Den store julefrokost

julefrokost femina

En julefrokost skal ikke være alt for alternativ, men de gode klassikere må bestemt gerne have et nyt islæt – kald det klassikere og nyklassikere, om du vil. Alt er hjemmelavet, men til gengæld kan det meste klargøres i forvejen.Lav hele din julefrokost, og bed dine gæster om at tage løst tøj på, eller spring et par af retterne over, og du vil stadig være en (jule)stjerne

Mandag d. 31. oktober 2011 - af Louisa Lorang Foto: Anders Schønnemann

 

PEBERRODSSILD MED ÆBLE til din julefrokost
200 g cremefraiche 38 %
2 spsk. dijonsennep
revet peberrod, efter smag
salt
1 æble i småbitte terninger
250 g marinerede sild
ENDVIDERE:
dild
rødløg i tynde skiver
høvlet peberrod
æble til pynt
rugbrød
Rør cremefraichen med sennep, peberrod, salt og æble. Dressingen må gerne være godt stærk.
Skær silden i pæne stykker, og vend den i dressingen. Lad den gerne trække i 1 time i køleskab.
Anret silden med dild, rødløg, peberrod og æblebåde, og servér med rugbrød til din julefrokost.
 

VINTERSILD til din julefrokost
½ l sukker
½ l eddike
3 laurbærblade
2 gulerødder i skiver
2 bananskalotteløg i tynde skiver
1 porre i skiver
400 g marinerede sild (drænet vægt)
ENDVIDERE:
rugbrød
fedt
Kom sukker, eddike, gulerødder, løg, porre og laurbærblade i en gryde, og lad det koge i 5-10 minutter, til sukkeret er helt smeltet. Tag gryden af varmen, og lad lagen køle helt af.
Skær sildene i pæne stykker, og læg dem i et skoldet glas. Hæld den afkølede lage over; luk låget tæt, og lad silden trække i mindst ét døgn. Opbevar silden i køleskab i op til 4 dage. Servér silden på rugbrød og fedt med nogle af de syltede grøntsager til din julefrokost.

 

SUKKERSALTET LAKS MED GRANATÆBLE-VINAIGRETTE til din julefrokost
500 g fersk laks, uden ben
1½ spsk. sukker
2½ spsk. salt
1 spsk. fintrevet økocitronskal
ENDVIDERE:
1 granatæble
2 spsk. æbleeddike
2-3 spsk. koldpresset rapsolie
2 spsk. finthakkede skalotteløg
salt
TILBEHØR:
ristet brød, evt. surbrød
smør
lidt krydderurtesalat
Læg laksen på skindsiden i et lille fad. Dup den tør med køkkenrulle. Bland sukker, salt og citronskal, og fordel det på fisken. Dæk fadet med film, og sæt laksen i køleskabet i 2 døgn.
Pak laksen ud, børst eventuelt overskydende sukker og salt af laksen, og skær den i super tynde skiver til servering.
Del granatæblet i kvarter, og "vrik" kernerne ud af det over en skål, så saften ikke går til spilde. Rør eddike, olie og skalotteløg i granatæbledressingen, og smag til med salt.
Servér laksen med granatæble-vinaigrette, ristet brød, smør og evt. lidt krydderurter til din julefrokost.
 

SMÅ MEDISTERPØLSER MED TIMIANSENNEP til din julefrokost
(ca. 8 stk.)
400 g hakket svinekød
2 tsk. salt
1 lille løg, revet
1 spsk. tørret timian
½ tsk. allehånde
1 dl hvedemel
2½ dl kold mælk (eller vand)
1 æg
1-2 meter svinetarm, vasket (bestilles hos slagteren)
ENDVIDERE:
1 dl dijonsennep
2 spsk. flydende honning
1 spsk. hakket timian
TILBEHØR:
rødbeder
Rør kødet med salt, løg, timian, allehånde, mel, mælk og æg. Farsen skal være lidt tyndere end frikadellefars. Kom farsen i en sprøjtepose med en stor tylle for enden, og træk tarmen på tyllen - eller kom den i en kødhakker med pølsehorn, og træk tarmen på pølsehornet.
Pres farsen i tarmen. Den skal ikke være for fyldt - tænk på rå grillmedister fra slagteren - drej tarmen rundt, hver gang du har den pølselængde, du ønsker. Fortsæt, til der ikke er mere fars. Luk enderne, og prik forsigtigt pølserne med en nål. Kog dem forsigtigt i vand lige under kogepunktet i ca. 10 minutter. Tag dem op, og tør dem i køkkenrulle. Gem dem i op til et døgn i køleskab, eller smid dem direkte på en varm pande med lidt olie. Steg dem ved medium varme, til de er lækre og sprøde.
Rør sennep, honning og hakket timian sammen, og servér de varme pølser med sennep og rødbeder til din julefrokost.
 

GLASERET SKINKE til din julefrokost
2 l vand
3 dl hvidvin
2 laurbærblade
1 spsk. peberkorn
1 gulerod i grove stykker
1 løg i både
1 pastinak i grove stykker
1 røget skinke, ca. 1 kg
ENDVIDERE:
1 dl brun farin
3 spsk. dijonsennep
1 dl rasp
TILBEHØR:
500 g grønne bønner
salt
en smule rapsolie
2 spsk. finthakkede skalotteløg
Bring vand, vin, laurbærblade, peberkorn, gulerod, løg, pastinak og skinke i kog i en stor gryde, og lad det koge i ca. 45 minutter under låg. Sluk for gryden; lad skinken stå i kogevandet i yderligere 45 minutter. Tag den op, og dup den tør med køkkenrulle.
Rør farin og sennep sammen, og smør det på skinken. Drys med rasp, og glasér skinken i ovnen ved 210° i ca. 20 minutter (afhængigt af ovn), til sukkeret er karamelliseret og raspen gylden. Lad den hvile i mindst 15 minutter, og skær den i skiver. Blanchér bønnerne, vend dem med salt, olie og løg, og servér dem til skinken til din julefrokost.
 


 

RØDKÅLSSALAT MED KUMQUATTER til din julefrokost
1 spsk. revet ingefær
2 spsk. flydende honning
1 dl appelsinjuice
8-10 kumquatter
ENDVIDERE:
300 g rødkål
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
3 spsk. æbleeddike
1 spsk. olivenolie
100 g valnødder
Kom ingefær, honning og juice i en kasserolle, og lad det simre i ca. 2 minutter. Skær kumquatterne i skiver, og kom dem i juicen. Lad dem simre i 5-6 minutter, til de er let karamelliserede. Lad dem køle helt af.
Skær kålen fint, og kom den i et dørslag. Drys med salt og sukker; vend kålen rundt, og lad den trække i 15 minutter. Klem kålen med fingrene, så den bliver lidt blødere i teksturen. Rør eddike og olie sammen, vend kålen med dressingen, og smag til med salt. Anret kålen med kumquatter og valnødder til din julefrokost.

 

SMÅ MAZARINER MED KIRSEBÆR til din julefrokost
(16 mini- eller 8 små)
125 g sukker
125 g blødt smør (+ smør til formen)
125 g marcipan
2 æg
50 g mel
8-16 syltede kirsebær
Pisk smør og sukker luftigt. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet, og pisk den sammen med smør og sukker. Tilsæt æggene ét ad gangen under fortsat piskning. Tilsæt melet, og fyld massen i smurte mini-muffinforme. Kom et kirsebær i hver kage, og bag kagerne ved ca. 175° i 15-25 minutter, afhængigt af størrelsen. Tag kagerne ud af ovnen, og lad dem køle en smule af. Tag dem ud af formen, og lad dem køle helt af på en rist.
Servér mazarinerne kolde eller ved stuetemperatur når du holder din julefrokost.

LÆS OGSÅ: Inspiration til julefrokost

GØR DET NEMT FOR DIG SELV AT HOLDE JULEFROKOST
Lav vintersilden i god tid før din julefrokost.
Lav peberrodssilden dagen i forvejen.
Sukkersalt din laks i 2 døgn inden brug.
Kog din skinke dagen i forvejen - glasér den, inden gæsterne kommer, så den er lun.
Lav pølserne dagen i forvejen - kog dem, og rist dem lige inden servering.
Rør senneppen dagen i forvejen.
Sylt kumquatterne dagen i forvejen.
Lav mazarindejen dagen i forvejen, og opbevar den i køleskabet indtil din julefrokost.

 

Prøv også: Lav din egen julesnaps>>