politi
Arkivfoto. Politibetjenten her på billedet har ikke noget med sagen at gøre.
Samfund

Han var politimand og brugte sin magt til at voldtage adskillige kvinder. Nu er han blevet fyret

19. januar 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Han udsatte kvinderne for social kontrol og fortalte dem, at ingen ville tro på dem, hvis de meldte ham til politiet.

I 21 år var David Carrick ansat som politibetjent ved London Metropolitan Politi. Og i lige så mange år brød han loven ved at krænke og voldtage kvinder.

Han har erkendt sig skyld i 24 voldtægter og 49 lovovertrædelser, som også tæller forsøg på voldtægt, seksuel vold og overfald. Alt sammen i perioden 2000-2021. Det skriver BBC.

David Carrick mødte flere af kvinderne på online datingsider og udsatte dem for social kontrol: Han bestemte, hvad de måtte spise, hvad for noget tøj, de skulle have på, og hvor de sov. Han forbød endda nogle af kvinderne at tale med deres egne børn.

Han sagde også til kvinderne, at ingen ville tro på dem, hvis de meldte ham. Skulle politiet tro på, at deres kollega havde begået overgreb?

Men nogle tog mod til sig og meldte det. Så han kunne være stoppet før nu. Det erkender chefen for Metropolitan Police i London, Mark Rowley.

Da David Carrick avancerede i politiet i 2009, var der allerede fem anklager mod ham. Alligevel fik han tilladelse til at blive våbenbærende betjent. Og det var først i oktober 2021, han blev suspenderet fra politiet, da han blev anholdt. Nu er han blevet fyret.

Politichefen har undskyldt for, at det kom så vidt:

– Denne mand misbrugte kvinder på den mest modbydelige måde. Det er sygeligt. Vi har svigtet kvinder og piger, og vi har svigtet Londons befolkning. Kvinderne, som har lidt under og overlevet denne vold har været utroligt stærke og modige ved at stå frem med deres historie, siger Mark Rowley til BBC.

Sagen om David Carrick kommer frem ikke længe efter, at en anden politimand i oktober 2022 blev idømt livstid for voldtægt og mord. Det drejer sig om Wayne Couzens, der tog livet af den 33-årige Sarah Everard, som var på vej hjem fra en veninde, da hun blev kidnappet og myrdet.

Dengang, i marts 2021, gik tusindvis af kvinder på gaden i protest og samlede sig under hashtagget #textmewhenyougethome. De ville have lov til at gå sikkert hjem uden at skulle frygte for deres liv. Og så stillede de spørgsmålstegn ved den samfundsinstitution, der egentlig skal beskytte dem: Politiet.

Det samme sker nu. Kan kvinder stole på, at deres anklager om overgreb og voldtægt bliver taget alvorligt, hvis de går til politiet? At den politimand, de går til, ikke forbryder sig mod dem?

Metropolitan Police eftersøger nu 1.000 anklager om seksuel vold og vold i hjemmet, som involverer 800 af deres egne politibetjente.

Politichefen Mark Rowley har også fortalt, at samtlige 45.000 betjente nu vil blive tjekket for, om de har begået lovovertrædelser.

Læs også