev bonusmor for, da han var to et halvt, og selvfølgelig om deres kommende søn.

– Jeg vil gerne have, at vores børn skal vokse op i en verden, hvor der er plads til forskellige familieformer, og at de føler sig accepterede og respekterede. Det er en sag, der er begyndt at brænde meget kraftigt inde i mig, siger hun.

Michelle Kristensen hæfter sig ved, at Laurits er i en alder, hvor det at være i en regnbuefamilie er helt naturligt for ham.

– I hans lille femårige hoved er han bare sindssygt stolt over, at han har dobbelt så mange forældre som de fleste andre. Jeg tænker bare: Please, lad ham blive ved med at have den stolthed. Jeg er så bange for, at han en dag kommer hjem fra skole, og det bare er krakeleret. Derfor føler jeg, at det er så vigtigt, at jeg kan være med til at slå et slag for familieformer som vores, siger Michelle Kristensen.

Benspænd

I begyndelsen ville Michelle Kristensen imidlertid ikke kaldes bonusmor, men Pernille mente, at hun var nødt til at gå ind i den rolle, hvor hun også skulle være en tryghedsperson i Laurits’ liv og læse godnathistorier og den slags.

– For mig handlede det meget om, at jeg var bange for at gå ind i en meget tæt relation med Laurits, fordi jeg jo ikke har nogen rettigheder i ham. Hvis det her forhold gik i stykker, ville jeg jo også miste ham. Så det var nærmest som at have to personer, som jeg skulle lægge min store kærlighed i, men som jeg begge kunne miste, siger Michelle Kristensen.

Pernille Wass var i forvejen i en regnbuefamilie med to homoseksuelle fædre, hvor det altid har været naturligt, at der kunne komme endnu en voksen ind i Laurits liv. Omvendt er hun glad for, at det også stoppede dér.

– Jeg ved godt, det lyder forkælet, men det var rart, at du ikke også havde en eksmand og nogle børn med ind i forholdet. Selvfølgelig har vi i dag en logistisk kabale, der skal gå op med fædrene, men den er ikke nær så kompliceret, som hvis der havde været ekskærester og endnu flere børn involveret, siger Pernille Wass.

Hvornår begyndte I at tale om, at I gerne ville have et barn sammen?

– Det gjorde vi ca. efter et år. Min mormor var meget gammel og meget syg og skulle til at forlade livet. Det tændte et eller andet ur i mig. Jeg fik tjekket min fertilitet og fik at vide, at det hellere skulle være i går end i morgen, hvis jeg ville blive gravid. Heldigvis var Pernille frisk og sagde: “Det gør vi bare”.

Det gjorde de så ikke “bare”. Det endte med at tage over to år at blive gravid med det barn, som parret venter til efteråret. Fertilitetsforløbet har krævet fire ægudtagninger, ni ægoplægninger og to aborter. Den ene medicinsk i uge ni, og den anden tilvalgt kirurgisk i uge 13, fordi fosteret var sygt.

pe

– Nummer to var virkelig slem, fordi vi var begyndt at glæde os på det tidspunkt. Den første var heller ikke skidesjov, men det var måske meget godt for vores forhold, fordi Michelle på det tidspunkt stadig havde en del tvivl om det hele. Der lærte vi at stå en krise igennem sammen, og vi blev begge bestyrkede i, at vi skulle have det her barn sammen, siger Pernille Wass.

Selv om Michelle Kristensen er over halvvejs i denne graviditet, da dette interview finder sted, var det også først forleden, at hun købte den første sparkedragt til babyen.

Var det nyt for dig at opleve kriser på den måde?

– Ja! siger Michelle prompte.

– Inden da har jeg haft benspænd med min virksomhed, hvor jeg er blevet banket ned i jorden og er gået ned med stress, men derudover: Overhovedet ikke.

For Pernille var kriser ikke nær så fremmede, men årene med Michelle har alligevel været i en kaliber for sig. Kriserne kom rullende ind over dem. Ud over fertilitetsforløbet, fik Pernille konstateret en hjertesygdom, som krævede en stor operation, hendes fars kone døde, hendes niece brækkede nakken, og Michelles far er blevet alvorligt syg.

Hvordan har I det i dag?

– Vi har faktisk haft det meget godt hele tiden, men nogle gange har vi da tænkt, at nu må det gerne stoppe, siger Pernille Wass.

– Jeg synes, vi har grædt meget. Du har altid sagt, at du lærte mig at kende som den der sprudlende, udadvendte og festglade person. Det hele blev jo taget fra mig i den periode. Vi har ikke været ved at gå fra hinanden på noget tidspunkt, men vi har lært at håndtere, når det er svært.

– Det er en kæmpe kliché, men jeg er blevet totalt taknemmelig for de dage, hvor jeg kan sætte pris på små hverdagsting og ikke har dumme tanker og bekymringer i hovedet, siger Michelle Kristensen.

Heldigvis er børn som bekendt gode til at få ængstelige forældre ned på jorden igen.

– Laurits faldt i går i skolegården, og det var ifølge ham en KATASTROFE. “Det er det værste, der er sket i mit liv,” sagde han. Der tænkte jeg, at hvis den hudafskrabning er det værste, der er sket for ham, mens vi har bumlet rundt med aborter og dødsfald og sygdom, så har vi sgu klaret det meget godt over for ham i hvert fald, siger Pernille Wass.

Artiklen blev udgivet i femina uge 33, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også