Mor og barn
Gravid

Slip din angst for at føde

17. juni 2016
Af Mette Koors. Redigeret af Anne Romanelli
Er du en af de mange gravide, der for alvor frygter at føde? Så se her, hvordan du tackler angsten og smerterne.

Mange kvinder er bange for at føde, og det er ikke underligt. Det er nok de færreste, der ligefrem ser frem til de smerter, der er forbundet med den ellers glædelige begivenhed, det er at sætte et barn i verden.

Men hvordan kan man arbejde med sin fødselsangst, så den ikke helt tager over?

Det har jordemor Pia Hern nogle gode bud på. Hun har specialiseret sig i netop fødselsangst og vil gerne vende det skræmmebillede, mange kvinder har af fødslen.

Du er i stand til at føde!

En af de vigtigste ting, du kan gøre for at bekæmpe din fødselsangst, er at tro på dig selv og din krops formåen, forklarer hun:

- Vi er skabt til at føde, og kvinder skal have tilliden tilbage til, at de kan! At deres kroppe kan! Hvis en kvinde er rædselsslagen for at føde, så er der stor risiko for, at fødslen bliver rædselsfuld. Stress gør det næsten umuligt for kroppen at skabe veer, og uden dem går fødslen i stå. Stress stopper nemlig oxytocin, hormonet der laver veer, fuldstændigt lige som hos alle andre pattedyr i naturen. Naturen fungerer på den måde, at bliver et fødende dyr udsat for stress og har brug for at flygte, så skal veerne stoppe, så det kan flygte, og derfor dur det ikke med stress på fødegangen, siger hun.

Rangér din frygt for at føde

Det lyder måske lidt FOR nemt - at man bare skal tro på sig selv og lægge frygten til side. For hvordan gør man lige det?

Pia Hern foreslår i den forbindelse, at man først og fremmest prøver at 'rangere' sin fødselsangst, så man ved, hvor stor den egentlig er.

- Det er rigtig vigtigt at finde ud af, hvor bange du er. Det er helt normalt at have en vis spænding omkring noget, du aldrig har prøvet før. At vurdere din frygt på en skala fra 1-10 er en god indikator for, om du har brug for hjælp til at bearbejde din frygt, og om den kan være en potentiel benspænder under fødslen. Hvis din angst ligger på mere end 5, så skal du søge hjælp, råder hun.

Præcisér din fødselsangst

Find også ud af, hvad du helt præcist er bange for. Jo mere specifik du er, jo nemmere bliver det nemlig at gøre noget ved det, forklarer jordemoderen.

- Mange kan være bange for smerten, men de største skrækfaktorer er, at man ikke får den hjælp, man har brug for, at man ikke svinger med den jordemoder, man får, og at man mister kontrollen og ikke kan præstere den rigtige fødsel. Mange har så store forventninger, at det kan være svært at leve op til dem. Det kan dog også handle om nålefobi eller hospitaltsfobi, mens andre frygter, at der sker noget med barnet undervejs, fortæller hun.

Snak med din jordemor om din fødselsangst

Pia Hern opfordrer under alle omstændigheder gravide til at tale med deres jordemor om deres følelser omkring den forestående fødsel - ikke mindst hvis der er frygt forbundet med den.

- Det er vigtigt at tale om din frygt. Jo mere du gemmer på den, jo mere fylder den. Fortæl om den til din jordemoder, og snak den grundigt igennem. I kan sammen finde ud af, hvilken hjælp du kan få, siger hun.

Opsøg de gode fødselshistorier

En anden god idé er at opsøge gode fødselsfortællinger for at skabe en positiv stemning omkring fødslen og troen på, at det vil gå godt.

- Der er mange flere gode fødsler end dårlige. Så dyrk de gode historier, og lyt til kvinder, der har haft en god oplevelse. Det er det, du kan! Hav tillid til det. Jeg arbejder meget med, at kvinder får tilliden tilbage og tænker 'Yes, jeg kan!', så de får selvtilliden tilbage. Lad være med at læse de dårlige fødselshistorier. Stop kvinden, der går i gang med en dårlig historie om en fødsel, råder jordemoderen.

Invitér evt. en ekstra person med til fødslen

Det kan også være en god idé for nogle at invitere en ekstra person med til fødslen, som har været igennem det samme - f.eks. en veninde eller en søster, som selv har født før, siger Pia Hern.

Hun understreger desuden, at det er vigtigt, at din partner kender til din frygt og er med på, hvad du har brug for, og hvilke strategier og metoder du vil bruge under fødslen. Så sørg for at få en god samtale om dette inden fødslen.

Fødselsforberedelse hjælper mange

I det hele taget hjælper det på manges frygt, hvis man er så forberedt på fødslen som muligt, forklarer Pia Hern. Så derfor kan det bl.a. være godt at deltage i de tilbud om fødselsforberedelse, som der er i din kommune.

- Få en grundig viden om, hvad en fødsel indebærer, og hvad du selv kan gøre for at få en god oplevelse. Tænk over, hvad der vil gøre dig tryg, og hvad der vil hjælpe dig. Husk at få det mentale aspekt med. Det nytter ikke noget, at du er god til at trække vejret, hvis dine tanker spænder ben. Hvis du gerne vil smertelindres, så tænk over hvordan? Du kan også skrive et brev til den jordemoder, du kommer til at føde med, hvor du fortæller, hvad du gerne vil, foreslår hun.

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Du kan også få god fødselsforberedelse med den populære bog 'Fantastisk Fødsel' , der bl.a. indeholder konkrete fødselsteknikker, fakta om fødslen, personlige fødselsfortællinger fra kendte og ukendte kvinder, gode råd om tiden efter fødslen samt tips til træning, kost og selvforkælelse. Og så finder du i bogen også QR-koder til voiceguides, så du nemt selv kan forberede dig på din fødsel.

Læs også