https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/foedsel/2014/december/maja612.jpg
Gravid

Opdagede først sin graviditet under fødslen

16. december 2014
af Nina Sommer. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Gregers Overvad
20-årige Maja troede, at hun havde blindtarmsbetændelse. Men da smerterne blev for kraftige, gik hun til vagtlægen, og hans svar vendte hendes liv på hovedet. Hun var nemlig i gang med at føde.

I venteværelset hos vagtlægen følger Maja en højgravid kvinde med øjnene. Maven er stor og rund, og hun gætter sig frem til, at hun må være tæt på termin.

- Puha, det må være tungt, tænker hun, mens hun selv holder sig på sin egen mave.

Læs også: 13 tidlige tegn på graviditet

I flere dage har hun haft mavekramper, og da hendes navn endelig bliver råbt op, håber hun, at lægen kan hjælpe hende af med de smerter, der er blevet ved med at tage til.

Du er i fødsel!

Maja lægger sig på briksen. Lægens hånd trykker på maven. Han lytter i sit stetoskop, og få sekunder efter er dommen klar.

- Du er i fødsel, Maja.

Mærkede intet til graviditet

Som en almindelig 20-årig pige brugte Maja tiden på skole, byture og træning. Hun havde otte måneder forinden slået op med kæresten og levede en lykkelig singletilværelse.

Læs også: Disse gener kan du opleve i din graviditet

- De første par måneder mærkede jeg ingenting, og jeg levede jo bare, som jeg plejede. Det er jo det, der er så vildt at tænke på, fortæller den nu 22-årige Maja Rathkjen til Ude og Hjemme.

Efter nogle måneder begyndte hun dog at døje med rygsmerter.

- Jeg gik til en fysioterapeut, der gav mig nogle øvelser til ryggen, og efter at jeg havde brugt dem i et stykke tid, så gik smerterne væk, siger Maja, der dog ikke slap for kommentarer omkring sin vægt.

Jokede med graviditet

En dag spurgte en veninde forsigtigt, om hun ikke havde taget lidt på.

Læs også: Gravid? Sådan skal din vægt være

- Jeg synes godt selv, at jeg kunne mærke, at jeg var blevet en smule større, men det var ikke meget. Hun jokede med, at jeg måske var gravid. Men jeg meldte grinende tilbage, at det var syv måneder siden, at jeg havde været sammen med min ekskæreste, så det var ikke rigtig en mulighed. Til gengæld så begyndte jeg bare at træne lidt mere, fortæller Maja.

Troede graviditet var blindtarmsbetændelse

Men da Maja vågnede den 19. april 2013, havde hun ondt i maven. Hun var for syg til at tage i skole, og som dagen gik, så tog mavekramperne til.

Læs også: Slip af med ondt i kroppen - 10 øvelser for gravide

- Jeg tænkte, at jeg måske havde blindtarmsbetændelse eller et almindeligt maveonde, forklarer Maja, der dagen efter havde så ondt, at hun til sidst kun kunne ligge ned.

Fødsel kom som et chok

Sammen med sin mor tog hun ind til vagtlægen, og da hun lå på briksen, fik hun den chokerende besked.

Læs også: Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel

- Da han sagde, at han var ret sikker på, at jeg var i fødsel, grinede jeg og sagde: 'Ja, ja - hvad fejler jeg rigtigt?'. Men jeg kunne se på ham, at han var seriøs - især da han tog telefonen og ringede til
fødeafdelingen.

Surrealistisk at være gravid

Med meldingen om, at Majas mor skulle være mormor, blev den kun 20-årige pige kørt til Holstebro Sygehus. Hun kom hurtigt ind til undersøgelse, og da jordemoderen satte en scanner på maven, så kunne hun høre sit barns hjertelyd.

Læs også: 10 råd til at klare veerne

- Det var surrealistisk, men det var nok først der, at det gik op i mig, at der var et barn derinde. Jeg kan huske, at jeg synes, at det var lidt klamt, for jeg havde jo slet ikke vænnet mig til tanken.

Fødsel tog under en time

Det viste sig, at Maja allerede var seks centimeter åben, og på under en time havde hun født. 3.590 gram og 52 centimeter var den dreng, hvis eksistens hun kun havde kendt i ganske få timer.

Jordemoderen tørrede den lille dreng og lagde ham op i favnen til Maja, der for første gang så sin lille søn i øjnene.

Læs også: Medicinsk smertelindring

- Det var en meget mærkelig følelse at ligge med ham. Jeg fik jo først at vide, at det var en dreng, da han var kommet ud. Det var svært for mig at forstå, at den lille dreng havde været inde i min mave, uden at jeg havde vidst det.

Regelmæssig menstruation under graviditet

Maja havde igennem hele sin graviditet regelmæssigt menstruation. Sandsynligvis fordi hun har en todelt livmoder, der ligger langt tilbage. Hun var forskånet for kvalme, og hun tog kun ganske få kilo på.

Men til trods for, at moderollen i den grad kom bag på Maja, gik der ikke lang tid, før hun blev overvældet af kærlighed til sin lille søn.

Læs også: Alternativ smertelindring

- I starten følte jeg lidt, at jeg havde lånt en baby. Jeg anede jo overhovedet ikke, hvad jeg skulle gøre med ham. Så jeg flyttede hjem til mine forældre, der hjalp mig med nogle af de praktiske ting, og så kom det lige så stille ind under huden på mig.

Venner troede ikke på graviditet

Den uventede fødsel kom ikke kun bag på Maja. Også omgivelserne havde svært ved at forstå, at den unge kvinde kunne gå ni måneder uden at ane, at hun var gravid.

Læs også: Gravid uge for uge - følg din graviditet fra celle til barn

- Der var jo ikke rigtig nogen, der vidste det, og jeg ville gerne lige vænne mig til det, før jeg sagde det til andre. Men efter et stykke tid så skrev jeg en besked ud til nogle stykker om, at jeg havde fået en lille dreng. Jeg kan huske, at der ikke gik mere end et par sekunder, før min veninde ringede mig op. Hun blev ved med at sige, at det var en dårlig joke. Så det var faktisk først, da jeg sendte hende et billede, at hun troede på mig, griner Maja, mens den 17 måneder gamle Lasse sidder smilende ved siden af og gnasker i en banan.

Vil gerne være gravid igen

I dag kan Maja slet ikke forstille sig et liv uden sin lille guldklump, og selv om det krævede nogen tid at vænne sig til et liv med manglende nattesøvn og babygråd, har oplevelsen ikke afskrækket hende. Tværtimod.

- Jeg skal helt klart have flere børn. Jeg har altid sagt, at jeg gerne vil have børn,
inden at jeg fylder 25 år. Det må man sige, at jeg har nået, slutter Maja.

Her kan du læse flere fødselsfortællinger

Læs også