https://imgix.femina.dk/media/article/aartiet-prim.jpg
Se, lyt & oplev

Clickbait og Kählervaser: 25 ting, vi vil huske 2010’erne for

20. december 2019
af Ditte Skrumsager og Kathrine Graa
Foto: NRK/Presse, Panthermedia, Old Ideas, LCC m.fl.
2010'erne er ved at gå på hæld - og hvilket årti, vi har haft! Her får du vores subjektive - og absolut helt useriøse - liste over ting, vi vil huske 10'erne for. Godt nytår fra alle os her på femina!

1. Du gætter ALDRIG, hvad vi nu vil skrive...

I 10'erne blev overskrifterne vildere og vildere i kampen om at tiltrække læsernes opmærksomhed. Begrebet blev hurtigt døbt "clickbait" og kom til at definere både store og små mediers overskrifter på de sociale medier. Og ja, du har helt ret - denne artikels overskrift er selvfølgelig også clickbait!

2. Det år, vi alle ville være Noora

Drittkull, ass. I sensommeren 2016 fik hele Danmark øjnene op for den norske TV-serie SKAM, og vi blev alle sammen fnisende teenagere igen. Noora blev et stilikon, og Kosegruppa DK blev vores yndlingsgruppe på Facebook. Alt er love - og Isak og Even 4-ever!

https://imgix.femina.dk/skam.jpg

Foto: NRK/Presse

3. "The Lob"

10’erne blev også årtiet, hvor den lange page overtog verdensherredømmet. Vi følte os som helt nye mennesker, da vi klippede fem centimeter af vores lige-over-skulder-længde, og pludselig var vi alle underspillede cool - om vi var Noora, en Hollywoodkendis eller mor til tre: Frisuren holdt bare!

January Jones fra "Mad Men" med den berømte "The lob"

LÆS OGSÅ: Inspiration til pagehår: 19 kendte kvinder med page

4. Kähler-gate

I en tid hvor vi gerne ville være helt unikke, var det meget vigtigt for os alle sammen at få fingrene i Kählers bronzefarvede jubilæumsvase. 2014 blev året, hvor 16.000 købesyge kunder fik Imercos hjemmeside til at bryde sammen, og hysteriet ville ingen ende tage i kampen om at få én af de ombejlede Omaggio-vaser. Den blev solgt til ågerpris på det sorte marked - og nu står den bagerst i skabet hos de fleste.

5. Gangnam style

Koreaneren PSY kom ind fra siden med sit skøre popnummer, som ingen kunne forstå, men vores nevøer og niecer på fem år og vi selv skrålede med og lavede dansen, der lignede noget med at være en cowboy. I 2012 kunne det tilsyneladende ikke blive højt, vildt - eller skørt nok.

6. "The Dress"

Kontroversen om kjolens farve splittede næsten venskaber ad. Var den blå og sort eller var den hvid og guld? Forskere i menneskets farveopfattelse havde en fest over de millioner af mennesker, der delte deres opfattelse. Til sidst blev det dog afsløret, at originalen var blå og sort.

7. “Undskyld, er du (også) influencer?”

De første blogs kom allerede i 00'erne og var en slags dagbog på nettet. Men i 2010 blev Instagram lanceret og Youtube tog fart, og pludselig blev alt fra studerende til husmødre til influencere, der berettede om alt fra deres middagsmad til underlivsproblemer.

LÆS OGSÅ: Er dit liv Instaegnet?

8. Er du med på Netflix and chill?

Streamingtjenester som Netflix og HBO tog fart i 2012, og nu er der faktisk ikke ret mange af os, der ikke kan tale med om "Game of Thrones", "A Handmaid's Tale" ved frokostbordet på arbejdet. Og ja, i folkemunde hedder det nu "Netflix and chill”, hvis man gerne vil mødes og knalde under påskud af at se film...

LÆS OGSÅ: Disse 20 serier har vi grædt, grint og gyst til i 2019

9. Avocadomadder

Hvor mange mennesker havde spist en ren avocadomad, før vi gik ind i 2010’erne? Avocadoen blev pludselig udråbt til årtiets mest populære frugt - og der var ikke det menneske med respekt for sig selv, der ikke fotodokumenterede spisningen af den - helst på en Royal Copenhagen-tallerken.

https://imgix.femina.dk/avocadomad.jpg

Avokado og en greenie. SÅ skal der tages billede. Foto: Panthermedia

10. Tinder

Forestil dig en buffet af potentielle romantiske partnere, og det eneste, du skal gøre, er at sige ja-tak eller nej-tak. Datingappen Tinder, der kom frem i 2012, blev i 10’erne nærmest en hobby, hvor vi kunne sidde og dømme potentielle partnere ud fra en håndfuld billeder, swipe løs og samle på matches. I starten var det pinligt for kærestepar at have mødt hinanden på Tinder, men nu er det vist nærmere reglen end undtagelsen, at det er sådan, man finder en kæreste.

LÆS OGSÅ: 3 singlekvinder om deres erfaringer: Sådan foregår det på Tinder

11. Buskede øjenbryn

Kan øjenbryn blive for store? For brede? For buskede?Nej, ville 2010'erne svare! I 10'erne fik vi virkelig øjnene op for brynprodukter som pomader, geléer og penne, og resultatet blev ofte til et par tunge skovsnegle, der hvilede lige over øjnene.

https://imgix.femina.dk/25_ting_vi_vil_huske_2010erne_for.jpg

Øjenbryn - og masser af dem hos Alberta Ferreti, 2010. Foto: Megaagency

LÆS OGSÅ: Makeupartisten råder: 5 ting, du skal passe på med at gøre ved dine øjenbryn

12. Game of Thrones

Serien, der gjorde det sejt at være en nørd. Hvem havde troet, at en tv-serie med drager, bare bryster, incest, sværdkampe og dronninger, der drikker alt for meget rødvin, ville blive den største tv-succes i dens årti? .

13. Bagedysten

For ti år siden var det sejt nok lige at smide en shake-and-bake fra Amo sammen. Nu står vi alle sammen i køkkenet og tempererer chokolade, former tuilles og overhælder glace som Blomsterberg selv. Den Store Bagedyst kom på tv--skærmene i 2012, og hvor kageplast før kun var for de særligt indviede, er flotte snit og rene mesterværker nu standarden hos mange hobbybagere.

14. Sociale medier

Taylor Swift er ikke bleg for at lave "hunden".

15. Selfies

Selv om poseringen med andemund vel nok har eksisteret siden de gode gamle dage på MySpace, fik den en genopblomstring omkring år 2012, da Instagram også blev megapopulær. Det sidste årti har i det hele taget gjort disciplinen at tage en god selfie til en ekstremsport, der udøves af både 19-årige og 71-årige, og der findes utallige guides på nettet til, hvordan man får den allerbedste selfie. Smiiiil!

16. Leonardo fik sin Oscar

Åhh, Leonardo! Gudesmuk og slet, slet ikke anerkendt nok for sit skuespiltalent. Fem Oscar-nomineringer skulle der til, før han endelig vandt en Oscar i 2016 for at kæmpe med en bjørn i The Revenant. Og det var vel at mærke efter præstationer i Romeo + Juliet, Titanic, Catch Me if You Can, Inception, The Great Gatsby og Django Unchained.

17. Twerking

Da Miley Cyrus gik på scenen til VMA-awards i 2013 og rystede med sine baller, var verden chokeret. Dansestilen twerking, der ellers havde været forbeholdt USAs sorte befolkningsgrupper, eksploderede i popularitet - også herhjemme. Nu skulle vi andre forsøge os med at ryste, hoppe, blævre og vrikke med vores stive hofter og numser - med en varierende grad af succes.

18. Nostalgiske trends

Modemæssigt blev 10'erne det årti, hvor vi meget hellere ville ligne nogle fra 80'erne og 90'erne. Pludselig måtte vi grave både choker-halsbånd, bittesmå solbriller, croptops og mom-jeans ud af skabet igen.

Mor-jeans. Lidt mere behagelige end 90'ernes lavtaljede udgave.

LÆS OGSÅ: 9 stykker tøj, du kan huske, hvis du var ung i 90’erne

19. … og godt fodtøj

Det blev pludselig in at gå i behageligt fodtøj. Og hurra for det! Birkenstock og far-sneakers (hvide, chunky og behagelige) har haft et formidabelt årti - og det har dine fødder sikkert også! Vi håber, trenden fortsætter ind i 20'erne.

20. 2016 – året hvor alt gik galt

Året var knap begyndt, da David Bowie efter en hemmeligholdt sygdom døde den 10. januar 2016, og vi nåede knap nok at sørge, før Alan Rickman, også kendt som Severus Snape i Harry Potter, døde. Og som om det ikke var nok, blev det starten på et år, hvor vi mistede et utal af kendte: Prince, George Michael, Leonard Cohen og modedesigneren Sonia Rykiel. Som om dét ikke var nok, vandt Trump også præsidentvalget samme år. Brexit kom på tale. Og gorillaen Harambe blev dræbt. Noget må have været i luften …

https://imgix.femina.dk/oldideaslcc.jpg

Leonard Cohen døde i 2016. Lige nu kan du opleve udstillingen "Leonard Cohen: A Crack in Everything" på Kunstforeningen Gl. Strand og Nikolaj Kunsthal. Foto: Old Ideas, LCC

21. "Jeg vil gerne bede om en veganer/vegetar/flexitar/pescetar-sandwich - og helst også laktosefri"

Klimaet kom på menuen i 2010’erne, og sammen med den øgede bevidsthed kom også den plantebaserede mad. Vi malkede mandler i stedet for køer, lavede bolognese af ærter i stedet for okse, og det blev meget vigtigt at sætte et mærkat på ens personlige valg af mad. Der var mange meninger og mange labels at finde rundt i, og vores bud er, at vi får endnu flere i fremtiden.

https://imgix.femina.dk/veganer.jpg

Foto: Panthermedia

22. Pastelfarvet hår

Candyfloss. Tyggegummi. Lavendel. 2010’erne blev årtiet, hvor der for alvor blev eksperimenteret med hårfarve, og vi fik lov at udleve vores barnedrømme om lilla, blåt eller lyserødt hår. Enkelte af os kunne virkelig rocke de sarte pastelfarver, mens andre med meget lyserød teint endte med nærmest at gå i ét med håret. Nogle valgte at farve hele håret, mens andre nøjedes med at vise deres vilde side gennem dip-dye, hvor kun hårspidserne blev farvet. Slut med blond, brun, sort og rød - nu skulle der colour på tossen!

23. Tatoveringer!

Tatoveringer blev allemandseje, og pludselig havde alle én - og gerne flere. Tatoveringer var ikke mere lig med ballademager, og så tog trenden fart. Hvad tribal-tattoos var for 1990’erne, blev de små, fine tatoveringer af uendelighedstegn, sømandsankre og fugle for 2010’erne.

24. Genindspilninger af film

10’erne blev dovenskabens årti i Hollywood. I stedet for at finde på nye blockbusterhits, var filmskabernes plan såre simpel: Genopliv de gamle succeser. Desværre gik det ikke altid (læs: sjældent) godt. Vi nævner i flæng: Ghostbusters, Cinderella, Mumien, Carrie, Junglebogen, Lara Croft, Skønheden og Udyret, Aladdin og Charlie’s Angels. Nej, så var de gamle film altså bedre.

25. Memes

Ingen ved præcist, hvad memes er, men vi lever og ånder for dem. Det tætteste, vi kommer på en forklaring, er, at det er en grafisk vittighed med billede og tekst lavet af unge. Og at du stensikkert har stiftet bekendtskab med en.

Hollywood-skuespilleren Ryan Gosling lægger ansigt (og krop) til en hel meme-trend, kaldet "Hey Girl".

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også