girls night in
Samfund

Britiske kvinder frygter at blive stukket med kanyler, når de går i byen. I aften bliver de hjemme

27. oktober 2021
af Line Beierholm Skydsgaard
Foto: Mary Turner/New York Times/Ritzau Scanpix
Flere britiske kvinder fortæller, at de er blevet stukket med kanyler med stoffer på barer og natklubber. Nu forlanger de, at bylivet bliver tryggere for kvinder.

En tætpakket bar. Et stik. Og så hukommelsestab.

En uhyggelig tendens bliver efterforsket af det britiske politi i forskellige byer rundt omkring i landet.

Flere kvinder har anmeldt, at de er blevet stukket med en kanyle i byen, hvorefter de har store huller i hukommelsen.

De fortæller, at de er vågnet op med et rødt mærke og ømhed omkring stikket.

En ny type overgreb

De fleste har nok hørt om overgrebspersoner, der sniger en pille i nogens drink for at bedøve dem.

Fænomenet hedder ”spiking”. I de værste tilfælde ender det med overgreb. I Storbritannien er der ifølge The Guardian over de sidste to måneder rapporteret næsten 200 tilfælde.

Og nu er der meldinger om en ny type overgreb – ”kanyle-spiking”. Forskellige steder i landet har kvinder anmeldt, at de er blevet stukket med en kanyle med et bedøvende middel på en tætpakket bar eller natklub.

Antallet af anmeldte tilfælde er relativt lavt, men alarmerende – i det engelske amt Nottingham Shire alene er der anmeldt 12 tilfælde.

De fleste ofre er unge kvinder, men der er også nogle unge mænd, der har anmeldt at de er blevet stukket.

Britiske kvinder er vrede

Hændelserne med ”kanyle-spiking” kommer i kølvandet på en lang række nyheder om overgreb og vold mod kvinder.

Da Sarah Everard blev kidnappet og dræbt på vej hjem en onsdag aften, startede det bevægelsen #textmewhenyougethome, hvor kvinder delte alle de ting, de gør, for at beskytte sig selv, når de færdes i det offentlige rum.

Siden har historierne hobet sig op, og det samme er vreden og frustrationerne over, at det overhovedet er nødvendigt for kvinderne at tage forholdsregler som at have en hårspray i tasken eller putte et specialdesignet låg på sin drink for at undgå, at nogen putter stoffer i den.

”Kanyle-spiking” er bare en ekstra dråbe i et glas, der for længst er flydt over. Nu forlanger britiske kvinder, at natklubberne tager et større ansvar for kvinders sikkerhed.

Girls night in

Onsdag den 27. oktober bliver kvinder over hele Storbritannien opfordret til at blive hjemme og boykotte barer og natklubber. Opfordringen kommer fra bevægelsen ”Girls night in”, som er en række Instagram-profiler startet i forskellige britiske studiebyer.

Profilerne har på kort tid fået tusindvis af følgere.

På Instagram-profilen @girlsnightinnottingham står der, at boykottet ikke handler om, at kvinder fra nu af burde blive hjemme for at beskytte sig selv:

”Det her er IKKE et budskab om at blive hjemme. Det her er et budskab til vores studerende om at protestere imod klubberne og barerne. De svarer ikke på vores klager, så vi er nødt til at tvinge dem.”

Center for Seksuelle Overgreb er ikke bekendt med tilfælde af ”kanyle-spiking” herhjemme i Danmark.

Læs også