afghani
Samfund

Det var Natkais eneste chance for at studere. Men Taliban stoppede hende i lufthavnen

28. august 2023
Af Silje Qvist
Arkivfoto: Karim Sahib/AFP/Ritzau Scanpix
Siden Taliban overtog magten i Afghanistan for to år siden, har de frataget kvinder og piger retten til at uddanne sig. Nu er de begyndt at forhindre kvinder i at rejse ud af landet for at studere.

Natkai havde allerede sagt farvel til sine forældre og familie. Hun skulle med et fly til Dubai, hvor et nyt liv ventede på hende. 20-årige Natkai havde nemlig modtaget et stipendium ved Universitetet i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Det var hendes eneste håb om at komme til at studere. Men i lufthavnen så Taliban hendes visum og billetter. Her fortalte de Natkai og de andre unge kvinder, som også ville rejse, at de ikke kunne få lov til at forlade Afghanistan med deres visum for studerende.

Det skriver BBC.

De har talt med Natkai, som bruger et dæknavn af sikkerhedsmæssige årsager.

Ifølge BBC har omkring 100 afghanske kvinder fået disse stipendier, som blev delt ud i december 2022. De blev tildelt kvinderne, fordi Taliban netop gjorde det ulovligt for kvinder at gå på universitetet.

Nogle af de unge kvinder er allerede rejst til Dubai og har forladt Afghanistan. Men Natkai er blandt de 60 kvinder, som blev afvist i lufthavnen.

Taliban har gjort det ulovligt for kvinder at rejse alene. De må kun tage afsted med deres mand eller en anden mandlig ledsager, som er en del af familien - som man også kalder “mahram”.

Kort om krigen i Afghanistan

Taliban havde siddet på magten siden 1996, da USA invaderede Afghanistan i 2001.

Det skete som en reaktion på al-Qaedas terrorangreb mod USA 11. september samme år.

Siden har der været konflikter mellem det vestligt-støttede regime i hovedstaden Kabul og den islamistiske oprørsgruppe Taliban, som er allierede med al-Qaeda.

I 2020 indgik USA og Taliban en fredsaftale, der skulle sikre en fredelig tilbagetrækning af de internationale tropper i løbet af 2021.

I takt med tilbagetrækningen kunne Taleiban i august 2021 genvinde magten over Afghanistan efter 20 års krig.

Siden har Taleban afskaffet demokrati og begrænset kvinders rettigheder enormt i landet. Eksempelvis må kvinder og piger ikke gå i skole eller gå ud fra hjemmet uden en mand.

Kilde: Faktalink.dk

Ifølge Natkai var der tre kvinder, der rejste med en mahram hver, som endte med at sidde i flyet. Men inden flyet var lettet, blev de også forvist fra flyet.

BBC skriver, at flere af kvinderne er bange for at tale med medierne.

En ung mand, der fulgte sin søster til lufthavnen, fortalte, at stipendiet havde givet søsteren håb, men at hun kom tilbage med tårer i øjnene.

Universitetet i Dubai har bekræftet, at kvinderne blev stoppet i lufthavnen.

– Dette er et vigtigt og alarmerende skridt, der går ud over det ekstraordinære niveau af grusomhed, som Taliban allerede udøver ved at nægte piger og kvinder uddannelse, siger Heather Barr fra organisationen Human Rights Watch.

Taliban har ikke ønsket at kommentere på sagen til BBC.

Natkai troede hun havde fundet en måde, hvor hun kunne få sine drømme opfyldt. Men nu ser det umuligt ud for hende igen.

– Jeg gik glip af denne mulighed i et land, hvor det er en forbrydelse at være pige. Jeg er meget ked af det, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, eller hvad der vil ske med mig herfra, siger hun til BBC.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også