https://imgix.femina.dk/media/5d1fc3b33805431a946ea0d549e8a06c.jpg
Gravid

5 råd til at trøste jeres barn

4. juni 2010
af Signe Eriksen Tonsberg
Foto: Vanna Envall
Hvad enten baby har kolik eller ej, er der fem gyldne råd til, hvordan du trøster jeres lille barn

1. Bevar roen. Det vigtigste er faktisk, at du selv bevarer roen, når jeres barn er ked af det og uroligt. Børn spejler de voksne, og hvis du selv kører op, så bliver barnet endnu mere uroligt. Så gør alt, hvad der skal til for at bevare roen: Tæl til 37, gå udenfor og råb og stamp, træk vejret dybt - og lad være med at have dårlig samvittighed over den cigaret, du bliver nødt til at ryge, hvis du har brug for det.

2. Hav barnet hos dig. Det er vigtigt for barnet, at du er der - også når det bare græder og græder og ikke kan trøstes. Gå med barnet på armen. Få eventuelt din sundhedsplejerske til at vise dig nogle gode bæreteknikker.

3. Tal beroligende til barnet. Sig for eksempel: "Jeg er hos dig. Jeg kan ikke trøste dig fuldstændig, men jeg bærer dig igennem det her". Det kan også give dig selv ro og støtte dig i, at du gør det bedste, du kan. For babygråd kan få de fleste til at føle sig desperate og utilstrækkelige.

4. Bed om aflastning. Hvis I er to voksne, så bed den anden om hjælp, før det brænder sammen. Det er vigtigt, at du kan rumme, at der kommer et tidspunkt, hvor du ikke selv kan mere. I den situation er det meget bedre for barnet at være hos en anden rolig voksen, mens du samler kræfter.

5. Hjælp barnet med at falde til ro. Børn bliver meget trætte af at græde. Hjælp derfor barnet med at falde til ro og sove ved at skabe ro om barnet. Baby kan have svært ved at falde til ro, hvis der er for mange indtryk og måske større søskende i rummet. Gå for eksempel ind i et roligt værelse eller gå en tur med barnevognen, hvis det kan lade sig gøre.

Læs også