https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/gravid/foedsel/613x300evafoedtemedhypn.jpg
Gravid

Min fødsel: Hypnose tog Evas angst for at føde

6. oktober 2010
af Louise Søgaard. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Gregers Overvad
Evas første fødsel satte sig som et alvorligt traume i hende, og hun turde ikke føde igen. Men ved hjælp af terapi og hypnose overvandt hun sin angst.

Fødselshypnose

Du kan læse mere om fødselshypnose og Benthe Dandanell på hendes hjemmeside her

- Som at blive sprættet op og kørt over på en gang!

Sådan beskriver Eva Pedersen fra Søborg sin søns fødsel for tre år siden. Han måtte tages med sugekop, da Eva ikke havde flere kræfter til at føde, og han sad fast på vej ud.

- Da de hev ham ud, føltes det som et overgreb. Det var så smertefuldt, at jeg fik en form for ud af kroppen oplevelse. Jeg hørte nogen brøle som et vildt dyr og en kvinde skrige 'Nej!'. Først bagefter gik det op for mig, at det var min egen stemme og mine brøl. Jeg var så chokeret af smerten, at jeg ikke kunne forholde mig til min søn, da de lagde ham på min mave. Det undrede mig, at de kunne forvente, at jeg kunne være glad så kort tid efter mit livs værste oplevelse. Jeg blødte fra livmoderen og blev derfor kørt til operation. Det eneste jeg tænkte var: 'Yes! Så kan jeg endelig sove', fortæller 34-årige Eva om sin første fødsel.

Første fødsel var et traume

Før Eva mødte jordmoder og terapeut Benthe Dandanell, kunne hun ikke tale om sønnens fødsel, uden at blive meget ked af det. Længe efter fødslen havde hun det ganske enkelt forfærdeligt. Både på grund af traumet og på grund af det store blodtab, hun havde lidt.

Eva havde drømt om at føde hjemme. Hun forestillede sig det som uproblematisk, for det var der så mange kvinder, der havde gjort før hende. Og skulle det gå galt, så var der ikke langt til hospitalet. Det gjorde det desværre. Intet var, som Eva havde forestillet sig. Hun var udkørt, og fødslen trak ud i mere end 20 timer.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: Jeg var overvældet over, hvor ondt det gjorde

Måtte opgive hjemmefødsel

- Jeg havde været alt for aktiv den dag, veerne begyndte, så jeg var ikke udhvilet, og jeg blev hurtigt udmattet, da veerne for alvor gik i gang. Men jeg havde stadig mod på at føde hjemme. Da jordemoderen kom, gik det langsomt med fremgangen. Vi prøvede alle mulige forskellige stillinger, men min søn trængte ikke rigtig ned, og da jordemoderen løsnede en hinde, for at få sat skub i fødslen, var fostervandet grønt, så jeg måtte af sted til Herlev Hospital i ambulance, fortæller hun.

På fødegangen ville lægerne tage sønnen Louie med kop, fordi han sad fast i fødselskanalen. Det var som at få vendt vrangen ud med vold, og Eva lovede sig selv, at skulle hun have flere børn, ville hun kræve et kejsersnit. Det var også det første, hun fortalte sin jordemoder, da hun atter blev gravid med datteren Liva.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg end ikke ønskede mine værste fjender den forfærdelige oplevelse, som jeg havde været igennem. Jeg var hunderæd for at det samme skulle ske, og jeg troede ikke på, at jeg kunne føde normalt, fortæller Eva.

Havde brug for terapi

Jordemoderen forsikrede Eva om, at hun nok skulle få et kejsersnit, hvis hun ønskede det. Men hun fornemmede, at Evas første fødsel havde været så voldsom, at hun havde brug for en særlig jordemoder med speciale i fødselstraumer. Ikke fordi hun skulle tales fra at få et kejsersnit, men fordi hun havde brug for at få sit traume bearbejdet.

Eva gik tøvende med til at opsøge jordemoder og terapeut Benthe Dandanell, og allerede efter første konsultation havde hun det en smule bedre.

- Det føltes lidt som en kæmpe mavepuster, og jeg var helt smadret bagefter. Men jeg kunne også mærke, at det hjalp. Benthe tog også fat på at få mig til at forholde mig til mine følelser i forbindelse med fødslen. Jeg lærte at mærke efter, hvad jeg selv ønskede, at sige fra og sætte ord på mine forventninger til min næste fødsel. Vi skrev en ønskeliste over, hvad jeg gerne ville have, at jordemoderen skulle gøre eller støtte mig med under fødslen, fortæller Eva.

Hun gik hos Benthe en gang om ugen graviditeten ud. Hele tiden svingede hun mellem at ønske et kejsersnit og ønske at føde normalt. Først sidst i graviditeten, da Eva havde fået tid til sit kejsersnit, bestemte hun sig for alligevel at føde normalt.

LÆS OGSÅ: Bange for at føde? Her er de medicinske muligheder for smertelindring

Hypnose både før og under fødslen

- Det var, som om, kejsersnittet fungerede som en flugtvej, hvis jeg skulle bliver ramt af angst. På min liste til jordemoderen stod der blandt andet, at jeg ville have lov til at bede om et kejsersnit midt i fødslen, hvis det altså var fysisk muligt. At jeg ikke ønskede at få en sugekop igen, og andre alternativer skulle prøves. At jordmoderen skulle tale til mig og guide mig, selv om jeg gik ind i mig selv, og at jeg gerne ville have en hurtigere vurdering af situationen, så fødslen ikke skulle trække i langdrag som den første, fortæller Eva.

Hun og Benthe øvede en form for hypnose, som beroligede Eva i ugerne op til terminen. Eva skulle forestille sig et rart sted. Hun skulle forestille sig lydene og duftene det sted og lægge mærke til, hvor tryg hun følte sig. Der kunne hun søge hen under veerne. Desuden lærte Eva en række åndedrætsteknikker, som hun kunne bruge, hvis hun var ved at gå i panik.

- Hypnosen omformulerer den angst, som sidder i kvinden til en positiv forventning om at føde. Og hypnose kan hjælpe kvinden til at tro på, at hun selv kan føde, og at hendes mand kan hjælpe hende. Det er vigtigt at tro på, at det kan lykkes, og det er vigtigt at have en positiv tilgang til fødslen, så smerterne er nogle, man kan arbejde med, og ikke nogen, man skal flygte fra. Åndedrættet er også vigtigt, for når man trækker vejret helt ned i maven, kan man ikke flygte fra at være til stede i sin egen krop, forklarer jordemoder og terapeut Benthe Dandanell, som har mere end 15 års erfaring med gravide og fødende.

Benthe var ikke til stede, da Eva fødte sin datter Liva for tre uger siden, men Evas mand Mads hjalp Eva med at komme i hypnose, da hun havde brug for det. Og fødslen gik lige efter bogen. Efter bare 3 timer kom lillesøster Liva velskabt til verden, og fødslen forløb uden komplikationer.

LÆS OGSÅ: Guide til den gode fødselshjælper

Anden fødsel gik som en leg

Eva smiler stort, når hun taler om sin datters fødsel.

- Det var en rigtig god oplevelse. Jeg følte mig sej, og jeg var stolt af os begge to. Mads havde hjulpet mig med at huske på mit åndedræt, så mine tanker ikke styrtede af sted. Hans stemme hjalp mig hen til det trygge sted, som Benthe havde hypnotiseret mig til at finde. Jeg er meget tilfreds og stolt over at have født Liva selv, fortæller Eva.

Hun anbefaler alle kvinder, der har oplevet en traumatisk fødsel til at søge hjælp og få gjort noget ved det, så de genvinder troen på en god fødsel. Det er også vigtigt at sørge for at få en masse hvile i dagene op til terminen, råder Eva. På den måde er kroppen udhvilet og klar til den fysiske udmattelse, som en fødsel er.

Læs også