https://imgix.femina.dk/media/0c8dc8f1df3242bd9e6034131eedf665.jpg
Familieliv

Alle sammenligner deres baby

16. september 2010
af Gitte Roe Eriksen
Illustration: Kirsten Gjerding
Hvert barn udvikler sig i eget tempo. Det ved de fleste. Alligevel sammenligner vi babys udvikling med andre børns – heldigvis, for det kan være en stor hjælp.

Det er naturligt at sammenligne og måle sig selv og sin baby i forhold til andre, mener sociolog og forfatter Emilia van Hauen. Sammen med psykoterapeut Winnie Haarløv har hun skrevet bogen "Myten om den perfekte mor".
- Det er en del af socialiseringsprocessen, hvor mennesker indgår i fællesskaber. Mænd gør det ved at sammenligne, hvem der er stærkest og klogest. De er gode til at bygge hierarkier op, mens kvinderne sammenligner på udseende og evnen til at skabe kærlighed, siger Emilia van Hauen.

Ekstra opmærksom på baby
Og der er gevinster ved at sammenligne. Det er i hvert fald den erfaring Henriette Hansen, mor til Alma på ni måneder, har. Alma var den sidste af børnene i mødregruppen, der fik tænder:
- De andre mødre fortalte om, hvordan deres babyer var blevet pylrede og ikke sov så godt om natten, så på den måde kunne jeg forberede mig på, når Alma fik tænder. Så på den måde har jeg brugt sammenligningen til at være ekstra opmærksom over for min egen datter, fortæller Henriette Hansen.

Bange for konkurrence
Bodil Marie Gjøl, der er sundhedsplejerske på Østerbro, og som har skrevet speciale om mødregrupper, har mødt mødre, der er usikre på, om de vil deltage i mødregrupper.
- De har ikke lyst, fordi de frygter, det bliver en konkurrence om både, hvem der har det fineste hjem, har mest overskud og hvis baby, der er længst fremme i udviklingen. Og her er det, at sammenligningen fejler - når den skaber bekymring hos mødre, og når børn går hen og bliver små prestigeprojekter, forklarer Bodil Marie Gjøl.

Fortroligt babyforum
- Man skal huske at fokusere på, hvad ens barn kan. Ikke kun mangler, som vi er rigtig gode til at fokusere på, siger Emilia Van Hausen. Hun bakkes op af Bodil Marie Gjøl:
- Hvis et barn døjer med forstoppelse eller slet ikke vil løfte hovedet op fra gulvet, når det ligger på maven, har de andre i gruppen måske nogle erfaringer og gode råd, som du kan trække på. På den måde får du en "aha-oplevelse". Og det er her, sammenligningen bliver god. Så det gælder om at turde åbne sig som forælder, siger Bodil Marie Gjøl. Hun foreslår, at mødrene indfører tavshedspligt over for hinanden.
- Du skal kunne gå derfra og være sikker på, at ingen bagefter går hjem og diskuterer dit problem med andre udenforstående, siger Bodil Marie Gjøl.

Læs også:
Din babys udvikling 0-2 år
Mødregrupper
Respekt for ammehjernen
Nybagt mor

Læs også