Johanne_Bille
Kærlighed og sex

Jeg vil ikke have en kæreste, men jeg har brug for at blive rørt ved og kysse nogen. Derfor er det her blevet min løsning

21. august 2023
Af Johanne Bille
Foto: Emma Sejersen
KOMMENTAR: ”Det meste af min hverdag drejer sig faktisk om, hvad lige præcis jeg har lyst til. Sådan kan jeg godt lide, at det er. Samtidig er der nogle ting, som jeg trods min livsstil og mine valg har svært ved at gå på kompromis med.”

Johanne Bille er forfatter og kulturredaktør på femina update. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

Det er egentlig ikke, fordi jeg har opgivet idéen om parforholdet som sådan. Jeg kan da godt se det fede ved at have én at vågne med, én at tage med til fødselsdagene og introducere for vennerne, en at filtre sig sammen med på kryds og tværs, indtil man kan komme i tvivl: Hvad er dit, og hvad er mit?

Alt det ser jeg magien ved, men jeg er også efterhånden blevet nødt til at se i øjnene, at alt det ovenstående bare ikke er noget, jeg har plads til i mit liv lige nu.

Jeg arbejder, bruger tid med mine venner og min familie. Læser, skriver, går i teateret, i biografen og på barer, til fest. Det meste af min hverdag drejer sig faktisk om, hvad lige præcis jeg har lyst til.

Sådan kan jeg godt lide, at det er. Men den slags selvoptagethed eller måske rettere egenrådighed er svært foreneligt med et parforhold, det ved jeg.

Samtidig er der nogle ting, som jeg trods min livsstil og mine valg har svært ved at gå på kompromis med: Jeg har også brug for at blive rørt ved. Jeg har også brug for at kysse nogen. Jeg har også brug for at have et sexliv, måske endda få en orgasme i ny og næ.

Så hvad gør man så: Når man gerne vil have nærheden med et andet menneske, men ikke vil have en kæreste?

Det er sjældent, at one-night stands kan bidrage med særlig meget nærhed for mig. Min erfaring med den slags begrænser sig til noget med at rode fulde rundt, få halve orgasmer og i bedste fald et lidt sløjt ”vi ses” næste morgen.

Løsningen for mig har derfor i et par år været at have det, jeg kalder elskere.

”Elskeren” er en kompleks størrelse. Det kan både være sødt og euforisk. Men nogle gange havner det også et mere rodet sted mellem at være venner og kærester.

Når det har været godt, har jeg tænkt, at mit liv ikke kunne være mere perfekt. At denne elsker lige præcis var det kirsebær på toppen af isdesserten, jeg havde brug for. Når det har været værst, er jeg gået fra en elsker med en hjertesorg, der har mindet mere om at miste en ven, end det har mindet om at miste en kæreste.

Det kan faktisk, på nogle måder i hvert fald, næsten være værre, for hvor et kærestebrud kan have et håb om et fremtidigt venskab i sig, er der, når man gør det forbi med en elsker, som regel ingenting tilbage. Ingen SMS’er, ingen tjekken ind, ingen fremtidig plads i hinandens liv, slet ingen plads til gensidig forståelse for den smerte, man har påført hinanden. Man var jo bare elskere. Man var først og fremmest forenet i en fælles lyst til hinanden, men også i en vished om, at det aldrig skulle blive mere.

Ja, at miste en elsker er at miste en ven, for man kan ikke undgå at lære hinanden at kende, når man går i seng med hinanden regelmæssigt. Jeg kan i hvert fald ikke. Jeg kommer unægtelig til at stille spørgsmål til den anden og ikke mindst til at føle en intimitet, der får mig til at engagere mig i den andens liv, selv om jeg aldrig skal med til familiefødselsdagene eller vennernes fester.

På diverse dating-apps kan jeg se, at der er mange, der søger det samme som mig. En ven at gå i seng med, en bolleven, friend with benefits. Vi vil ikke have one night stands, men vi vil heller ikke have en kæreste. Det uforpligtende ligger lige nedenunder disse begreber og lurer: Vi skal ikke skylde hinanden noget.

Men for mig at se kan det aldrig være en gratis omgang at gå i seng med nogen på den måde, som man gør med en elsker eller en bolleven. Det er forfejlet at tro, at man skal kunne rumme det helt uden, at det kommer til at betyde noget.

Sorry to say it, men: Sex betyder altid noget. Orgasmerne betyder altid noget. De intimite samtaler, der opstår efter sex, betyder altid noget, uanset om man vil være ved det eller ej.

Det er nok også derfor, jeg er kræsen i min jagt på en næste elsker. For mig er det ikke tilfredsstillende eller sandfærdigt at indgå i en elsker-relation og lade som om, det ikke betyder noget, hvem hinanden er, og hvad der sker i hinandens liv.

Jeg vil gerne kunne lide det menneske, jeg går i seng med. Og måske endnu vigtigere vil jeg gerne vide, at vi i en eller anden grad forpligter os til at passe på hinanden.

Betyder det, at vi skal være kærester – nu eller på sigt? Bestemt ikke. Men måske det mere brugte ord for elsker i nutidens sprog faktisk er det bedste til at forklare, hvad en god elsker er. En god elsker er en bolle-ven.

Det er ikke særlig svært at finde en at bolle med. Men det kan være ret svært at finde en ven. Og nærmest umuligt at finde en ven, man samtidig har lyst til at bolle med.

Det er værd at overveje, når man hævder, at man leder efter en elsker, en bolleven: Én ting er, at gerne vil gå i seng med den samme igen og igen.

Men noget andet er, om man har plads i sit liv til at være en god ven for nogen.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også