lina
Samfund

Lina mistede sin søn under fødslen i fredags. “Det føles som at stå i en krigszone,” fortæller jordemoder 

14. juli 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Privat
Fredag 7. juli mistede Lina Aziza sin søn under fødslen på Hvidovre Hospital. En intern mail viser, at afdelingen har ”massiv travlhed”, og at de ”akut” fik lov til at bruge eksterne vikarer efterfølgende. Hvidovre Hospital skriver, at de er ved at gennemgå forløbet for at lære af det, mens Region Hovedstaden har bedt om en redegørelse for forløbet.

Musa døde fredag 7. juli 2023, mens han stadig lå i sin mors mave.

Hans mor, Lina Aziza, havde mærket ham tidligere på morgenen, men da det kommende forældrepar kørte mod Hvidovre Hospital, sagde hun til sin mand, at hun syntes, deres baby var meget stille.

Hun kunne mærke, at der var noget galt.

Det skriver hun i et opslag på Facebook, hvor hun opridser et langt fødselsforløb, der begyndte tirsdag 4. juli, hvor hun blev sat i gang – og som sluttede natten til søndag, hvor hun fødte sin døde søn. I den mellemliggende periode blev hun flere gange sendt frem og tilbage mellem sit hjem og Hvidovre Hospital.

”Intet i denne verden kan bringe vores søn tilbage eller gøre os hele igen, men jeg vil ikke stoppe før der sker retfærdighed. Jeg kan IKKE redde hele verden - men jeg vil forsøge at gøre en forskel ved at fortælle vores historie,” skriver hun.

femina update har talt med Lina Aziza, som har givet os lov til at skrive denne artikel og dele hendes opslag.

Da hverken hospitalet har udarbejdet en analyse af hændelsen, eller Lina Aziza har kunnet nå at eventuelt klage til Styrelsen for Patientklager og modtage en afgørelse, kan femina update ikke skrive noget om, hvorfor Musa døde.

Men hele forløbet møder kritik fra foreningen Forældre og Fødsel og Jordemødre for Ligeløn. Og Jane Dahl, som er jordemoder og tillidsrepræsentant på Hvidovres fødeafdeling, fortæller om en afdeling, der har så travlt, at det føles som en krigszone. Hun kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men kalder det for “en helt forfærdelig situation for forældrene."

Derudover kan femina update nu fortælle, at Hvidovre Hospitals fødeafdeling er begyndt at bruge eksterne vikarer igen efter fredag 7. juli. Den dag, hvor Lina Azizas søn mistede livet.

Det fremgår af en intern mail, som femina update har læst: ”I fredags var det hele så tilspidset, at vi akut fik lov til at bruge eksterne vikarer weekenden over,” skriver afdelingsledelsen. Region Hovedstaden bekræfter, at Hvidovres fødeafdeling har fået lov til at bruge eksterne vikarer.

Afdelingsledelsen skriver også, at de håber at få til lov til at bruge vikarer juli ud – og det har de tilsyneladende fået. femina update er nemlig i besiddelse af en mail fra et vikarbureau, som i en mail sendt ud onsdag 12. juli skriver, at ”Hvidovre fødeafdeling har behov for hjælp resten af juli.”

femina update har også set af en oversigt over udbudte vagter pr. 12. juli. Den dag var flere end 70 vagter på fødeafdelingen udbudt mellem 12.-30. juli. Det betyder altså, at der i den periode mangler jordemødre til at tage mindst 70 vagter.

vagter

I den interne mail fra afdelingsledelsen står der også, at ”vi kører på efterhånden 10. døgn med massiv travlhed og lange lister af afventende HSP’er.” HSP er igangsættelse af fødsel. De skriver også, at situationen er “rigtig vanskelig”.

Det hører med til historien, at sommeren er kendt som højsæson for fødsler, fordi mange føder i løbet af sommeren, samtidig med at jordemødre skal afvikle ferie.

Ulykkelig hændelse

Region Hovedstaden har ikke ønsket at stille op til interview, men sendt en række skriftlige svar til femina update. Her kalder de brugen af vikarer for “en nødløsning, som vi helst ikke vil bruge.”

“Når vi som sidste udvej vælger at suspendere vikarstoppet, så handler det om forskellige ting; herunder, at vi er bekymret for om patientsikkerheden bliver truet, hvis ikke vi gør det,” oplyser de.

Derudover handler det også om at sikre arbejdsforholdene for medarbejdere og sikre, at patienter ikke mødet et alt for stresset personale.

De oplyser, at fødeafdelingen på Hvidovre fik dispensation til at droppe vikarstoppet på grund af generel travlhed og udfordringer med at få dækket ledige vagter.

“Det ulykkelige dødsfald var ikke direkte anledningen, men der er klart, at når en så ulykkelig hændelse sker, så påvirker det alle ansatte, og der bliver en øget opmærksomhed omkring, om afdelingen er rustet til at håndtere opgaverne på afdelingen,” skriver de.

De oplyser desuden, at Hvidovre Hospital indtil videre har fået lov til at bruge vikarer frem til udgangen af juli.

De skriver også, at de har den dybeste medfølelse med de forældre, som mistede deres søn, og at regionen har bedt om at få lavet en grundig redegørelse for hele forløbet.

Hvidovre Hospital har heller ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de har “den dybeste medfølelse med de forældre, som i fredags mistede deres søn.

“Det gør et stort indtryk på os. Vi er i gang med at gennemgå hele forløbet for at lære af det, og vi er i dialog med forældrene og hjælper dem alt det, vi kan.”

De ønsker ikke at udtale sig om forløbet derudover.

Patientsikkerheden

At Hvidovre Hospitals fødeafdeling nu får lov til at bruge eksterne vikarer igen er bemærkelsesværdigt.

Region Hovedstaden brugte især mange eksterne vikarer på flere fødeafdelinger fra sommeren 2021 frem til januar 2023, hvor regionen indførte et vikarstop.

I den mellemliggende periode nægtede mange jordemødre at tage fastansættelser på blandt andet Hvidovre Hospital i protest mod løn- og arbejdsvilkår. Det efterlod mange ledige vagter, som blev besat af vikarer, der modtog en langt højere løn end de fastansatte.

Men ved årsskiftet skulle det være slut med de eksterne vikarer, og regionrådsformand Lars Gaardhøj fortalte i efteråret 2022 til femina update, at han håbede, det ville få jordemødrene til at tage fastansættelser.

Adspurgt om, hvad det betød for patientsikkerheden, svarede han, at ”patientsikkerheden skal altid være i orden.”

Adspurgt, om han ville love, det er sikkert at føde, svarede han: ”Det vil jeg gerne stå på mål for.”

Jane Dahl, der er jordemoder og tillidsrepræsentant på Hvidovre Hospitals fødeafdeling, kan ikke kommentere på den specifikke sag.

– Men jeg synes, det er virkelig flot, at Musas forældre har overskud til at dele deres historie for at forbedre forholdene, så det ikke sker for andre, siger hun.

Hun fortæller til femina update, at der har været ”usædvanligt travlt” de seneste to-tre uger.

Som jordemoder er hun vant til at arbejde i spidsbelastningssituationer, fordi man som bekendt ikke kan planlægge fødsler.

– Men det er ikke de situationer, vi taler om her. Det her er en travlhed, som er ekstremt forfærdelig og skaber usikkerhed for patienter og for jordemødre, siger hun.

Ifølge hende har der de seneste uger ”konstant” været flere fødende, end der har været jordemødre, og de har ”holdt hovedet lige over vandet.”

– Vi er bange for at tage i vagt, for vi ved ikke, hvad vi møder ind til. Men når vi møder fire ind og burde være 10, ved vi i hvert fald, det bliver en vanvittig nat. Så de sidste par uger har været de mest forfærdelige i mit jordemoderliv.

Det påvirker stemningen på en fødeafdeling, fortæller hun.

– Jeg talte med en kollega om, at det føles ligesom at stå i en krigszone, hvor bomberne bare flyver over os. Den enkelte jordemoder kan godt stå på sin stue og have en god følelse med det par, hun er hos, men den underliggende følelse af det kaos, der er uden for døren, er svær at ryste af sig, siger hun.

Hun er lettet over, at afdelingen nu igen må bruge vikarer.

– Jeg kan ikke se, hvordan vi skulle overleve resten af sommeren uden dem, siger hun.

Men hun fortæller også, at det er desillusionerende at skulle arbejde som jordemoder under de forhold.

– Vi er bange for, hvad der sker. Det er en følelse af afmagt over, at der ikke er nogen, der lytter. Selv om vi siger, det kommer til at koste liv en dag, er det heller ikke nok, siger hun.

Det gjorde 105 jordemødre fra Hvidovre i november 2021 i et bekymringsbrev til ledelsen og regionen:

”Vi ved, der er risiko for, at der med den nuværende drift kan ske skader på mor og barn, eller at vi kan miste et barn pga. travlhed,” skrev de.

Dengang interviewede femina update jordemoder Malene Bergmann, der dengang var tillidsrepræsentant på Hvidovres fødeafdeling. Hun fortalte, at hendes kolleger var så bange for at gå på kompromis med fagligheden, at det kunne få fatale konsekvenser.

– De er ultimativt bange for, at der dør et barn på deres vagt. Som vi skriver i brevet, er det en overvejelse, nogle af os ofte har, sagde hun.

Hvad med næste sommer?

Mie Ryborg-Larsen er forkvinde for foreningen Forældre og Fødsel, og at Hvidovre Hospitals fødeafdeling nu igen bruger vikar, giver hende flashbacks:

– Vi er det samme sted som sidste sommer og de mange forrige år: Det hænger ikke sammen på fødegangen.

Ifølge hende betyder det, at forældre ikke kan være sikre på at få den hjælp og omsorg, som de har brug for.

Men nu bruger Hvidovre jo vikarer igen. Er det ikke godt nok?

– Vikarer er jo nødløsningen over alle nødløsninger, og man kan spørge, hvorfor det først er nu, de begynder at bruge dem igen? Er det ikke alt for sent? Kommer de, fordi et liv gik tabt sidste fredag?

Hun fortæller, at foreningen ikke har kunnet få svar fra regionen på, hvad der skulle til, før de igen ville begynde at bruge vikarer.

– Vi er bare blevet forsikret om, at patientsikkerheden selvfølgelig har højeste prioritet, men det klinger hult nu.

Huda Alkabani er jordemoder og en del af foreningen Jordemødre for Ligeløn, der arbejder for bedre løn- og arbejdsvilkår for jordemødre.

Hun mener ikke, regionen har gjort nok for at forberede sig på sommeren, der er den travleste periode på året på fødegangen.

– Vi har siddet med en klump i halsen og tænkt: Hvordan skal det her gå? Siger hun.

Men nu har de jo fået lov at bruge vikarer igen, så man kan jo ikke klandre regionen for ikke at gøre noget?

– Jo, for de har indført vikarstop og derefter ikke gjort noget for at forbedre situationen på fødegangene. Så kan de fint sige: Når vi har mistet et barn, kan vi bruge vikarer igen, men det er for sent, og det er ikke godt nok. Det nytter ikke noget at give dispensation efter et dødsfald. Det viser, at de ingen føling har med, hvad der foregår på fødegangene.

Nu drager du den konklusion, at regionen giver Hvidovres fødeafdeling lov til at bruge vikarer igen efter et dødsfald, men de siger jo ikke direkte, at det er derfor?

– Det kan også være, at det bare er et sammentræf. Et meget sigende og forsinket et af slagsen. At bruge vikarer er jo ikke en langsigtet løsning, men en akut måde at dække vagter på.

Hun mener, at regionen efterhånden burde have fundet en holdbar løsning på de problemer, som jordemødrene har råbt op om i årevis. Hun nævner, at der også er travlt på Rigshospitalet og Herlevs fødeafdelinger i sommer, men at ingen af dem må bruge vikarer.

Tal fra Herlev Hospital viser, at de i de næste fire uger har 81 ledige vagter.

– Regionen forsøger at slukke en brand, som har kæmpe flammer i forvejen, men det nytter jo ikke noget, for hvad så næste sommer? Spørger Huda Alkabani.

Ifølge hende har regionens taktik med at få jordemødre til at tage fastansættelser ved at indføre vikarstop spillet fallit. De bør i stedet forbedre løn- og arbejdsvilkår.

Hun tror ikke, at sommertravlheden og dets konsekvenser får jordremødre til at blive i stillingerne.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også